Romanii se mandresc cu faptul ca sunt o natie credincioasa, gasind in orice imprejurare o modalitate de a-si demonstra religiozitatea. In virtutea acestui fapt, drumurile constantene se inscriu si ele in tipicul drumurilor romanesti, fiind strajuite de numeroase cruci, fiecare marcand locul unei morti.

Avand cultul mortilor foarte putenic dezvoltat, constantenii nu par sa fie deranjati de aspectul de cimitir pe care il capata municipiul. O traditie care si-a castigat loc de cinste in randul romanilor este respectarea amintirii mortilor, fiecare dupa posibilitati, prin praznice, pomeniri si chiar prin marcarea locurilor in care a avut loc nefericitul incident, si anume prin amplasarea unor cruci.

Si asta cu precadere in cazul deceselor care au intervenit intr-un mod neasteptat, de cele mai multe ori violent, in urma unor accidente grave de circulatie.

Crucile descriu astfel o harta neagra a municipiului Constanta si chiar a judetului, daca este sa ne gandim la multitudinea de astfel de insemne bisericesti ce marcheaza zonele cu cel mai ridicat potential de producere a accidentelor mortale, lucru confirmat si de declaratiile inspectorului Marian Tudose, purtatorul de cuvant al Biroului Rutier din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Constanta.

"Nu exista o statistica a zonelor periculoase din municipiu, astfel de accidente intamplandu-se peste tot, dar pot spune ca un punct negru este zona complexului Dorally, din cauza traversarii drumului public prin locuri nepermise, pe Bd. I.C. Bratianu in zona Palas, si pe str. Aurel Vlaicu, dar de cand a fost iluminat public si a fost refacuta trama stradala, numarul lor a scazut considerabil", ne-a declarat Marian Tudose.

Astfel, numai in zona Dorally sunt trei astfel de cruci, pe Bd. 1 Mai, in zona Far sunt patru, iar pe str. Soveja, in zona Catanga, doua, asezate in gradinitele din fata blocurilor sau pe marginea soselelor si nu mai trebuie mentionat ca fiecare iesire din municipiu este „semnalizata" si prin astfel de insemne ce ar trebui sa dea de gandit conducatorilor auto.

Avand coroane de flori si lumanari aprinse, crucile aduc cu atmosfera funebra a cimitirelor, lucru care nu pare sa-i deranjeze pe constanteni.

Conform declaratiilor inspectorului Marian Tudose din cadrul Biroului Politie Rutiera, un grad ridicat de periculozitate prezinta drumul public DN22, in zona Sibioara, DN2A, in zona Stupina, dar si DN39 Constanta - Mangalia, in special in sezonul estival, toate prezentand curbe periculoase ale caror indicatoare nu sunt respectate.

"DN 39 este foarte circulat mai ales pe timpul verii, devenind o artera periculoasa cand sunt efectuate manevre neregulamentare. Cu totii ne amintim tragedia de vara trecuta cand o familie intreaga a murit intr-un accident auto", ne-a declarat inspector Marian Tudose.

Cruci fara un statut legal clar

O evidenta a acestor cruci nu exista nici la Arhiepiscopia Tomisului, nefiind vorba decat despre niste insemne ce marcheaza locul decesului, de multe ori la amplasarea acestora nefiind necesara nici prezenta unui reprezentant al bisericii, dupa cum ne-a declarat Liliana Naclad, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului.

„Familiile sunt cele care se ocupa de amplasarea si intretinerea acestor cruci. De obicei este prezent si un preot, dar sunt si cazuri cand nu mai este solicitat, acesta nefiind un prejudiciu adus defunctului, crucea prin sine fiind sfintita", a declarat Liliana Naclad.

In ceea ce priveste statutul legal al acestor cruci, lucrurile sunt mai complicate, reprezentantii Primariei Constanta neputand sa furnizeze informatii pertinente.

„Nu tiu daca se precizeaza in vreo norma legislativa daca aceste cruci sunt sau nu permise", ne-a declarat Liviu Tramudana, purtatorul de cuvant al Primariei Constanta, ramanand astfel la latitudinea cetatenilor daca doresc sau nu, astfel de simboluri sa troneze in fata locuintei.