Cine ii controleaza pe Rujan si Stefanescu ?Legatura dintre sirianul Omar Hayssam si lumea oficialitatilor bacauane pare sa fie mult mai stransa decat isi imagina cineva in urma cu putin timp.

Dupa materialul publicat intr-un numar precedent in GAZETA de Bacau, in care dezvaluiam modul cum Omar si acolitii sai au prejudiciat statul cu sume de zeci de miliarde prin suveica firmelor bacauane, este cazul sa ne ocupam si de cei care au controlat legalitatea afacerilor fostului membru al PSD.

Intamplator sau nu, comisarii Garzii Financiare Bacau, Liviu Rujan si Victor Stefanescu, s-au numarat printre cei care au verificat afacerile firmelor acestuia, de prelucrare si exploatare a lemnului.

In timp ce Hayssam Omar, Mohamad Omar si Mohamad Munaf desfasurau in liniste afaceri in zona judetului Bacau, nici una dintre persoanele platite sa controleze si sa sanctioneze neregulile afaceristilor nu a miscat un deget.

Mai mult, desi au controlat firmele respective, le-au scos basma curata, aspectele care le-au suscitat interesul, de ochii lumii, fiind minore. Informati asupra faptului ca in Bacau se poate "lucra" fara prea mari batai de cap, arabii au trecut la actiune.

Astfel, Bacaul a devenit unul dintre cele mai importante centre ale afacerilor mai putin legale, desfasurate la umbra autoritatilor publice. Prin politica ochilor inchisi, o serie de comisari ai Garzii Financiare au reusit sa stranga averi impresionante intr-un interval scurt de timp.

Abia dupa ce a fost iscat un scandal mediatic in jurul firmelor controlate de omul de afaceri Omar Hayssam a iesit la iveala faptul ca acestea firme au fost controlate si de comisari de la Garda Financiara Bacau.

Faptul ca in urma cercetarilor efectuate de Parchetul National Anticoruptie au fost depistate activitati de evaziune fiscala si spalare de bani ridica semne de intrebare asupra modului in care au fost controlate societatile Forex Bac si Best Wood SRL.

Nu este un secret pentru nimeni ca o mare parte dintre controalele efectuate de anumiti comisari ai Garzii Financiare sunt superficiale si facute la „mica intelegere". Asa se face ca, intr-un timp relativ scurt, comisari de la Garda Financiara Bacau s-au pricopsit cu vile luxoase, masini de zeci de mii de euro si spatii comerciale.

In urma cu ceva vreme, Autoritatea Nationala de Control (ANC) anunta ca va aplica metoda atragerii raspunderii civile si materiale, a personalului aflat in coordonare, pentru prejudiciile materiale aduse bugetului de stat, prin desfasurarea necorespunzatoare a actului de control.

Prin aceasta activitate ilegala (luare de mita, primire de foloase necuvenite, trafic de influenta, abuz in serviciu contra intereselor publice) a unor inspectori sau comisari de la Garda Financiara se aduc prejudicii enorme bugetului de stat. Toate acestea au ramas insa doar la stadiul de promisiuni.

Comisarii isi vad de afacerile lor mai mult sau mai putin legale, fara a fi stanjeniti.

Interesant este ca firmele arabilor, controlate incrucisat de alte organe competente, au furnizat surprize care, in cele din urma, au dus la arestarea lui Hayssam. Sa nu fi aflat nimic cei doi comisari si sa fi fost nevoie de alte controale, desi drumurile lor i-au dus de multe ori la poarta societatilor respective? Greu de crezut.

Una dintre concluziile celor care au instrumentat cazul este urmatoarea: "... livrarile de masa lemnoasa, respectiv cherestea, inscrise in documentele fiscale (este vorba de o firma din Bucuresti al carei sediu era fictiv, n.red.) nu au fost insotite de avizele de expeditie specifice ROMSILVA.

Pe baza celor 25 de facturi fiscale, au fost inregistrate cheltuieli in suma de 22.372.281.447 si s-a dedus o taxa pe valoarea adaugata in suma de 4.250.733.475 lei. Concluzia care se desprinde este urmatoarea: inregistrarea in contabilitate a celor 25 de facturi fiscale s-a facut in scopul de a diminua profitul impozabil si de a deduce o taxa pe valoarea adaugata in mod nejustificat." Si acesta este doar unul dintre exemple.

Cuplul Stefanescu – Rujan

Un exemplu elocvent este cel al comisarilor Liviu Rujan si Victor Stefanescu, de la Garda Financiara Bacau. Acestia au pus la cale mai multe afaceri in judetul Bacau, de la fabrici de biscuiti si ciocolata, la firma de taximetre si tipografie.

De asemenea, cei doi coboara din cand in cand din masini in fata sediului Administratiei Financiare si, se pare, urca in cate un apartament duplex din blocul Bancorex.

Tot la capitolul locuinte, Stefanescu si Rujan sunt asociati in folclorul cunoscatorilor cu doua vile din Slanic Moldova, "Siamezele", construite intr-o zona de lux. Valoarea acestora poate fi estimata la cateva sute de mii de euro.

Liviu Rujan mai este si proprietarul unei vile situata langa Inspectoratul Scolar Judetean (cel putin in momentul constructiei imobilului, trecatorii puteau citi ca beneficiar este Rujan).

In cazul acestei vile se ridica semne de intrebare in ceea ce priveste legalitatea autorizatiei de constructie, dat fiind faptul ca acest imobil nu respecta distanta legala dintre cladiri. Totodata, cei doi se afiseaza la volanul unor masini a caror valoare este de cateva zeci de mii de euro.

Si toate acestea, din simplul salariu de bugetar.

Cazul celor doi a ajuns pana la Parchetul General

Stefanescu si Rujan au fost asociati la societatea comerciala Ansoma, societate care era administrata de finul lui Stefanescu, Mihai Duselevici. In urma unor neintelegeri, cel din urma a prezentat Parchetului General un memoriu insotit de toate documentele justificative, prin care se demonstrau o serie de afaceri nelegale.

Initial, dosarul intocmit de procurorii bucuresteni cuprindea 15 capete de acuzare, pentru care cei doi comisari ai Garzii Financiare trebuiau sa dea socoteala. Cum functionarii romani sunt plini de slabiciuni, dosarul a fost inchis, si toata ancheta inceputa s-a intors impotriva denuntatorului.

Astfel, Mihai Duselevici a fost acuzat pentru gestiune frauduloasa. Printre faptele care erau enumerate in memoriul inaintat Parchetului General se facea referire la faptul ca cei doi comisari participau la licitatiile organizate de FPS cu scrisori de garantiei fictive.

Mai mult, printr-o societate infiintata in zona defavorizata Comanesti erau introduse in circuit autoturismele pentru firma de taxi.

De asemenea, au fost facute reclamatii care ii privesc pe comisarii Rujan si Stefanescu, inclusiv la nivelul superior al Garzii Financiare care, in urma unor verificari, i-a detasat disciplinar pe cei doi comisari.

Numai ca, in perioada detasarii, comisarii Rujan si Stefanescu s-au imbolnavit subit, iar pentru refacere s-a impus o vacanta in Cuba si Rio de Janeiro.

Creditor la Cerealcom VS Piatra Neamt

Comisarul Rujan, printr-un gest suspect de binefacere, a imprumutat societatea comerciala Cerealcom VS SA Piatra Neamt cu nici mai mult, nici mai putin de 500.000 de dolari.

Datorita faptului ca firma nemteana a trecut prin anumite probleme financiare iar la un moment dat aceasta era in pragul declansarii procedurii de faliment, Liviu Rujan s-a inscris, ca persoana fizica, la masa credala, cu suma de 500.000 de dolari.

Daca a recuperat sau nu aceasta suma este mai putin important, faptul ca acesta a dispus de o astfel de suma trezeste multe semne de intrebare.

Baruri, crasme si localuri

Pe langa cei doi comisari ai Garzii Financiare Bacau, au devenit afaceriste si sotiile acestora. Astfel, partenera de viata a comisarului Stefanescu pare a se ocupa de doua localuri, Corleone si Vogue. Stefanescu si Rujan detin actiuni si la restaurantul Nostradamus, de care se ocupa un apropiat al lor.

Declaratiile de avere – ii plang de mila

Declaratiile de avere depuse de cei doi ii arata pe acestia ca fiind doi oameni cu o situatie materiala modesta. Conform acestei declaratii, comisarul Stefanescu locuieste intr-o casa in constructie si nu detine nici un fel de teren. Ca sa nu mai vorbim de masini sau alte bunuri.

Practic, declaratia de avere a lui Stefanescu nu este completata decat in dreptul locuintei in constructie, data si semnatura. De cealalta parte, partenerul Rujan declara ca detine 3,5 ha de teren arabil si putin peste 1.000 mp de teren in intravilan.

La capitolul locuinte, acesta declara ca are doar un apartament si o casa de locuit in constructie. Rujan mai declara ca are creante de aproape 800.000 de euro si obligatii ce depasesc 200.000 de euro, in rest, mai nimic.

Desi am incercat de nenumarate ori, speram ca macar saptamana viitoare sa reusim o discutie cu unul dintre cei doi comisari, ocazie cu care intentionam sa ne prezentam cererile de angajare, ispititi de posibilitatile de a castiga de pe urma slujbei de la Garda Financiara. De a castiga experienta, evident.