Presedintele unei asociatii din Mangalia, impreuna cu administratorul acesteia, au senzatia ca pot afisa pe facturile de la intretinere sume dupa bunul lor plac. Asa se face ca proprietarii unui apartament s-au trezit peste noapte cu datorii de milioane de lei la asociatia de locatari.

In ianuarie 2001, Mariana Berbecar, de 41 ani, impreuna cu sotul ei, Gheorghe Berbecar, s-a mutat in apartamentul situat la adresa str. Portului, bl. E2, sc. B, et. 2 ap. 24, Mangalia din cadrul Asociatiei de Locatari nr. 68 din aceeasi localitate.

Pana in data de 25 noiembrie 2003 nu au existat nici un fel de probleme intre Asociatia de Locatari si familia Berbecar, acestia din urma platindu-si facturile ca orice familie ce nu doreste sa aiba datorii, lucru demonstrat de acestia cu chitante.

In data de 5 noiembrie a aceluiasi an, sotii Berbecar achita suma de 300 mii lei reprezentand contravaloarea pentru ultima luna afisata la administratie, iar in data de 25 noiembrie administratorul asociatiei, Claudia Balaceanu, afiseaza luna octombrie unde, in dreptul apartamentului 24 figureaza o datorie de 3.739.647 lei.

Cand proprietarii apartamentului au cerut explicatii administratorului pentru suma afisata au primit drept raspuns o injuratura. Din acel moment, pentru familia Berbecar a inceput un intreg calvar.

Deoarece au refuzat sa achite suma restanta pana nu primesc explicatii, Mariana si Gheorghe Berbecar au inceput sa fie hartuiti de catre administrator, dar mai ales de catre Constantin Stamate, presedintele asociatiei de locatari. Acesta din urma suna la interfonul familiei Berbecar sau mergea direct la ei la usa si le adresa cuvinte jignitoare si amenintari.

„Am fost nevoiti sa ne desfiintam interfonul, iar apoi am obtinut de la politie, in urma unei reclamatii, un ordin de restrictie astfel incat Constantin Stamate nu mai are voie sa se apropie de noi", ne-a declarat Mariana Berbecar.

Restanta la intretinere se poate plati si altfel

Presedintele asociatiei, vazand ca cei doi nu vor sa plateasca suma imputata, a facut o reclamatie si i-a chemat in instanta. Mariana Berbecar, dorind sa rezolve situatia pe o cale amiabila, l-a invitat pe Constantin Stamate in casa pentru a gasi o solutie impreuna.

Pentru a scapa de probleme, Constantin Stamate i-a propus femeii sa plateasca „in natura", dandu-si pantalonii jos in fata ei.

Sotii Berbecar, constatand ca nu se poate vorbi cu presedintele asociatiei, in data de 28 decembrie 2004, au depus o reclamatie la Oficiul Judetean de Protectia Consumatorului Constanta, cu numarul de inregistrare 12392, insa cei de la OJPC nu au binevoit sa se deplaseze pana la fata locului.

Au mers mai departe si au facut reclamatie la Politia Mangalia, de caz ocupandu-se inspectorul Raftopol Mihailidis de la Departamentul de Cercetari Penale, dar nici acesta nu a demarat vreo ancheta, conform declaratiilor Marianei Berbecar. In cele din urma, sotii Berbecar au mers in audienta la primarul Zamfir Iorgus si i-au prezentat problema.

Acesta, constatand ca sotii au dreptate, i-a indrumat catre o angajata a Primariei, dar nici aici nu au avut sorti de izbanda. Revenind in audienta la primar, cei doi soti sunt sfatuiti sa incerce sa rezolve problema la tribunal.

Precizam ca, din cauza penalitatilor de 1%, sotii Berbecar au acumulat o datorie de 13 milioane lei, conform datelor afisate de administrator cu doua luni in urma, iar de atunci nu a mai fost afisata nici un fel de lista de plata.

Si, de parca nu ar fi fost destul, in urma cu doua saptamani le-a fost vandalizata masina, Mariana Berbecar banuind ca cei care au facut acest lucru au fost pusi de presedintele asociatiei.

Alt interlocutor, alta poveste

Afirmatiile Marianei Berbecar sunt insa in absoluta contradictie cu cele ale lui Constantin Stamate, ba mai mult, acesta ne-a declarat ca parte vatamata se constituie el si asociatia de locatari, asa ca aceeasi poveste, dar spusa prin gura presedintelui, suna cu totul altfel. Mai mult, presedintele asociaiei de locatari s-a declarat consternat de afirmatiile Marianei Berbecar.

„Familia Berbecar a inregistrat aceste datorii de mai bine de doi ani. Din 2003 acestia nu si-au mai achitat nici o factura la intretinere, desi sunt debransati de la agentul termic. Fostul administrator, Claudia Balaceanu, a facut o greseala, pentru ca nu a afisat, de fiecare data, pe lista cu datoriile la intretinere si penalitatile aferente.

Astfel ca, dupa noua luni, i s-a spus familiei Berbecar ca are restante de cateva milioane de lei, suma parand foarte mare tocmai pentru ca penalitatile au fost pentru o perioada de timp indelungata. Daca si-ar fi vazut penalitatile lunar, si nu „cumulate" pentru cele noua luni, poate ca suma nu mai era atat de mare", ne-a declarat Constantin Stamate, presedintele asociatiei.

Acesta afirma ca, de-a lungul celor doi ani, a apelat la instantele de tribunal pentru a recupera datoriile familiei Berbecar. „Asociatia a dat in judecata aceasta familie, existand trei somatii de plata de la executorul judecatoresc. Chiar am venit cu acest executor, dar Mariana Berbecar nu ne-a deschis usa.

In cursul acestei saptamani, marti sau miercuri, executorul va veni din nou".

Presedintele asociatiei 68 s-a plans totodata de comportamentul „vecinilor" Berbecar, care nu contribuie la cheltuielile comune ale locatarilor: „Pe langa faptul ca nu a dat nici un ban la instalarea interfonului, Mariana Berbecar a rupt instalatia de telefon si a spart geamul de la intrare la ora 12 noaptea, de m-am trezit cu vecinii la usa, speriati.

Am depus plangere la politie, care a si amendat-o pentru tulburarea linistii publice. In momentul in care m-am prezentat cu agentul Raftopol Mihailidis, de la Biroul de Ordine Publica, Mariana Berbecar ne-a facut cu ou si cu otet si pe mine si pe politist".

Referitor la celelalte acuzatii aduse de Mariana Berbecar, Constantin Stamate ne-a declarat ca nici una dintre acestea nu este adevarata, fiind totodata extrem de surprins de afirmatiile vecinei sale. „Sa aduca martori care sa ii sustina afirmatiile, cum era sa ii vandalizez masina?… Nu credeam ca a ajuns pana acolo incat sa arunce astfel de vorbe".