Colegiul Unirea, Liceul de Arta si Liceul Bolyai vor fi retrocedate in 2010 bisericilor maghiare. Premierul Tariceanu a anuntat noile legi ale proprietatii, care prevad ca scolile trebuie retrocedate in cel mult cinci ani. Primaria Targu Mures se judeca cu Eparhia Reformata si Parohia Romano-Catolica.

Directorul executiv, Marius Pascan, acuza Parohia Romano-Catolica de pretentii materiale absurde. Retrocedarea fostelor proprietati a starnit dispute politice puternice, intentia fiind atribuita criteriilor etnice. Guvernul anunta intentia de a construi alte scoli in loc sa-i despagubeasca pe proprietari.

Comisia de Retrocedari din cadrul Guvernului a hotarat ca Liceul Teoretic "Bolyai Farkas", Colegiul National Unirea si Liceul de Arta sa fie retrocedate proprietarilor, respectiv Bisericii Reformate si a celei Romano-Catolice. Au urmat dispute aprinse, alimentate de ratiuni etnice, proteste sau apeluri la normalitate.

Acum, Guvernul Romaniei a anuntat noi legi in privinta retrocedarii, prin care se doreste solutionarea definitiva a problemei proprietatii imobilelor confiscate de comunisti.

La sfarsitul lunii martie 2005 s-a constituit grupului interministerial de lucru pentru perfectionarea legislatiei in domeniul restituirii proprietatii imobiliare. Acesta a elaborat un proiect de lege privind acordarea de despagubiri.

Scoli cedate in 2010

Modificarea legii prevede si restituirea imobilelor in care se afla sedii ale partidelor, ambasadelor, institutiilor publice. Pentru scoli si spitale, se prevad termene de mentinere a destinatiei de pana la 5 ani.

Noutatea si mai suprinzatoare este intentia de a construi scoli noi, in loc de a despagubi propietarii vechi sau a le plati chirii. Sentinta Curtii de Apel Mures, prin care decizia Comisiei de retrocedare era anulata, a fost atacata cu recurs. Astfel, procesul este la inalta Curte de Casatie si Justitie.

Daca instanta suprema va decide impotriva restituirii, Romania ar putea avea un nou proces la CEDO. Actiunea Primariei de a ataca decizia comisiei de retrocedare a fost condamnata in repetate randuri, administratia locala motivand ca era normal sa apere patrimoniul public.

Guvernul s-a angajat sa rezolve problema retrocedarilor, iar acum a anuntat intentia de a rezolva una din problemele cele mai spinoase in ultimii 15 ani.

3.000 de elevi in suspans

Preotii maghiari au strans recent 2.000 de enoriasi in fata Liceului Bolyai si s-au rugat chiar pentru retrocedarea imobilelor confiscate de la bisericile istorice maghiare. Printre cantece bisericesti si rugaciuni protestatarii au intonat imnul Ungariei, dar si cel secuiesc. Liceul este revendicat de Eparhia Reformata din Cluj Napoca.

Protopopul muresean Otvos Josef ne-a declarat ca nu exista intentia de a schimba forma de organizare a institutiei de invatamant si nici de a cere chirie pentru spatiu. "A fost scoala si va ramane o scoala deschisa si pe viitor.

Nu am cerut chirie, fiindca inca nu am primit imobilul, si nici nu intentionam sa cerem" ne-a declarat Otvos Josef. "Oricand se vor retroceda, nu se va intampla nimic deosebit. A fost si va ramane scoala.

Nu am auzit inca de noile prevederi, soarta va fi decisa de Biserica Reformata", ne-a declarat Horvath Gabriela, directoarea Liceului Bolyai. In privinta Colegiului Unirea si a Liceului de Arta situatia este mai complicata. Acestea sunt revendicate de Biserica Romano-Catolica.

Protopopul muresean nu a putut fi contactat, fiind plecat din tara, si fiindca a fost "proclamat" singurul care putea raspunde nu am putut afla pozitia Bisericii Catolice.

Directorul executiv al Primariei Targu Mures, Marius Pascan, sustine ca Biserica a cerut Primariei o chirie imensa pentru pastrarea destinatiei imobilului. "Biserica a solicitat o chirie de 10 euro/mp, o suma imensa, raportata la suprafata unui liceu.

Situatia trebuie discutata si cu reprezentantii Ministerului Educatiei. In acest moment sunt 3.000 de elevi cu care nu se stie ce se va intampla. Eu cred ca ar fi o idee foarte buna sa se gaseasca surse de finantare pentru constructia de scoli noi, intr-adevar, aceasta ar reprezenta o alternativa.

Daca se va proceda asa, sunt sigur ca impreuna cu consilierii locali am gasi spatiul cel mai potrivit pentru Targu Mures", ne-a declarat Marius Pascan.