Grupul de la Cluj a sustinut schimbarea la toate nivelurile * Ioan Rus, printre favoritii pentru un pot de vicepresedinte * "Opozitia" si "puterea" au tinut congresul alert * Mircea Geoana s-a dovedit a nu fi un fals contracandidat pentru Ion Iliescu * Din cauza numarului mare de vorbitori, votul s-a prelungit pana noaptea tarziu * ZIUA de Cluj va va dezvalui culisele votului in numarul de maine.

Atmosfera din Sala Palatului a dezvaluit un congres viu. Daca unii venisera cu impresia ca jocurile erau deja facute, si-au schimbat foarte repede aceasta parere. Discutiile aprinse intre delegati au aratat ca pozitia lui Ion Iliescu nu era atat de sigura pe cat ar fi vrut el.

Desi a dat intai cuvantul unor membrii pro-iliescieni, lasand impresia, la un moment dat, ca evita sa ii lase sa vorbeasca pe adeptii reformei, Iliescu a acceptat riscul manifestarii opozitiei, dupa pauza de pranz. Reprezentantul grupului de la Cluj, Ioan Rus, a ridicat o parte a asistentei in picioare cu discursul sau.

Rus a prezentat aproape acelasi discurs tinut si la conferinta judeteana a PSD Cluj, axat pe sustinerea ideilor noi in partid si a oamenilor noi la conducere.

Imediat dupa el, Mircea Geoana, candidatul sustinut de grupul de la Cluj, si-a exprimat vitejeste pozitia si a reusit sa provoace ropote sustinute de aplauze, dar si reactii adverse.

Inca de la inceputul lucrarilor congresului, delegatia clujeana s-a aratat optimista in ceea ce priveste victoria programului de reforma propus si sustinut de grupul de la Cluj.

Vasile Dincu, Vasile Puscas, Stefan Dimitriu, Ioan Rus, cei aflati alaturi de ei, au afirmat ca, dupa cum au simtit ei lucrurile si dupa cum se vede si se aude prin sala, pot spera la o schimbare, asa cum si-au dorit.

Fara a-si nominaliza favoritii, Stefan Dimitriu a spus ca "daca votul final este la fel ca si votul meu, atunci este bine!" Increzator, Geoana a spus ca aceasta candidatura nu este "o ambitie personala, ci una de grup", a unui grup care doreste reforma si schimbarea.

Optimist si relaxat, fostul ministru de Externe al PSD a apreciat ca, desi ar fi putut sa aiba lucruri mai bune de facut decat sa se "amestece in aceasta nebunie", nu era normal ca toti sa dea inapoi si nimeni sa nu aiba curajul de a promova schimbarea.

Geoana avea de ce sa fie relaxat: discursul sau l-a cam "inverzit" la fata pe Iliescu, asta dupa ce, inaintea sa, Rus "pregatise terenul".

"Copiii nostri nu ne-au votat!"

Discursul presedintelui PSD Cluj a confirmat ca grupul de la Cluj nu va pleca din PSD, indiferent de rezultatul votului. "Nimeni dintre noi, cei care am semnat programul de reforma, nu este voiajor politic, nu este navetist!", a afirmat el.

Dar Rus a subliniat, cu patosul caracteristic, ca este nevoie de idei noi in PSD si de oameni care sa sustina proiectele noi. "Nu avem nevoie de echipe de yes-man-i, secretare, purtatori de genti, turnatori in pahare, nu avem nevoie de echipe de adepti", a precizat Rus.

El a sustinut ideea ca PSD are nevoie de o noua identitate, de acceptarea competitiei interne si a democratiei de catre fiecare membru. "Lipsa de viziune este mai rea decat orbirea", a taxat Rus incercarile anterioare congresului de a se dezamorsa ideea de reforma.

El a amintit membrilor PSD ca nici macar propriii lor copii nu au votat PSD in ultimele alegeri, iar acesta este un fapt care trebuie sa dea serios de gandit tuturor.

Atac deschis la Iliescu

Discursul lui Mircea Geoana a "spart pariurile". El a ironizat faptul ca i s-a dat cam tarziu cuvantul, dar a afirmat ca spera ca cei din urma vor fi cei dintai, facand aluzie la votul care urma sa inceapa.

Geoana a atentionat ca la PSD s-a incetatenit identificarea partidului cu liderii si ca ar fi cazul sa se schimbe acest lucru. El a pedalat pe ideea ca trebuie reinventata "mandria de a fi in PSD".

Insa declaratia care a creat rumoare, generand si aplauze, dar si vociferari contrare, a fost urmatoarea: "Mi-am amanat anuntarea candidaturii pentru ca am sperat, pana in ultimul moment, la un semn de la fondatorul partidului (Iliescu – n.r.) ca se va retrage si va ramane intr-o echipa, pe un loc pe care il merita, in virtutea carierei si experientei sale".

In ropote de aplauze, Geoana si-a savurat momentul de glorie, in timp ce ecranele uriase din sala afisau figura lui Iliescu. In randurile din spate, o voce feminina a inceput sa strige, intrebandu-l pe Geoana de ce a pierdut Primaria Bucuresti, la alegerile locale din 2004.

Murmurul pro-Geoana a fost mult mai puternic. Iliescu a salvat situatia, chemand lumea la ordine, sustinand ca toate opiniile trebuie ascultate, chiar si cele care nu convin. Ideea de baza pe care a subliniat-o Geoana a fost ca singura sansa pentru PSD de nu fi nevoit sa suporte "atacurile" actualei puteri este cresterea in sondaje.

"Daca dam un semnal de schimbare si vom creste in sondaje, atunci noi vom fi cei care vom cere alegeri anticipate!", a declarat Geoana, in alte ropote de aplauze. Concluzia lui a fost scurta: "A revenit democratia in PSD!"

Femeile lui Iliescu

Inainte de vremea discursurilor pro-reforma, clujenii faceau pronosticuri. Conform previziunilor lor, intre 60 si 70 de procente dintre voturile pentru presedintele PSD vor merge spre candidatul lor, Mircea Geoana.

Vasile Puscas remarca, in timpul pauzei, ca se tot susoteste ca sunt, de fapt, doua congrese, unul in sala si unul pe hol. Asta, datorita discutiilor aprinse si fara perdea care se purtau de catre toti delegatii.

In urma zecilor de amenintari cu aranjamente de culise, oamenii veniti la congres nu au mai putut fi controlati, asa cum este posibil ca unii sa isi fi dorit.

Intre momentele care au statuat optiunea delegatilor pentru reforma propusa de grupul de la Cluj si sustinuta de multi altii, au existat doua care au vrut sa intoarca balanta in favoarea lui Iliescu.

Senatorul Corina Cretu, care lucreaza alaturi de Iliescu inca din 1990, a denuntat "jocurile de culise" si a "militat" pentru "votul cu sufletul". Ea a indemnat delegatii sa nu asculte "indicatiile" care li se dau pe holuri si a condamnat "candidaturile dubioase" care vin impotriva lui Iliescu.

Al doilea moment pro-iliescian a fost discursul unei membre PSD din Bucuresti, de la organizatia sectorului doi. Mariana Negoita a fost singura care a contestat fatis legitimitatea discursurilor lui Rus, Geoana, chiar si ale lui Victor Ponta si Miron Mitrea si a sustinut ca PSD are nevoie de o schimbare cu Iliescu, nu cu altcineva.

Ea a acuzat faptele din perioada mandatelor de ministri ale acestora, denuntand spaga din politie, coruptia, faptul ca cei care erau atunci ministri s-au acoperit unii pe altii.

Ea a afirmat ca nu este normal ca schimbarea in PSD sa fie confundata cu schimbarea lui Iliescu, sustinand ca acesta reprezinta viitorul, nu cei care au favorizat aspectele negative ale partidului si au pierdut alegerile.

Favoritii cursei

In sala, delegatii afirmau ca lupta va fi stransa, banuind chiar ca acei care vor numara voturile ar putea fi influentati intr-o directie "nereformatoare". La ora inchiderii editiei, abia se tipareau buletinele de vot. Scrutinul a inceput tarziu si s-a prelungit in noapte.

Cei aproximativ 500 de delegati si-au exprimat votul secret in cabine special amenajate, prin taierea de pe lista a numelor candidatilor, altii decat cei doriti. Pe hol, in asteptarea inceperii votului, se nastea antologia congresului, adica apareau bancurile legate de situatia din sala.

Plictisul aparut inerent a lasat ultimii vorbitori fara auditoriu. Conform ultimelor pareri, luate la cald, favoritii pentru cele mai importante functii erau: Mircea Geoana, pentru presedinte, Adrian Nastase, pentru presedinte executiv, Miron Mitrea, pentru secretar general.

Victor Ponta avea si el parte de o larga sustinere, dar multi il considerau inca nepregatit pentru o asemenea functie. Pentru vicepresedinti, lupta era si mai controversata. De la cinci sau sapte locuri, s-a ajuns la 11, pentru ca s-a dorit crearea unor locuri speciale pentru femei.

Astfel, pentru trei posturi de vicepresedinte s-au luptat 12 candidate, iar pentru celelalte opt ramase, 26 de candidati, intre care si Ioan Rus, unul dintre preferatii congresului pentru functie.

Lupul schimba parul, dar naravul ba

Obisnuinta si-a spus cuvantul: aflat la conducerea lucrarilor, cand i-a dat cuvantul lui Nastase pentru a-si prezenta discursul, Iliescu a rostit, foarte convins: "Ii dau cuvantul tovarasului … adica domnului Adrian Nastase".

In rasetele asistentei, el a incercat sa dreaga busuiocul, afirmand ca acest cuvant se foloseste in cadrul Internationalei Socialiste. Nastase s-a adresat delegatilor prin cuvintele "dragi colegi, prieteni, camarazi sau cum doriti sa traducem", tot in dorinta de a-l salva pe Iliescu. Porumbelul, insa, fusese scapat.