In cursul zilei de ieri, incepand cu ora 12.00, la Caminul Cultural din comuna 23 August ar fi trebuit sa aiba loc dezbaterea publica privind studiul de impact asupra mediului, al Planului Urbanistic General al acestei localitati constantene.Numai ca la locul stabilit pentru dezbatere nu au venit decat reprezentantii Agentiei de Protectia Mediului Constanta, printre care s-a numarat si Traian Pet

rescu, directorul executiv al acestei institutii. In schimb, Primaria 23 August, in calitate de organizatoare a dezbaterii, n-a catadicsit nici macar sa fie prezenta in locatia anuntata la ora inceperii manifestarii, basca faptul ca sediul Caminului Cultural arata ca dupa o petrecere de Revelion.

Mai mult, edilii comunei 23 August nici macar nu l-au chemat pe autorul studiului de impact, astfel ca dezbaterea publica nu ar mai fi avut nici un sens, chiar si in cazul in care conditiile si prezenta mai numeroasa a reprezentantilor autoritatilor statului ar fi permis desfasurarea manifestarii.

Avand in vedere aceste aspecte, directorul executiv al APM Constanta a parasit localitatea, declarandu-ne ca dezbaterea trebuie reprogramata la o alta data, atunci cand conditiile referitoare la prezenta participantilor vor fi intrunite.

Revenind la sala de spectacole a Caminului Cultural, acolo unde arata ca dupa o mega-petrecere, si unde se presupunea ca trebuia sa aiba loc dezbaterea publica mentionata, de adaugat cateva element: podelele stabilimentului erau neacoperite, iar masa mica din fata primului rand de scaune nu avea nici macar o fata de masa pe ea.

Totusi, in jurul orei 12.15 au catadicsit sa-si faca aparitia, probabil anuntati de telefonul fara fir al unor „oameni de bine", secretarul Primariei, Danut Trusca, inginerul de urbanism si in cele din urma, primarul Mugur Viorel Mitrana.

Dupa ce reprezentatii Primariei 23 August au incercat sa explice faptul ca s-ar fi conformat prevederilor legale, dar printr-o curioasa „intamplare" nici un alt invitat nu si-a facut aparitia la dezbatere, directorul APM Constanta, vizibil iritat de atitudinea organizatorilor, a declarat pentru „Replica": „In opinia mea dezbaterea publica a fost tratata in dispretul

legii, cu toate ca acest PUZ are o importanta deosebita, deoarece afecteaza o zona marginasa cu marea si cu lacul din apropiere. In acest caz trebuia mobilizati reprezentantii partilor interesate sa fie prezenti la dezbatere. In acelasi timp lipseste si elaboratorul studiului de impact, deci persoana care trebuia sa prezinte acest studiu.

Chiar daca am fi acceptat sa aiba loc dezbatere, nu ar fi avut cine sa ne prezinte studiul de impact, iar domnii de la Primarie precizeaza niste motivatii absolut copilaresti in privinta acestei stari de fapt. De aceea consider ca organizatorii sunt neseriosi".

Primarul Mugur Mitrana o da la intors

La randul sau, primarul Mugur Mitrana a tinut sa ne precizeze faptul ca in opinia sa si a celorlalti reprezentanti ai autoritatilor locale, dezbaterea ar fi putut avea loc, intrucat s-au indeplinit toate cerintele legale.

In plus, edilul comunei 23 August sustine ca organizarea la Caminul Cultural ar fi fost solicitata in mod expres de APM Constanta din motive de spatiu, desi el ar fi putut pune la dispozitie o sala mai mica, dar destul de incapatoare din incinta Primariei, unde existau conditii decente de desfasurare a manifestarii.

Cat despre absenta restului participantilor (DADL, Oficiul Judetean de Cadastru, SNIF, Romtelecom, Electrica Dobrogea, Oficiul pentru Studii Pedologice, SMG, SRI, MTCT, DSP, RAJA, etc.), organizatorii nu au avansat decat supozitia ca, desi aveau cunostinta de dezbatere, intrucat a fost publicat anuntul in presa locala, apropierea sarbatorilor pascale i-ar fi impiedicat sa fie prezenti.

Chiar si in aceste conditii, primarul Mugur Mitrana nu a reusit sa dea o justificare absentei autorului studiului de impact, conf. univ. dr. Eugeniu Secara, spunand doar ca organizatorii nu l-au chemat, deoarece nu i-ar fi informat nimeni ca prezenta acestuia era obligatorie (!!?).