Comandantul Politiei municipiului Mangalia, comisar sef Nicolae Pescaru, a fost convocat la Consiliul Local din localitate pentru a prezenta o informare cu privire la activitatea institutiei pe care o conduce.

Comandantul politiei a intocmit astfel un raport cu privire la actiunile si evenimentele ce au avut loc in perioada 1 mai 2004 – 1 mai 2005, pe care l-a prezentat in fata consilierilor locali. Politistii din Mangalia au realizat in acest interval de timp 24 de razii si 300 de actiuni pe diferite domenii de activitate (judiciar, circulatie, economic, cercetari penale etc).

Au fost savarsite 306 infractiuni, dintre care 50 la regimul economic, 150 la cel judiciar, 110 de alta natura – abandon familial, circulatie etc. Cele mai grave infractiuni au fost triplul asasinat al familiei Ion si talharirea unor turiste straine (germane, franceze si ruse), carora le-au fost smulse posetele, ele fiind totodata si batute de agresori.

„In urma controlului efectuat de specialistii ministrului Internelor Vasile Blaga, s-a constatat ca la Mangalia rata criminalitatii este mai mica decat media pe judet", le-a declarat comisar sef Nicolae Pescaru consilierilor locali. Acesta s-a plans si de faptul ca multi dintre infractori sunt minori, astfel incat procedura de condamnare a acestora este foarte greoaie.

„Politistii sunt nevoiti, de multe ori, sa il cerceteze pe acelasi faptas in mai multe cazuri, pentru ca acesta, minor fiind, scapa de pedeapsa cu inchisoarea. In momentul in care ii prindem, trebuie sa le stabilim discernamantul, sa ii „plimbam" pe la Medicina Legala si inapoi, mai ceva ca pe Sfintele Moaste", afirma comisar sef Nicolae Pescaru.

Politia Mangalia va primi in subordine 14 posturi comunale

De anul trecut si pana in prezent au mai avut loc doua infractiuni soldate cu vatamarea grava a victimelor, patru violuri, dintre care unul este inca cu autor necunoscut. 10.200 de persoane, de pe intreg teritoriul Romaniei, marea majoritate turisti, au fost sanctionate pe raze Mangaliei, valoarea amenzilor ajungand la aproape 10 miliarde de lei.

Au fost suspendate 150 de permise auto si solutionate 81 de dosare penale. Comandantul Politiei Mangalia a anuntat, la intalnirea sa cu consilierii locali, faptul ca, la jumatatea lunii iunie, institutiei pe care o conduce urmeaza sa ii fie „arondate" 14 posturi comunale.

„In urma reorganizarii Politiei Romane, prin redistribuire, urmeaza sa primim in subordine 14 posturi de politie comunale. Pentru aceasta, in cadrul Politiei municipiului Mangalia, va fi infiintat un birou special, din care vor face parte mai multi ofiteri, de la diferite domenii de activitate – judiciar, economic, criminalist, ordine publica etc.

Pentru ocuparea postului de conducere a acestui birou va fi organizat in curand un concurs, la care vor putea participa toti politistii din tara", afirma comisar sef Nicolae Pescaru.

Tot in urma reorganizarii structurilor politienesti la nivel national, dar si conform Programului National privind activitatea de primire a publicului si de asistenta a victimelor violentei, la Politia Mangalia va fi infiintate, in cateva saptamani, o sala de asteptare si documentare (la parterul institutie).

Sala va fi dotata cu o camera video, precum si un centru de asistare a victimelor violentei de orice natura – domestica, talharie, viol, lovire, santaj, amenintare etc. Aici vor fi adusi, in timp, specialisti in consiliere psihologica si juridica.

„Politistii trebuie sa stea mai putin la panda cu radarele si mai mult pe teren, pentru prevenirea infractiunilor"

In urma raportului comandantului Politiei Mangalia, consilierii si primarul urbei i-au adresat acestuia o serie de intrebari si sugestii, atat pentru sezonul estival, cat si pentru perioada imediat urmatoare.

Zamfir Iorgus, primarul Mangaliei, a „punctat" cateva probleme, a caror solutionare urmeaza sa fie prezentata in viitoarea intalnire a sefului politiei locale cu administratia orasului.

„Consiliul Local ar dori sa afle, la sfarsitul verii, neregulile sanctionate de politisti in ceea ce ii priveste pe taximetristii si microbuzistii din Mangalia, in primul rand daca au avut reclamatii cu privire la atitudinea fata de clienti.

Exista deja nenumarate reclamatii din partea celor care circula cu aceste mijloace de transport in comun cu privire la „selectarea clientilor", mai multi calatori, mai ales copii, fiind dati jos din microbuze, numai pentru ca aveau abonamente si nu plateau „cash".

Primarul a mai cerut ca politistii sa se preocupe mult mai mult de furturile de pe camp si din statiuni, precum si de circulatia rutiera, mult ingreunata pe timpul sezonului estival. „Pe timpul verii, mai multe intersectii din oras si din statiuni sunt pur si simplu blocate. Ne vom gandi sa instituim sensul unic pe mai multe strazi pentru fluidizarea circulatiei.

Iar politistii din Mangalia ar trebui sa faca o prevenire a abaterilor de la regimul circulatie si sa stea mai putin la panda, cu radarul la ei", este de parere Zamfir Iorgus. Totodata, primarul a declarat ca, din acest sezon estival, vor fi montate „sicane" pe mai multe strazi, unde se circula cu viteza foarte mare.

Prostituatele sunt „in afara" ariei de jurisdictie a Politiei Mangalia

Consilierii locali au avut si plangeri cu privire la comportamentul politistilor. Dr. Viorel Oleniuc, consilier PNL, afirma ca exista o plangere din partea deputatului Puiu Hasotti referitoare la modul neprofesionist in care, unul dintre participantii la Sesiunea Nationala de Rapoarte Arheologice de la Jupiter, a fost tratat de catre un politist, comisarul sef Nicolae Pescaru declarand ca se va interesa despre acest caz.

„Fetitele" care au inceput deja sa isi faca aparitia prin localitate si statiuni, odata cu demararea sezonului estival, au constituit un alt subiect al dialogului intre reprezentantul legii si alesii locali.

Dar, asa cum afirma comisarul sef Nicolae Pescaru, majoritatea prostituatelor isi fac veacul in intersectia de la Neptun, precum si in statiuni, zona respectiva iesind de sub autoritatea politistilor din Mangalia.

Tigarile netimbrate, vandute de cateva zeci de localnici in mai multe puncte ale Mangaliei, devenite deja „traditionale", vor disparea in curand, cel putin asa isi doreste primarul orasului, Zamfir Iorgus, care a cerut in mod imperativ comandantului politiei sa ia masuri in acest sens.

Totusi, comisar sef Nicolae Pescaru, afirma ca lucratorii pe care in subordine sunt mult prea putini, in raport cu necesarul de efective de care ar avea nevoie. In plus, traficul cu tigari este problema Politiei de frontiera si a vamesilor de la punctul de frontiera Vama Veche. „Politistii ii prind pe comercianti, ii retin cateva ore, ii amendeaza la Legea 12, dupa care le dau drumul.

Mai mult, vanzatorii nu au asupra lor decat cateva pachete de tigari, pe care le confiscam, dar care nu reprezinta decat o cantitate infima, comparativ cu sutele de pachete pe care le detin", conchide comisar sef Nicolae Pescaru.