Disperati de conditiile aberante de creditare ale bancilor, clujenii se inghesuie la "pomana" oferita de societati care mijlocesc imprumuturi intr-un mod "mai flexibil".

Carion ofera credite in lei la o dobanda ce variaza intre 9 si 12 % pe an

Sistemul de economisire Carion, care se bazeaza pe grupuri de autofinantare, ofera automobile sau imobile printr-un sistem complex de intrajutorare, fara adeverinta de salar si fara giranti: se constituie grupuri, ale caror membrii platesc lunar rate, in fiecare luna existand doua persoane care primesc „indreptatirea", adica suma pentru care s-au inscris.

Apoi, persoanele respective continua sa plateasca rata lunara pana la incheierea contractului. Carion garanteaza doua indreptatiri lunar, care se aleg prin tragere la sorti, plus cate doua licitatii, in care se pun la bataie echivalentul unor rate.

Sistemul garanteaza primirea sumei de bani, in functie de noroc, intr-un timp de minimum o luna sau maximum 60 de luni. Sistemul este viabil, functionand de zeci de ani in Europa, iar in Romania, fara sincope de aproape 10 ani.

Plopu’ pere si rachita micsunele

Credit House se lauda ca ofera imprumuturi rapide, in lei, cu rata fixa tot in lei si in termen scurt. Plini de buna credinta am pus mana pe telefon si am cerut mai multe detalii.

O voce plictisita ne-a informat ca tot ceea ce trebuie sa facem este sa platim o taxa de inscriere, iar apoi, in cateva luni, obtinem imprumutul. La momentul respectiv va trebui sa depunem o garantie imobiliara. Am dorit sa stim, totusi, ce inseamna cateva luni.

„Pai, acolo, 2-3 luni, maximum 4 luni, in functie de cat incasam!", ne-a raspuns vocea plictisita. Adica, daca Credit House nu incaseaza, cele cateva luni pot deveni chiar ani! Pentru lamuriri am ajuns la sediul firmei (sediu si firma fiind, totusi, mult prea mult spus!). Un apartament cu o usa de lemn.

De dincolo de ea se aude zgomotul unor jocuri pe calculator. Se munceste nu gluma! Saau poate ca omul nostru se plictiseste avand in vedere „avalansa" de clienti ce ii trec pragul. Usa e inchisa. Sunam. Zgomotul inceteaza si apare un domn, nebarbierit, cu un pulovar de „numai 39.000 lei".

Din spatele unui birou vechi plin de pixuri si hartii aruncate aiurea ne repeta poezia de la telefon, iar apoi ne pune in mana un exemplu de rate. Studiem fituica respectiva, apoi revenim a doua zi. Acelasi scenariu: usa inchisa, zgomote de jocuri. Intram, spunem ca am venit sa platim taxa de inscriere.

„Consultantul" se repede la chitantier. Cerem, totusi, un contract inainte de a plati. Il primim si suntem invitati sa il studiem. „Consultantul" se joaca mai departe pe calculator, ca si cand nimeni nu ar fi in preajma.

Daca si numai daca...

Incercam sa retinem cat mai multe din contact, acesta bineinteles neputand fi consultat acasa. Contractul celor de la Credit House (CH) se intinde pe 8 pagini, pline de greseli gramaticale si de culegere a textului. Incercam sa aflam cum de Credit House ne garanteaza obtinerea creditului in cele cateva luni.

Aflam ca sistemul este intr-o oarecare masura similar cu cel de la Carion, doar ca, la fel ca si Caritas-ul care oferea dobanzi de 800% in trei luni, CH ofera credite in cateva luni.

La CH se organizeaza in fiecare luna trageri la sorti in urma carora cate un participant este ales sa primeasca suma solicitata, daca, atentie, toti clientii din grup si-au platit ratele, iar firma a realizat incasari care sa ii permita plati!

Cu alte cuvinte daca din grup o persoana nu isi plateste rata intr-o luna, nimeni din grup nu va vedea vreun leut luna respectiva. De asemenea, daca in vreo luna firma considera ca nu are destui bani, pe baza contractului ea poate anula primirea creditului de catre o persoana.

Incercam sa aflam detalii despre aceste lucruri, dar „consultantul", fara a-si desprinde privirea de pe monitorul calculatorului (unde tocmai impusca niste extraterestrii), ne explica ca asemenea lucruri se intampla rar. Bineinteles nimeni nu garanteaza obtinerea creditului in cele cateva luni!

Cafenele si baruri cu pierderi

Dupa plecarea din „sediul" Credit House am incercat, telefonic, sa luam legatura cu vreun patromn al firmei respective. Nu am reusit. Tot ceea ce am aflat este faptul ca CH are sediul in Satu Mare, avand si cinci filiale, in Cluj Napoca, Sibiu, Brasov, Targu Secuiesc si Odorheiu Secuiesc.

De pe site-ul Ministerului Finatelor am aflat insa lucruri mult mai interesante. Astfel, potrivit site-ului respectiv, Credit House este o firma infiintata in toamna anului 2000 si are ca obiect de activitate „cafenele si baruri".

In 2000 a avut o cifra de afaceri imensa, de 1,9 milioane lei (nu este nici o greseala!) si pierderi de 3,6 milioane lei.

In 2001, firma care ii ademeneste pe clujeni a avut o cifra de afaceri de 29 milioane lei si pierderi de 33 milioane lei, iar in 2002, an in care si-a schimbat domeniul de activitate (in "alte activitati de creditare") a avut o cifra de afaceri de 932 milioane lei si pierderi de 14,5 milioane lei.

Mai departe, in 2003 Credit House a avut o cifra de afaceri de 1,6 miliarde lei si un profit de 55 milioane lei, toate obtinute in conditiile in care firma a declarat ca are un singur angajat!

A inviat megaescrocheria Euro Credit?

Intamplator sau nu, firma Credit House are sediul in acelasi oras cu o fosta firma Euro Credit. Sirul coincidentelor continua. Ambele firme ofereau clujenilor credite in conditii dubios de avantajoase.

Euro Credit SRL din Satu Mare si „clona" acesteia, Euro-Cassa SRL, ultima avand punct de lucru in Cluj-Napoca, pe strada 21 Decembrie nr. 60, au intrat anul trecut in atentia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si a Politiei, in urma sesizarilor facute de zeci de pagubiti.

Clientii sunt ademeniti cu credite cu dobanzi extrem de avantajoase. Administratorii celor doua societati, cetateanul german Merk Johann Stefan si cetateanul maghiar Zsomborgi Laszlo, au fost acuzati de ANAF de detunare de fonduri. Iata un singur exemplu din sutele de clienti escrocati de cei doi afaceristi.

Clujeanca S.P. a depus in 2001 trei rate lunare, in valoare totala de 4,5 milioane, dupa care a cerut returnarea banilor (mai putin comisionul). Nu i-a primit nici astazi. A castigat, in schimb, experienta.

Credit House nu se lauda inca cu asemenea cazuri. A intrat pe piata clujeana de abia de cateva luni. Din fondurile colectate de la clienti, in suma de 13,2 miliarde lei, pana la sfarsitul anului 2003, Merk si Zsomborgi au redistribuit mai putin de jumatate, adica doar 6,3 miliarde, desi legal intreaga suma ar fi trebuit sa reintre in posesia deponentilor.

Diferenta de 6,9 miliarde a fost ridicata, in mod fraudulos, sub forma de „avansuri", de catre cei doi asociati si alti apropiati ai acestora, fiind folosita in alte scopuri.

Administratorii SC Euro Cassa SRL au inregistrat, in octombrie 2003, drept cheltuieli ale societatii doua facturi fiscale emise de SC Kvarc Mineral SRL si SC Merk Clubs SRL, ambele din Halmeu, in valoare de 1,62 miliarde lei, reprezentand contravaloarea unor ipotetice servicii de consultanta manageriala.

Facturile emise nu aveau la baza un contract comercial scris, nu au fost inregistrate in evidentele comerciale, in plus, societatile respective nu avea nici un fel de activitate in acea perioada.

Cele doua societati capusa sunt oare detinute de acelasi domn Merk? Alte 1,5 miliarde au fost ridicate din casieria Euro Cassa, fiind evidentiate in contabilitate ca avansuri acordate unor persoane fizice fictive. Mai pe romaneste, au fost furate.