Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa isi traiesc de 13 ani calvarul incarcerarii in temnitele comuniste ale statului marioneta condus de separatistii de la Tiraspol.

Singura vina a ultimilor doi patrioti romani din Grupul Ilascu, care continua sa fie inchisi de regimul comunisto-moscovit de la Tiraspol, este aceea de a nu recunoaste legitimitatea raptului Transnistriei din componenta statului moldovean.

Problema incarcerarii ilegale a celor doi patrioti romani a constituit obiectul unei recente hotarari a Comisiei Europene a Drepturilor Omului, prin care inaltul for european dispunea eliberarea imediata a lui Ivantoc si Petrov-Popa insa din nefericire, regimul separatist de la Tiraspol, nerecunoscut decat de Moscova, nu a dat nici un semnal ca intentioneaza sa respecte decizia CEDO.

In acest context, la Chisinau incepe astazi reuniunea GUUAM (tratat regional din care fac parte Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Moldova) la care va participa si Romania in calitate de membru-observator. La Summit-ul GUUAM tarile participante vor fi reprezentate la cel mai inalt nivel, printre sefii de stat prezenti numarandu-se si presedintele Traian Basescu.

Profitand de apropierea reuniunii internationale, Eudochia Ivantoc, sotia lui Andrei Ivantoc si Raisa Caminshi, sora lui Tudor Petrov-Popa, sprijinite de un grup de sustinatori ai detinutilor politici, printre care s-au numarat colonelul in rezerva Andrei Covrig si alti membri ai unei asociatii a veteranilor din razboiul impotriva separatistilor, au organizat marti, 19 aprilie a.c.

in fata Ambasadei Federatiei Ruse din Chisinau un miting de sensibilizare a opiniei publice interne si internationale fata de situatia intolerabila a patriotilor romani.

Purtand o pancarta pe care era scrisa solicitarea de punere in libertate a celor doi detinuti politici basarabeni, Eudochia Ivantoc, aflata in mijlocul manifestantilor de la Chisinau, a declarat pentru „Replica": „Cerem eliberarea lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Petrov-Popa, iar manifestatia nu se desfasoara in mod intamplator chiar in fata Ambasadei Rusiei.

Autoritatile de la Tiraspol trebuie odata si odata sa puna in aplicare hotararea CEDO si sa-i puna in libertate pe cei doi detinuti politici. Vom face o adresare si catre presedintii statelor care participa la reuniunea GUUAM in care le solicitam in masura posibilitatilor lor sa faca demersuri pentru punerea in liberate a lui Andrei si Tudor.

In acest sens am facut mai multe apeluri catre institutiile Republicii Moldova, dar nu am primit nici un raspuns". In privinta autoritatilor romane, sotia lui Ivantoc a mai precizat ca doar Ilie Ilascu a contactat-o telefonic si a incurajat-o, spunandu-i ca apelul lor disperat a fost auzit si dincolo de Prut.

De altfel, Eudochia Ivantoc ne-a mai declarat ca va inainta o scrisoare si presedintelui Basescu pe care i-o va inmana cu prilejul prezentei acestuia la Chisinau, in speranta ca seful statului roman va reusi sa-l induplece pe Putin sa ordone autoritatilor de la Tiraspol eliberarea celor doi patrioti romani incarcerati pe nedrept.

La randul ei, Raisa Caminschi ne-a spus: „Ne gandim ca reuniunea GUUAM va adopta un apel catre Rusia care sa duca la eliberarea lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Petrov-Popa. Tudor mi-a spus ca nu mai are putere sa stea inchis dupa 13 ani de cand este incarcerat in temnitele din satul Glinaia raionul Grigoriopol, mai ales ca se stie nevinovat.

La Tiraspol unde este intemnitat Andrei nu este chiar asa de frig, dar la Glinaia este un ger strasnic, iar gardienii nu-i permit lui Tudor sa iasa la aer decat o ora pe zi. De aceea s-a si imbolnavit".

Ramane de vazut daca Putin, singurul in masura sa-i determine pe separatistii de la Tiraspol sa-i puna in libertate pe Ivantoc si pe Petrov-Popa, va reactiona la apelul disperat al sustinatorilor celor doi patrioti romani care sunt nevoiti sa suporte nu numai privarea de libertate pentru motive politice, ci si un tratament demn de gulag-urile comuniste.