La Corpul 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan, ca de altfel, mai peste tot, pensionarile sau trecerile in rezerva sunt un motiv de bucurie, de un pahar de vorba. Pana aici nimic deosebit. Dar, spre surprinderea unora, persoanele pensionate bat aleile din cadrul Comandamentului chiar si dupa pensionare.

Si asta nu pentru ca ar avea acolo prieteni dragi. Ci pentru ca unii purtatori de grade se despart cu greu de banul de la buget si reusesc, prin diferite mijloace, sa mai ciupeasca un salariu de la Armata.

Referentii pensionari

Un colonel sau locotenent colonel care se pensioneaza sau trece in rezerva primeste in momentul de fata o pensie de peste 20 de milioane lei. Suma asigura un trai cel putin decent avand in vedere faptul ca, spre comparatie, ea reprezinta echivalentul a 6 salarii minime pe economie sau de aproape 10 ori o pensie obisnuita.

Cu toate acestea, proaspetii pensionari nu pot ramane in afara Comandamentului. Astfel, apeland la misterioasele cai ale celor cu grade, proaspetii pensionari reusesc sa fie angajati ca functionari civili, referenti, in cadrul Comandamentului, lucru care le asigura un salar de cateva milioane bune.

Bineinteles, faptul ca aproape toti acesti referenti au fost secretari PCR nu are nici o legatura cu angajarea lor.

Strigator la cer nu este faptul ca pensionarii vor sa munceasca ci faptul ca toate acestea se petrec in timp ce o serie de cadre tinere din cadrul Comandamentului sunt disponibilizate. Cadrele tinere din cadrul Comandamentului privesc "tinereii" referenti cu uimire, ba chiar cu o unda de invidie.

"Pentru noi este o adevarata lupta sa reusim sa ramanem pe functii. Disponibilizarile stau deasupra capetelor noastre precum Sabia lui Damocles.

Am accepta fara probleme si angajarile pe functii civile, dar nimeni din conducere nu ia in considerare aceasta optiune pentru noi", a declarat sub protectia anonimatului un cadru militar de la Comandament care saptamana trecuta astepta infrigurat decizia de disponibilizare.

Cuplu Ignat – Suciu, spaima Comandamentului

Cea mai arzatoare problema din cadrul Comandamentului Corpului 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan este cea a disponibilizarilor si a angajarilor. In aceasta problema painea si cutitul se afla in mainile a doi colonei, colonelul Nicolae Suciu seful biroului G1 personal si locotenentul colonel Ignat seful cadrelor din Corpul 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan.

Suciu si Ignat prefera sa angajeze cadre din alte Comandamente pentru posturile libere de la Cluj, in locul unor persoane competente din Comandament, desi Corpul 4 nu duce deloc lipsa de asa ceva.

Ca si cand toate acestea nu ar fi de ajuns, o mutare pe posturi care trebuie aprobata de cuplul Ignat – Suciu, presupune trecerea printr-o serie de furci caudine ale vremurilor moderne, adica amanari la nesfarsit. Plocoanele si micile atentii rezolva insa intotdeauna problemele. Poate chiar si la cuplul Ignat – Suciu.

Hotelul Regatului

In ceea ce priveste Hotelul Camin de garnizoana, acesta tinde sa devina o Sala a Regatului. Sotia directorului Ludusan de la Hotelul Camin de garnizoana a fost angajata de acesta pe postul de camerista, desi ea lucreaza la un alt camin din subordinea Corpului.

Nu ca am avea noi ceva cu libertatea religioasa dar Hotelul condus de generalul Zisu risca sa devina unul in care angajarile se fac pe baza penticostala.

Directorul Hotelului Camin de garnizoana, Constantin Ludusan, este un angajat civil, iar gurile rele spun ca din aceasta cauza subordonarea sa fata de generalul Zisu nu atingea nivelul dorit de supeirori.

Debarcarea sa era iminenta, dar se pare ca Ludusan a ajuns la o intelegere cu Zisu: subordonare mai mare in schimbul transformarii Hoteului in sala Regatului!