Programul de Guvernare al Aliantei aflata la putere prevede ca pana in anul 2008, aproximativ 45% din actualele servicii sociale sa fie contractate de catre organizatii neguvernamentale. Aplicarea acestei masuri ar atrage dupa sine alocarea de fonduri importante pentru organizatiile non-guvernamentale care activeaza in acest domeniu.

Evident, actuala guvernare are ambitii mari in ceea ce ii priveste implicarea sociala. Realizarea acestora, insa, cere implicare si, mai ales, investitii masive, aproape imposibil de obtinut si greu de gestionat si urmarit.

Dincolo de dorinta de a se implica activ, prin caritate, la viata sociala, tentatia banilor publici a determinat multi dintre oamenii politici ai Romaniei sau sotiile lor sa isi infiinteze fundatii sau organizatii neguvernamentale pentru protectia copiilor.

Printre acestia ii amintim, pentru inceput, pe Dan Voiculescu, Calin Popescu Tariceanu, George Copos sau Ion Tiriac.

Asa D.A. planuri!

Potrivit Programului de Guvernare al Aliantei D.A. "guvernul va continua reforma in domeniul protectiei copilului actionand, cu prioritate, pe urmatoarele directii: continuarea descentralizarii serviciilor si alocatiilor. Vor fi implementate servicii sociale pentru protectia drepturilor copilului la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale, pana la nivelul comunelor.

Activitatea de asistenta sociala se va desfasura cat mai aproape de mediul in care se dezvolta fiecare copil, in cadrul familiei sale si al comunitatii de origine".

Astfel, in functie de problemele sociale cu care se confrunta, consiliile locale vor fi sprijinite pentru infiintarea diferitelor servicii alternative cum ar fi: centre de zi, (inclusiv pentru copiii cu dizabilitati), servicii de asistenta maternala, servicii de consiliere (inclusiv a parintilor), servicii de prevenire a abandonului si de mentinere a copilului in propria familie etc.

Aplicarea acestor masuri vor conduce la infiintarea de servicii sociale la nivelul fiecarei unitati administrative (conform Legii nr. 705/2001 a asistentei sociale) precum si la dezvoltarea unor servicii de tip centru de zi, consiliere si sprijin financiar, care vor reduce numarul de copii ce vor intra in sistemul rezidential de protectie si a celor care abandoneaza scoala.

De asemenea, in urma cu catva timp, guvernul Romaniei a a alocat organizatiilor non-guvernamentale sume importante de bani, iar Parlamentul a aprobat "Legea 1%" care, de la anul, va deveni 2%, prin care bani din impozitele platite de catre contribuabili vor fi redirectionati catre astfel de organizatii.

Potentialul teoretic al prevederii 1% este de circa 20 milioane Euro (6.700.000 contribuabili ori 3 Euro cat reprezinta 1% din impozitul pe venitul anual pentru salariul mediu pe economie). Din aceasta suma, bazandu-ne pe experienta Ungariei si Slovaciei putem estima ca in primul an circa 25% dintre contribuabili vor face uz de aceasta prevedere. Astfel potentialul real estimat este de circa 5 milioane Euro.

Totul pare atat de frumos, iar ideile guvernantilor sunt realmente laudabile, asa ar si ramane daca, intr-un fel sau altul unii dintre ei nu ar incerca ca banii alocati caritabil si cu darnicie cu o mana, sa ii vare pios si recunoscatori cu cealalta, in fundatiile proprii.

De asemenea, organizatiile non-guvernamentale si non-profit mai dispun, in mod curent, de o serie de fonduri Phare si de ajutoare din bugetul de stat.

Problema lor cea mai mare este, insa, dupa cum declara o reprezentanta a unei funadatii clujene, ca fondurile sunt eliberate "conditionat" si "preferential", corectitudinea lasand mult de dorit in ceea ce ii priveste pe cei care aloca, in final, banii.

Voiculescu, Tariceanu, Copos, Tiriac, copii neajutorati. Adica bani

Cel mai mare amator de fundatii ramane, fara indoiala, Dan Voiculescu. Acesta patroneaza, din 1990, fundatia care ii poarta numele.

Obiectivul principal al fundatiei este identificarea, sprijinirea si incurajarea talentelor, in special a tinerilor cu aptitudini deosebite, pentru imbunatatirea, pe termen lung, a valorilor sociale in cadrul comunitatii romanesti.

George Copos, de exemplu, mai discret, nu s-a implicat in domeniul caritatii manifestate direct. Sotia lui insa, Cristiana Copos, conduce cu succes "Fundatia Ana".

Dar nu numai atat, potrivit revistei "Capital", Cristiana Copos, cotata de altfel cu nota 10 pentru implicare in viata sociala, este si vicepresedinta Fundatiei Renasterea si a Fundatiei pentru Copii Ronald McDonalds’, sustinatoare a fundatiilor de Urologie, de Neurochirurgie, Romtranspalnt, de Psiho-Neuro-Chirurgie etc.

Aceasta se implica, de mai multi ani, in diferite actiuni umanitare, sustinute, oficial de "Ana Group", prin care isi propune sa ajute material copiii din orfelinate si azilele de batrani din tara. Doar in anul 2000, fundatia a oferit pentru copiii institutionalizati si nu numai, ajutoare de peste 50.000 de dolari.

Mai nou, si sotia premierului Calin Poescu-Tariceanu, Ioana, si-a manifestat intentia de a infiinta o fundatie pentru "Copii sanatosi", intr-una dintre revistele de profil din Romania.

Un alt personaj bine cunoscut in Romania, Ion Tiriac, s-a implicat in ajutorarea copiilor si tinerilor fara adapost din tara. In 1994 el a initiat si sprijinit constructia Complexului Educational de la Poiana Soarelui, care (!) functioneaza ca un orfelinat de stat.

Din pacate, numele omului de afaceri a fost, recent, implicat intr-un scandal de amploare dupa ce mai multi copii din acest asezamant au reclamat autoritatile fata de tratamentele inumane la care sunt supusi.

In alta ordine de idei, factorii de decizie se pot confunda cu usurinta, in actuala ecuatie guvernamentala, cu beneficiarii unor proiecte banoase, pe spatele copiilor.