Preturile la locuinte si terenuri in Cluj-Napoca vor creste cu 15-20% in urmatoarele trei luni, releva un raport al companiei imobiliare Edil Real Estate. Principalele motive sunt introducerea leului greu si scaderea cursului valutar pentru euro, care vor afecta oferta, din cauza efectuarii platii in moneda nationala.

Fenomenul de crestere a cererii se datoreaza aderarii la Comunitatea Europeana, asociat cu cresterea generala a preturilor, lipsa calitatii imobilelor rezidentiale de pe piata si dezvoltarea pietei de credite imobiliare (leasing si imprumuturi bancare).

"Primul trimestru al anului 2005 a insemnat lansarea a numeroase proiecte imobiliare. Schimbarile care au avut loc in cadrul autoritatilor locale au adus un suflu nou si un impuls puternic in domeniul investitional. Asistam la construirea unui proiect de birouri de clasa A de anvergura.

In acelasi timp, piata Clujului se afla sub ochiul vigilent al retailerilor, ce se orienteaza spre principalele orase din Romania", sustine Diana Ciorba, director marketing la Edil Real Estate. Directia principala se focalizeaza pe partea sud-vestica a orasului. In nord-vest, regiunea Dambu Rotund este dominata de case si vile.

Un nou complex rezidential a inceput in 2004, dobanda fiind in crestere, in special pentru afacerile mici. Cartierele Iris si Bulgaria sunt cautate pentru spatii industriale. Aici, o cladire de 15.000 mp a fost scoasa pe piata spre inchiriere. Cel mai important proiect din Marasti este Centrul de Afaceri Olimpia, o cladire de birouri de o suprafata de 4000 mp, ce va fi data in chirie in 2006.

Cartierele Andrei Muresanu si Zorilor se extind cu zonele Buna Ziua si Europa, iar, la o scara mult mai larga, specialistii prevad dezvoltarea lor catre Colonia Becas si Faget. In Grigorescu, cartier cunoscut pentru spatii verzi si zone de case, dezvoltarea merge catre segmentul rezidential din partea de nord.

Codasi la constructii

Cartierele Andrei Muresanu, Buna Ziua, Europa, Manastur (zona Campului) se disting ca zone rezidentiale de lux, fiind caracterizate prin imobile spatioase, luminoase, cu finisaje ultramoderne, accesibile preponderent cu autoturismul. Grigorescu, Marasti si Zorilor sunt principalele zone de apartamente, dar, in primul trimestru al anului, au inregistrat o stagnare a preturilor.

De fapt, specialistii prevad o stabilizare generala a preturilor in piata imobilara, catre sfarsitul anului. O cerere in crestere, lenta dar sigura, se inregistreaza pentru case si vile in zonele Dambu Rotund si Valea Seaca. Proiectele majore de locuinte lansate sunt complexul Lucian Blaga (12 blocuri de apartamente cu 2-3 camere) si cel de vile de pe strada Campului.

Costurile de constructie sunt de 400 euro/mp, in timp ce preturile de vanzare ajung la 1010 euro/mp in zona centrala si 600 de euro in cartierele rezidentiale. Preturile pentru apartamentele construite inainte de 1989 au fluctuat la inceputul anului, inregistrand o usoara crestere ca urmare a presiunii cererii asupra ofertei locale, incapabila sa o satisfaca in timpii doriti.

Bancile vor musai in centru

In 2005, Clujul va deveni o atractie marilor retaileri, din punctul de vedere al spatiilor comerciale. Solicitarile investitorilor se orienteaza spre centrul cartierelor, artere circulate, trafic intens: supermarket-uri, discounteri, mall-uri si centre comerciale, respectiv spre exteriorul orasului - cash&carry, hypermarket-uri insotite de bricolaj.

Reprezentantele de masini, showroom-urile, micii comercianti si farmaciile cauta in mod agresiv spatiile cu vitrine de pe arterele intens circulate, din jurul pietelor Cipariu, Marasti, Antonescu si Mihai Viteazu. Sucursalele bancare se raspandesc in cartiere si in zona centrala, pentru a fi mai aproape de clientii lor, in timp ce farmaciile constituie clientii nr. 2 pentru asemenea spatii.

Urmeaza firmele ce comercializeaza electronice, calculatoare, consumabile, iar pe ultimul loc se claseaza comerciantii de incaltaminte, textile si cosmetice. Importanta este si cresterea cererii de spatii pentru saloane de infrumusetare, frizerii, coafura si cosmetica. "O reala problema este lipsa de cladiri pentru birouri si a unor cladiri tehnice pretentioase.

Chiar daca proiecte cum ar fi un parc industrial, promovate de oficialii orasului, au fost initiate, o mare parte a cererilor de pe piata trebuie sa fie acoperite de persoanele private.", este de parere Carmen Miron, director de vanzari la Edil Estate.

Solicitari masive pentru obiective rezidentiale

Segmentul spatiilor industriale si depozitare cuprinde o suprafata de 137.000 mp, lansata spre tranzactionare, insuficienta de vreme ce solicitarile pentru hale se vehiculeaza in jurul a doua hectare cumulate. De remarcat delocalizarea rapida a productiilor din zonele Uniunii Europene catre Europa Centrala si de Est.

Forta de munca ieftina, materiale la preturi derizorii, rentabilitatea scontata constituie numai cateva motive pentru prezenta investitorilor straini. Majoritatea solicitarilor de terenurile de spatii pentru birouri se concentreaza pe arterele Traian Vuia, Calea Floresti, precum si in Piata Cipariu, Piata Mihai Viteazu, Calea Dorobantilor.

Pentru cladiri reprezentative, cerintele ferme se orienteaza pentru zona centrala, unde pretul ridicat al terenului va decide si costul proiectului, influentand nivelul pretului de vanzare sau de inchiriere. Cererea medie pentru spatii industriale si de depozitare este de 3000 mp, respectiv de 20-50 ha pentru parc industrial. \

Tendinta generala este achizitia terenurilor in scopul construirii de obiective rezidentiale. Urmeaza terenurile cu destinatia spatii comerciale, pentru constructia de sedii de firma si birouri, pentru investitii si spatii industriale.

In lipsa marilor investitori, care detin proiecte importante cum ar fi cele din Bucuresti, pe piata clujeana initiativele private au avut un rezultat pozitiv asupra pietei. Solicitantii tarzii au fost interesati de terenurile disponibile aflate in afara ariei rezidentiale, pentru a construi spatii comerciale cu suprafete mari.