Al doilea spital din Romania in ceea ce priveste enormitatea datoriilor acumulate, 27 de miliarde de lei, Judeteanul constantean pare sa se confrunte cu o situatie fara scapare si fara solutii, cel putin nu una imediata. Asa cum ne este noua obisnuinta, de fiecare data vina este a altcuiva, de preferat a vechii conduceri, care nu ar fi administrat corect bugetul.

Nimic de zis, insa actualii directori nu au miscat nici ei muntii din loc pentru a remedia situatia, iar astfel s-a ajuns la situatia in care Asociatia Furnizorilor de Medicamente din Romania sa ameninte sistarea cu medicamente, iar restul creditorilor sa sisteze furnizarea de materiale sanitare, care oricum nu puteau fi folosite, deoarece erau de o calitate indoielnica.

Calitatea proasta a materialelor sanitare cica ar fi dictata de bugetul de austeritate al spitalului in cauza. „De rasul popoarelor", cam asa ar putea fi caracterizata situatia Judeteanului nostru, care este amenintat cu stoparea furnizarii, in doua saptamani, a medicamentelor, din cauza datoriei enorme pe care institutia o are, 27 de miliarde de lei.

Aceasta nu ar fi singura situatie jenanta cu care spitalul constantean se confrunta, cealalta fiind faptul ca personalul medical foloseste materiale sanitare neconforme cu reglementarile igienei spitalicesti, mai precis manusile chirurgicale nu numai ca sunt de cele mai ieftine, dar sunt si de cea mai proasta calitate posibila.

Vaccinuri expirate, administrate pacientilor

Vaccinurile pentru rubeola au termenul de garantie expirat, informatie pe care conducerea spitalului o neaga cu vehementa. „Este adevarat ca avem unele probleme la capitolul acesta, dar noi avem un buget anual de numai 79 de miliarde de lei. Daca aceasta suma o impartim in 12, cate luni are un an, atunci descoperim de fapt ce buget mic avem in realitate.

Toate aceste probleme cu materialele sanitare si restul se datoreaza sumei enorme de datorii pe care am mostenit-o de la vechea conducere ", ne-a declarat directorul Judeteanului, Catalin Grasa.

Substanta lipsa in gestiune

Si pentru ca situatia sa devieze din penibil in ridicol, personalul medical nu mai dispune nici de substanta de contrast pentru efectuarea mielografiilor. Substanta este una deosebit de scumpa pentru buzunarul unui pacient, din moment ce numai 10 ml costa peste 500 de mii de lei.

Colac peste pupaza, substanta pentru mielografii este incredibil de greu de gasit, in Constanta (in tot judetul) numai doua farmacii dispunand de acest produs in lista lor.

Spitalele datornice, convocate la minister

In contextul dat, de mentionat si faptul ca potrivit declaratiilor oficiale ale ministrului Sanatatii, Mircea Cinteza, in legatura cu decizia Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) de a nu mai livra materiale sanitare spitalelor, suma datorata stipulata in Protocolul incheiat intre minister, Asociatie si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este de 811 miliarde lei si nu de 1.000 de miliarde lei, cum sustin reprezentantii AFPM.

Ministrul Sanatatii a facut referire si la firmele furnizoare care au livrat materiale sanitare de proasta calitate, ce nu au putut fi folosite si a anuntat ca acestea vor fi excluse.

Acesta a anuntat ca in urmatoarele doua zile vor fi convocate la minister conducerile spitalelor cu cele mai mari datorii, in numar de 38, pentru a analiza situatia.