Sambata, 4 iunie a.c., la sediul Inspectoratului Judetean de Jandarmerie Constanta din cartierul Palas a fost lansat mult prea mediatizatul program al Ministerului Administratiei si Internelor „Litoral – 2005".

Seful Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, i-a prezentat lui Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, trupele politienesti ce vor avea menirea sa asigure linistea turistului venit la odihna pe litoral.

Programul „Litoral – 2005" reuneste aproape 1.600 de lucratori apartinand celor trei inspectorate judetene din Constanta, respectiv Inspectoratul de Politie, Inspectoratul Politiei de Frontiera si cel al Jandarmeriei.

Pentru completarea efectivelor locale au fost adusi 250 de politisti si 650 de jandarmi din alte judete, dar si aproximativ 500 de elevi si studenti de la diverse scoli politienesti din tara.

Numarul exact al elevilor se pare ca nu poate fi precizat nici de ministrul Vasile Blaga, deoarece cifra anuntata initial era de 150, in timpul prezentarii de sambata a urcat la 300, iar in final, in documentarul programului, sa apara un numar de 500 de elevi si studenti.

Manifestatia de sambata, despre care nu am reusit sa ne dam seama daca s-a incercat a fi ceva serios sau doar un teatru de revista de prost gust, a avut rolul de a prezenta publicului si ministrului Vasile Blaga trupele Politiei si Jandarmeriei si dotarea ce o vor avea pe tot parcursul acestui program.

Prezentarea a decurs intr-un mod absolut penibil, chestorul Dan Valentin Fatuloiu i-a prezentat ministrului fiecare exponat, jandarmii si politistii fiind insirati ca intr-un muzeu al figurilor de ceara, prezentarea fiind ceva de genul „avem aici politistul ce va patrula pe plaja. Dupa cum puteti vedea, el este echipat cu pantaloni scurti si camasa cu maneca scurta…".

Seful IGPR a mai lamurit audienta cum ca „patrulele pe bicicleta au doar rol de preventie, nu de a prinde infractori", lucru sustinut si de ministrul Vasile Blaga. „si in New York exista patrule de politisti pe biciclete, iar in tarile vest-europene sunt si patrule pe role", a incercat sa fie convingator Vasile Blaga.

De asemenea, IPJ-ul nu a uitat sa aduca la prezentare si unul dintre cele doua elicopere aflate in dotarea IPJ Constanta, elicoptere ce vor survola litoralul constantean in aceasta vara, si nu l-au lasat deoparte nici pe Vasilica, manechinul aflat in posesia IPJ Constanta, folosit, chipurile, cu rol de preventie.

Blaga nu-l poate ajuta pe Danut Culetu cu taxa de bariera

Ministrul Administratiei si Internelor a informat ca anul acesta vine cu o noutate, si anume strategia nationala de mentinere si asigurare a ordinii publice.

Un alt mod… futurist (ca sa nu spunem altfel) de lupta cu infractionalitatea, cuprins in programul „Litoral – 2005", sunt si cele 8.000 de pliante tiparite in trei limbi straine, cu sfaturi utile antiinfractionale care, dupa toate probabilitatile, vor pune pe fuga turistii straini cand vor afla ce pot pati in decursul unui sejur la Mamaia.

In acest context, poate ca mai util ar fi un set de manuale destinate politistilor si intitulate „Cum sa prinzi un infractor" sau „Cum sa te abtii sa iei spaga".

Tot acest balci denumit sugestiv „Litoral – 2005" se pare ca nu a fost decat un pretext ca ministrul Vasile Blaga sa poata petrece un „bine meritat" sejur la vila Piersicul din Neptun.

Cat despre problemele reale din inspectoratele locale subordonate MAI, ministrul Vasile Blaga nu a avut bunavointa sa faca nici un fel de afirmatii, lasand senzatia ca nu prea stie ce se intampla la Constanta, judet renumit de altfel pentru modul in care structurile mafiote locale au reusit sa acapareze cam tot ce misca in institutiile guvernamentale de la malul marii.

Referitor insa problemele administrative ale judetului, ministrul Vasile Blaga s-a eschivat de la a face prea multe declaratii.

Mai exact, nu a spus nimic concret, nici daca-i laie, nici ca-i balaie, lasand sa se inteleaga insa ca nu-l poate ajuta prea mult pe prefectul Constantei referitor la taxele si impozitele votate in sedinta Consiliului Municipal Constanta, in special in ceea ce priveste taxa de bariera din Mamaia.

„Orice hotarare a unui Consiliu Local nu poate fi abrogata decat printr-o hotarare judecatoreasca", a declarat Vasile Blaga, in conditiile in care prefectul sustinea in continuare ca va face toate demersurile de solutionare pe langa ministrul de resort.