Un fost sibian, ce se afla la inchisoarea Aiud, da in judecata Statul Roman. Danut Mester cere daune morale si materiale in valoare de un miliard de lei, in virtutea incalcarii drepturilor constitutionale privind libertatile umane.

Dupa ce a facut aproape 20 de ani de inchisoare, Mester Danut acuza fosta conducere administrativa a Sibiului ca l-a impins sa se reapuce de furat.

Danut Mester sustine ca i-au fost incalcate drepturi fundamentale din Constitutie Romaniei, dreptul la viata in primul rand. SC Urbana SA i-a incalcat dreptul la o locuinta, iar administratia locala dreptul la protectie sociala, dreptul la munca si la sanatate.

Decizii fatidice

In timp ce se afla in detentie, mama si sora sa decedeaza si astfel ii sunt incalcate drepturile de a-si pastra locuinta, sustine Danut Mester. Pe motiv ca era inchis in acea perioada, SC Urbana SA proprietara locuintei aduce un alt chrias.

Printr-o sentinta judecatoreasca, Danut este evacuat fara drept de apel. Face doua cereri catre prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu in care solicita o audienta.

Singurul raspuns a fost o scrisoare recomandata din partea presedintelui Tribunalului Sibiu, in care i s-a specificat ca plangerea sa a fost inaintata Parchetului pentru „competenta solutionare". In acelasi timp, Danut Mester scrie si organizatiei APADOR-CH, de la care inca asteapta raspuns.

Diana Calinescu, reprezentanta acestei organizatii explica de ce nu a primit raspuns. „Noi ne ocupam doar de respectarea drepturilor omului aflate in detentie si acest domn, din cate am inteles, a iesit din detentie atunci cand afirma ca i-au fost incalcate drepturile.

Oricum, legea privind reintegrarea sociala pentru cei prospat iesiti din penitenciare este foarte ambigua. In lege nu este specificata obligatia statului roman de a oferi sprijin acestora. Eventual, numai prin programele oferite de unele asociatii din judetul respectiv, adica Sibiu.

Exista insa si riscul ca in acea periaoda sa nu fi fost refacut programul de integrare. Statul roman nu poate sa ofere decat posibilitatea de instruire pentru un nou loc de munca pentru fostii detinuti".

Cereri fara raspuns

Dupa ce a fost eliberat, a incercat sa-si gaseasca un adapost, fiind in preajma Craciunului. Prima institutie la care a cautat intelegere a fost Politia, dar de aici nu a primit nici un raspuns, doar ridicaturi din umeri si o institutie cu care sa ia legatura - Primaria.

Acest fapt se intampla deoarece Politia nu poate oferi pentru fiecare condamnat ce si-a ispasit pedeapsa consultanta sociala, institutia nefiind integrata in programul organismelor locale care pot face acest lucru.

„Nu avem nici un temei legal sa facilitam obtinerea unei locuinte sociale pentru condamnatii la inchisoare de catre noi. Este treaba forurilor administrative locale", declara Merisor Cereanu, sef cabinet IPJ Sibiu.

„Dat fiind sarbatorile de iarna mi s-a spus ca nimeni nu ma poate primi si sa revin eventual dupa Boboteaza", a povestit Danut Mester. Singurul ajutor din partea Primariei a fost sa ii acorde posibilitatea de a se inscrie pe un formular de cerere de locuinta sociala.

Pe vremea aceea a reprezentat o reusita pentru el, insa mai tarziu a constatat ca a fost doar o iluzie. Astfel omul necajit s-a intors la organele de la Politie pentru a le informa ca in urmatoarele zile va locui si va dormi pe strazi. „Ajuns in strada nu mai voiam sa fur ca sa nu mai ajung la puscarie.

Am dormit prin scari de blocuri si efectiv m-am hranit cu resturi din ghenele de gunoi".

Proaspetii detinuti care isi ispasesc pedeapsa pot alege sa se integreze in programe de socializare oferite gratuit de catre Primarie, Consiliul Local si agentiile pentru ocuparea fortei de munca, din localitatile unde locuiesc.

„Judecatorul si, implicit, si Justitia nu mai au nici un fel de parghie pentru a-l controla si atunci se merge pe strategia de integrare cu ajutorul comunitatii", ne-a declarat Aurelia Willie, reprezentent al Ministerului de Justitie.

Incercari disperate

Dupa apeluri repetate, Daniel Fantana, viceprimarul de pe atunci, ii raspunde ca, datorita faptului ca este o persoana antisociala, legea nu este atat de permisiva. Nu a putut sa ii ofere o casa din cauza si s-a cramponat de legile Statului Roman.

„Exista o diferenta foarte mare intre ceea ce se discuta la nivel central si pe plan local. Probabil aceste discrepante se nasc din diferentele de perceptie a cazurilor la nivel local si ar mai fi si problema prioritatilor", adauga Aurelia Willie.

Conform acestor declaratii, nu Statul Roman este in masura sa faca ceva pentru persoanele proaspat iesite din penitenciare, ci chiar reprezentantii Primariilor. La rugamintea de a i se gasi macar un loc de munca in cadrul serviciilor subordonate Primariei, nu a primit nici un raspuns.

„Datorita conditiilor inumane pe care am fost silit sa le indur, patru luni de frig si mizerie, am suferit si o interventie chirurgicala la Spitalul Judetean Sibiu cu diagnosticul de stomac perforat. Am recurs din nou la furt pentru a nu muri de foame si de frig".

Dupa toate astea Danut a fost prins de Politie si, netinandu-se seama de circumstantele atenuante, chiar daca cei de la Politie stiau foarte bine cazul, a fost condamnat la alti cinci ani de puscarie.

Credibilitate invinsa

"Am facut imprudenta de a crede ca Primaria nu ma va lasa in strada. Puteam foarte simplu sa recurg la furt si cu banii proveniti din furt sa-mi platesc o gazda. Nu am facut acest lucru". Danut Mester nu cere decat ca societatea sa-l sprijine pentru a putea sa se reintegreze in colectivitate.

"In zadar, nimeni nu avut timp pentru mine. Eu imi ispasisem pedeapsa si cred ca platisem destul pentru greseala comisa".

Justitia nu are ce face

"Nu exista inca nici o lege care sa se refere strict la reglementarile situatiei persoanelor eliberate din penitenciare, pentru ca inca se lucreza la Codul penal. Dar exista un protocol incheiat intre noi si Penitenciare cu privire la serviciile de reintegrare pentru recuperare sociala de pe langa Tribunalele locale.

Acestea sunt obligate sa ofere consultanta oricarui detinut care apeleaza la serviciile de recuperare.

Insa sunt doua categorii de astfel de persoane, in prima categorie intra detinutii eliberati conditionat care au alte drepturi si in cea de-a doua categorie sunt inclusi cei care isi ispasesc pedeapsa pana la capat.

Primii au mai multe beneficii deoarece sunt sub supraveghere judecatoreasca pana la ispasirea pedepsei, in schimb ceilalti sunt liberi sa aleaga ce vor ei", declara Aurelia Willie, director la departamentul juridic din cadrul Ministerului de Justitie.