In ultimul timp, majoritatea publicatiilor au tocit „penita" scriind despre eternele si nesfarsitele probleme ale spitalelor din tara noastra.

Iar pe fondul acestor probleme, care fac evenimentele ce se succed in institutiile spitalicesti sa aduca a telenovela cu buget redus, in rolul principal s-a autoimpus conducerea Judeteanului constantean, care, pentru impresia artistica, se mai si victimizeaza, chiar si atunci cand nu este cazul.

Spre exemplu, de notorietate este faptul ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta are mari lacune in ceea ce priveste aprovizionarea cu detergent, care este de o calitate indoielnica, precum si alte produse destinate igienizarii institutiei in cauza. Ceea ce nimeni nu stie este faptul ca SCJU Constanta este supus unui santaj venit din partea firmei care il aprovizioneaza cu detergent.

Cum pentru a fi intr-o functie de conducere calitatea suprema este aceea de a gasi mereu scuze sau, si mai bine, de a da vina pe fosta conducere, atunci putem spune ca Judeteanul nostru este condus de oameni potriviti, aflati la locul potrivit.

Astfel s-a rezolvat si problema proastei aprovizionari cu produse pentru igienizare (detergent in principal), deoarece actualul director administrativ al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Ioan Nistor, are scuza perfecta, partial adevarata, cum ar fi faptul ca vechea conducere (pe vremea directorului Gabriela Dascal) a fost data in judecata de o firma producatoare de detergent care participase si castigase o licitatie electronica pe internet.

Lucrurile se complica din punctul in care firma cu pricina (al carei nume directorul Nistor nu a vrut sa ni-l dezvaluie, dar a adaugat faptul ca ei nu sunt singurii fraieri, deoarece aceasta a mai actionat in instanta alte cinci sau sase spitale din tara) a participat si anul urmator la licitatie, dar nu a castigat si din moment ce se afla inca sub contract cu Judeteanul l-a dat in judecata.

Acest fapt se numeste santaj la cel mai inalt nivel, chiar daca actuala conducere nu vrea nici in ruptul capului sa recunoasca. „A dat in judecata vechea conducere a spitalului deoarece nu a castigat licitatia. Legal, atata timp cat firma se afla inca sub contract, spitalul trebuia sa se aprovizioneze tot de la ei.

Contractul se prelungea pe toata perioada procesului", ne-a declarat directorul administrativ al SCJU Constanta, Ioan Nistor.

Dupa fapta, si rasplata

Exact ca in filmele cu prosti, actuala conducere a fost amenintata ca va fi si ea data in judecata, de aceeasi firma, pentru ca aprovizionarea cu detergent sa se faca tot de la ei.

Baza legala pentru care spitalul a fost dat in judecata este invaluita in mister, deoarece intrebata de acest fapt, conducerea, materializata in persoana directorului administrativ, a ripostat: „Ce conteaza? Tot ceea ce conteaza este faptul ca noi am incercat sa organizam alta licitatie electronica, asta sa fi fost acum vreo doua saptamani, dar ne-am trezit dati in judecata, din nou, de

firma asta care este condusa de un om nebun, ca sanatos nu il poti califica pe un om care da in judecata pentru a obtine contracte". Aceeasi atitudine reticenta (in privinta dezvaluirii numelui firmei cu pricina) pare sa aiba si unul dintre juristii spitalului, Carmela Avram, care ne-a declarat ca: „Aceasta informatie nu este de interes public si eu nu v-o pot oferi".

Daca ala nu, altul nici atat, atunci cine ne poate lamuri, poate directorul general al spitalului, Catalin Grasa, care, foarte cooperant, a precizat: „Firma care a dat, inca din anul 2003, vechea conducere in judecata se numeste Crist Chim. Aceasta firma se pare ca a dat in judecata si spitalul bucurestean Floreasca".

In fond si la urma urmei aceasta situatie spinoasa pare sa le convina celor din conducerea spitalului constantean, deoarece, una peste alta, detergentul este ieftin (si conform spuselor directorului administrativ zilnic se consuma o tona de detergent in spalatoria institutie), deci economia este garantata, iar calitatea… parca nici nu mai conteaza.

Insa, conform celor spuse de Mariana Furnica, directorul de aprovizionare a spitalului, „la ora actuala se duc tratative, sub forma unei alte licitatii electronice, cu firma distribuitoare de detergenti „Iulius", care va prelua distribuirea imediat ce procesul cu firma Crist Chim se va incheia".

Este cat se poate de adevarat ca spitalul nu isi poate schimba distribuitorul pe timpul litigiului, dar inainte de a avea proasta inspiratie de a colabora cu Crist Chim, conducerea a lucrat si cu firma „Em Line", care oferea servicii de o calitate la fel de indoielnica.

Cu alte cuvinte… Judeteanul a avut, parca dintotdeauna, probleme cu pastrarea curateniei, din cauza detergentului (si nu numai!) si, fara indoiala, va mai avea.