Daca veti vedea intr-o sala de sport geamuri sparte, cu un aranjament ce imita aproape perfect o pictura abstracta, daca veti vedea calorifere ce au menirea de a mentine frigul pe timp de iarna, in aceeasi sala de sport, atunci sa stiti ca sunteti pe taramul Liceului „Lazar Edeleanu" din Navodari.

Asadar, directiunea este mai mult conectata la cum sa valorifice spatiile nefolosibile din incinta liceului (spatii inchiriate unor firme, cum ar fi Emro Termoglas, ce se ocupa cu confectionarea de ferestre PVC), decat la cum ar trebui sa ofere elevilor sai cel putin minimum de conditii chiar si intr-o sala de sport, caci sanatatea, alaturi de conditia fizica ar trebui sa fie prioritare.

Asadar, cadrele didactice cu putere de decizie si in managementul institutiilor cu pricina, au la fel ca si elevii drepturi si indatoriri. Se tot vorbeste ca profesorii au datoria (asta vis-a-vis de indatoririle lor) de a face orele cat mai atractive pentru invatacei.

Insa la Liceul „Lazar Edeleanu" din localitatea Navodari, elevii sunt nemultumiti de conditiile in care decurg orele de sport. Si pe buna dreptate. Acest lucru nu trebuie afirmat de o scoala intreaga, cat confirmat de doi ochi sanatosi.

Ion Ionascu, director Liceului „Lazar Edeleanu", din Navodari, ne-a comunicat ca „sala de sport este in proiect de reabilitare, avand ca prioritati refacerea acoperisului, vestiarele si problema infiltratiilor, alaturi de refacerea canalului termic de sub dusumea".

La capitolul ferestre, pe care directorul institutiei le-a recunoscut ca fiind „jalnice", a adaugat ca „nu putem pune termopan, ci geam armat, dar in fond, frigul nu-i din cauza geamurilor, cat din cauza modului de furnizare a incalzirii termice". Aceste explicatii sunt de-a dreptul hilare.

Pe de alta parte, Cristina P., o eleva din liceul cu pricina ne-a declarat: „Degeaba avem caldura daca ferestrele nu sunt refacute. Caldura este inutila". Din tot acest lucru am inteles ca refacerea ferestrelor n-ar constitui o prioritate pentru conducere.

Dima Zainea, ca de obicei, pe dinafara

In schimb, potrivit declaratiilor elevilor si nu numai, directorul institutiei a inchiriat un spatiu apartinand liceului, mai precis la parterul cantinei, unei firme de confectionare a ferestrelor PVC, pe nume Emro Termoglas avand ca actionari doi baieti cu ochi albastri din localitatea mentionata (cel putin asa sustin elevii).

Nimic de zis, daca aceasta poseda un contract de inchiriere si isi plateste utilitatile. Problema este alta: energia manifestata (maximizata de altfel) pentru a valorifica acest spatiu este invers proportionala cu energia manifestata de aceeasi persoana pentru conditiile necesar-elementare de care trebuie sa beneficieze elevii acestei institutii.

Trist este si urmatorul fapt: Ion Ionascu este, de altfel, constient de lucrarile de peticire, care vor incepe imediat dupa incheierea anului scolar, asa cum de altfel ne-a declarat: „Nici asta nu va fi o reparatie asa cum ar trebui sa fie".

Pe de alta parte, Primaria municipiului Navodari, prin reprezentantul acesteia, Tudorel Calapod, ne-a marturisit ca „vom incerca sa facem rost si de sponsorizari, probabil chiar si de la firma care actioneaza in incinta liceului".

Bine macar ca exista un dram de minte la nivelul Primariei, pentru ca, un alt factor cu putere de decizie care ar fi putut sa faca ceva in ceea ce priveste Liceul „Lazar Edeleanu", si anume inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, Dima Zainea, habar nu are de problemele din judet si nici nu pare interesat.