Una din firmele lui Mohammad Munaf - Ifigenia Trading Bacau - a reusit performanta de a inregistra vanzari de 120 de miliarde de lei in prima jumatate de an de la infiintare fara a avea nici un angajat.

Ifigenia Trading este o firma cu sediul intr-un apartament de pe Bulevardul Alexandru cel Bun. E un amarat de SRL cu un capital social de doua milioane de lei cum sunt cu sutele in Bacau. Societatea a fost infiintata pe 17 mai 2002 avand ca obiect de activitate "intermedieri in comertul cu material lemnos". Pana aici nimic spectaculos.

Doar ca firma a incheiat anul 2002 cu o cifra de afaceri raportata de 120,865 miliarde de lei, care la o valoare medie a dolarului de 33.055 de lei, conform BNR, inseamna 3,656 milioane de dolari. In cele sase luni si jumatate de activitate Ifigenia a realizat un profit net de 4,068 miliarde de lei fara sa aiba nici un salariat!

Anul urmator firma nu se descurca la fel de bine, dar cifrele sunt destul de mari: Cifra de Afaceri de 41,137 miliarde (1,239 milioane dolari la 33.200 lei dolarul valoare medie pe 2003) si un profit net raportat de 2,141 miliarde lei. Numar de salariati: zero.

Munaf - stapan pe doua piete din Bucuresti

Conform datelor de la Registrul Comertului, asociatul principal al societatii Ifigenia Trading SRL este Mohammad Munaf, care detine 95 % din partile sociale. Restul de cinci procente sunt detinute de Mirela Revent, care este si administratorul societatii. Mirela Revent este extrem de evaziva cand vine vorba de activitatea societatii.

Ea s-a limitat sa ne declare ca firma se ocupa de intermedierea afacerilor cu material lemnos iar angajati nu are deoarece prefera sa lucreze cu conventii. De fapt, singura persoana care a lucrat pentru firma ar fi fost un expert contabil care s-a ocupat de registrele societatii si care a fost platit part-time.

Ifigenia a avut la un moment dat contracte de inchiriere a pietelor "1 Mai" si "Amzei" din Bucuresti. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a acuzat firma in septembrie anul trecut ca a subanchiriat spatiile comerciale din Piata Amzei la preturi de 3-4 ori mai mari obligand intreprinzatorii sa practice preturi exorbitante.

Mirela Revent recunoaste faptul firma inchiriase nu doar Piata Amzei ci si Piata 1 Mai, insa, zice ca la data la care Chiliman acuza firma, aceasta nu mai detinea spatiile deoarece aparuse o lege care interzicea subinchirierea.

Afaceri cu APAPS

O alta afacere care are legatura cu firma bacauana este cea a fostei fabrici de prelucrare si topire a inului de la Reci - Covasna, care a fost cumparata in anul 2000 de Mihai Nasture, cumnatul lui Omar Hayssam, care a adjudecat-o, dupa mai multe licitatii, cu 1,1 miliarde de lei.

Conform unei stiri Rompres difuzate marti, investigatiile facute de politistii covasneni au scos la iveala faptul ca din septembrie 2000 fabrica a trecut prin mai multe firme, ajungand printre altele la SC Terra International Bucuresti, Dunarea International Buzau, Valverde Suceava si in cele din urma la Ifigenia Trading SRL din Bacau.

Nu este lipsit de importanta ca in mai 2004, la APAPS a fost depusa o oferta pentru privatizarea Metalurgica Aiud. Ofertanti: Ifigenia Trading si persoana fizica Lupsan Simion Horia. "Este posibil, dar eu nu stiu nimic" - spune Mirela Revent, administratorul societatii. "Daca dumneavoastra aveti acte in acest sens... este posibil".

"Voi spune ce am de spus"

Cat despre faptul ca Munaf este acum ostatic in Irak, Mirela Revent spune ca nu poate comenta. Un lucru este cert: firma isi va continua activitatea in ciuda evenimentelor din Irak si a anchetei autoritatilor romane asupra firmelor care au avut legatura cu Omar Hayssam. "Daca ma vor chema la Parchet ma voi duce sa spun ceea ce am de spus" - ne-a declarat ea.