Din cauza unei erori comise in actiunea "Moisei-masini furate din Occident", noua ofiteri de Crima Organizata din nordul tarii, in frunte cu seful lor (Toma Rus), au fost scosi pe „linie moarta" si pusi sub acuzare!

In urma unei actiuni menite sa duca la arestarea unor traficanti de masini furate din Occident, cei mai multi dintre politistii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj (CZCCOA), 9 persoane (in frunte cu seful Toma Rus), au ajuns sa fie cercetate penal pentru comiterea infractiunilor de violare de domiciliu, amenintare, lovire, abuz in serviciu contra intereselor persoanei, distrugere si calomnie!

Pana la finalizarea cazului, echipa e scoasa pe „linie moarta", spre deliciul traficantilor de droguri, masini furate si de persoane.

Actiunea „Moisei"

Zona Viseu-Moisei-Borsa, cunoscuta si sub denumirea de „Tara Mafiei" (din cauza unor infractori care, de multe ori, se afla mana in mana cu autoritatile), a fost scena pe care a inceput „drama" politistilor de la Crima Organizata.

Totul a inceput in 2 februarie 2004, la Moisei. Atunci au fost efectuate doua perchezitii imobiliare la domiciliul lui Alexa Horj, primarul in exercitiu al comunei, si al fratelui sau, in cautarea unor masini furate din Occident.

Insotiti de procurorul Delia Adomnicai (de la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures), politistii au comis prima eroare, solicitand Judecatoriei Viseu de Sus emiterea unor mandate de perchezitie pentru alte adrese decit cele la care locuiau cei banuiti de trafic cu masini furate (autorizatia de perchezitie fiind emisa pe doua adrese la care figurau alte persoane, cu aceleasi nume ca si fratii Horj)!

"Confuzia" poate fi explicata prin informatii eronate si/sau „camuflate" de autoritatile care cunosteau realitatea (se vorbeste chiar de o posibila complicitate cu banuitii a celor de la Judecatoria si Politia din Viseu - greu de crezut ca acestia nu cunosteau adresele reale ale celor doi suspecti!).

Mai mult, "mascatii" au fost acuzati si ca l-au lovit pe un minor in varsta de 17 ani si ca ar fi deteriorat un autoturism Espero.

Greseli fatale

Judecatorii au constatat ca atunci "cand si-au dat seama de situatie, politistii au intrat fara autorizatie de perchezitie si in gospodariile lui Alexa si Gheorghe Horj".

Peste aceasta descindere, considerata abuziva, „ghinionul" (se poate citi si: „informatiile banuitilor de trafic de masini furate") a facut ca din zecile de masini furate la care faceau referire politistii in cadrul unei conferinte de presa, sa fie gasita doar una: un Mitsubishi, model Pajero, care apoi a fost sustras chiar de sub nasul „mascatilor" de doua dintre rudele lui Alexa Horj, printr-o cursa de anduranta prin rape, vai si garduri! Ca-n bancurile cu Bula, pana la urma de ce au fost asa agitati daca nu erau vinovati?

Inceperea urmaririi penale contra grupului de ofiteri de politie a fost decisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie in luna ianuarie, atunci cand s-a admis recursul formulat de cativa cetateni din comuna Moisei impotriva politistilor Toma Rus, Sasalovics Wilhelm, Calugar Ioan, Zahan Marius, Campian Romulus, Palacean Ioan, Batin Laurentiu, Man Emilian si Rahovan Ludovic (trei dintre ei fiind sigheteni).

Desi a trecut 1 an de la actiune, nici pana in prezent dosarul penal deschis pe numele neamului Horj nu a fost finalizat, politistii neputind sa dovedeasca daca singurul jeep suspect descoperit era sau nu furat. Saptamana trecuta, dosarul a ajuns la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj.

Daca in prima faza procurorii clujeni au dispus neinceperea urmarii penale impotriva politistilor, acum magistratii au fost obligati sa inceapa cercetarile (se spune ca s-a executat un ordin al superiorilor). Pe toata durata urmaririi penale, politistii vor fi suspendati din functii.

Ce spune Horj?

Alexa Horj: „Cei noua ofiteri m-au facut, in presa, hot de masini, ceea ce inseamna calomnie, lucru pentru care voi cere si despagubiri. Acolo au fost 35 de politisti de la Crima Organizata, de la politia Borsa si Viseu de Sus (ultimii, niste copii, se spune ca au fost amenintati de catre comisarul Sasalovics ca vor fi dezbracati daca nu intra in actiune), si de la Politia de Frontiera.

Din surse neoficiale am aflat ca acela care mi-a facut-o e din PSD Viseu, un adevarat inger negru cu relatii mari, care le-ar fi spus politistilor: bai, voi nu mergeti sa faceti odata curatenie acolo? Speram sa inceapa odata o ancheta serioasa, ca sa iasa toata mizeria la iveala. Nici eu, nici familia mea nu am platit vreodata nici macar o amenda penala, iar acum am fost facut infractor.

Mi-au distrus imaginea chiar inainte de alegeri, pe care sunt convins ca le-am pierdut din cauza asta. Si in 1999 (inainte de alegeri) am fost perchezitionat, tot pentru acuze inchipuite. Va dati seama, situatia e periculoasa: cand iti intra in casa 35 de oameni se poate intampla orice, iti pot pune acolo niste droguri sau o arma, si apoi te gasesc vinovat.

E mai rau ca pe vremea Securitatii, dar am convingerea ca Justitia isi va face treaba."

O sursa din zona Viseu-Borsa (careia ii vom proteja identitatea) ne-a declarat ca inainte de perchezitie, l-a vazut pe Horj cu o masina dubioasa: „nu stiu daca era furata sau nu, dar nu parea in regula. Apoi am auzit ca rudele lui au furat masina de sub nasul politistilor.

De ce au facut-o daca era treaba curata? Orice este legat de droguri, arme si masini furate in zona Viseu-Borsa, are legatura si cu Andreica (se face referire la ofiterul de politie Nicoara Andreica, n.red.). Nu pot sa spun cine ii tine spatele, dar stiu ca are pe cineva la Bucuresti, asa ca el face legea pe aici."

Concluzii temporare

Cei de la CZCCOA au gresit cand au actionat fara mandat de perchezitie valabil; o parte a informatiilor pe care le detineau (referitoare la masini furate) erau reale, dar unul dintre ei a defectat, corpurile delicte fiind astfel puse la adapost inainte de descinderea comandoului.

Nu stim daca fratii Horj sunt vinovati (desi sustragerea jeep-ului este cel putin dubioasa), dar este clar ca scandalul iscat i-a retezat lui Alexa toate sansele de castig la Primarie. Daca actiunea ar fi avut loc dupa alegeri, situatia ar fi fost perceputa altfel.

Pana una-alta, "mascatii" au ramas fara oameni, iar traficul de masini de la Borsa-Viseu continua, o stiu pana si tancii de gradinita. Hai F.C. Lupta contra Mafiei!

Intrebarile GAZETEI

1. Cum de Ioan Timis (seful politiei Viseu) si Toader Hojda (presedintele Judecatoriei Viseu) nu au observat ca adresa primarului din Moisei este trecuta gresit in mandatul de perchezitie? A fost neatentie sau rea intentie? Din partea caruia dintre ei?

2. Controversatul ofiter Nicoara Andreica a lucrat contra propriilor sai colegi?

3. De ce nu au fost folositi politisti baimareni la acea actiune?

4. De ce au fost dati in judecata doar cei de la Crima Organizata, dar nu si ceilalti politisti prezenti la descindere?

5. Daca cei 9 ofiteri au fost suspendati din functie, cum se face ca in 13 aprilie, o parte dintre ei, l-au capturat pe un traficant de droguri in gara Sighet?

6. E adevarat ca celelalte masini furate si gasite in zona Moisei-Borsa au fost rapid "spalate" (adica au dobandit de urgenta acte "legale")?

7. De ce nu a fost inca trimis in judecata fostul primar Alexa Horj, dar ofiterii de crima organizata, da (nu era mai simplu ca Horj sa fie judecat rapid si absolvit sau nu de vina)?

8. Pavel Abraham (seful Agentiei Nationale Antidrog), Ioan Mircea Pascu sau Adrian Filip au vreo legatura (protectiva) cu cazul de mai sus?

Cel care va raspunde corect la toate intrebarile, va primi un premiu surpriza (asiguram protejarea identitatii sursei).