Vanzarea spatiilor comerciale din municipiul Cluj-Napoca a nascut un adevarat razboi intre reprezentantii municipalitatii si patronii firmelor care risca sa ramana fara sedii.

Acum cateva luni, primarul orasului, Emil Boc, si consilierul local Alin Tise, cel care este presedintele comisiei de vanzare a acestor imobile, anuntau ca ar fi fost amenintati de oamenii de afaceri carora le-au stricat socotelile.

Numai ca si in aceasta afacere exista tot soiul de interese, ale caror miza sunt spatiile comerciale, cotate uneori la circa 4.000 de euro pe metru patrat.

Reprezentantii firmei de constructii "Dacons" din Cluj-Napoca, avocatii Claudiu Dogaru si Tiberiu Kovacs, acuza interesele obscure ale membrilor comisiei de vanzare, care ar dori sa elimine societatea din procedura care i-ar da acesteia posibilitatea sa isi cumpere sediul.

Este vorba de un spatiu comercial situat in centrul orasului, pe strada Constanta si care are o suprafata de 54,09 metri patrati.

In anul 2003, reprezentantii "Dacons" au dat in judecata Consiliul Local si au cerut instantei sa oblige municipalitatea sa le vanda sediul inchiriat pe numele administratorului, Corina Popescu. Expertiza dispusa in acest dosar arata ca valoarea imobilului este de cel putin 750 de milioane de lei.

Vanzarea spatiilor era blocata din cauza conflictului dintre fostul primar al municipiului, Gheorghe Funar, si fostii consilieri locali care isi desemnasera fiecare cate o comisie pentru comercializarea acestor obiective.

Asa ca Tribunalul Cluj a pronuntat sentinta civila cu numarul 3.612 din 2004, prin care a admis in parte cererea formulata de administratorul firmei "Dacons", Corina Popescu, si in care a stabilit pretul minim de vanzare al spatiului comercial folosit drept sediu de societate la pretul minim de 753,2 de milioane lei.

Sentinta a fost atacata cu recurs de juristii Primariei, insa a ramas neschimbata si la Curtea de Apel Cluj-Napoca. Numai ca membrii comisiei de vanzare incearca sa se foloseasca de niste chichite juridice pentru a lipsi compania "Dacons" de dreptul de a-si cumpara sediul, sustin avocatii care reprezinta interesele firmei.

Astfel, presedintele comisiei, Alin Tise, a invocat faptul ca in sentinta pronuntata in octombrie 2004, dupa instalarea noului primar Emil Boc, nu este prevazut in mod expres ca municipalitatea este cea obligata sa vanda imobilul respectiv societatii.

Astfel, avocatii au deschis o noua actiune juridica, o cerere de precizare in care au solicitat instantei sa arate cine este obligat sa incheie contractul de vanzare si cine este vinovat pentru nerespectarea mai multor articole din legea privind vanzarea spatiilor comerciale.

Fiecare interpreteaza legea dupa propriul interes

Concret, legea prevede ca actualii chiriasi beneficiaza de asa-numitul drept de preemtiune la cumpararea spatiilor comerciale. Este vorba de dreptul de a cumpara in mod preferential obiectivele respective, adica prin negociere directa cu membrii comisiei de vanzare, nu prin licitatie.

Insa, presedintele comisiei, Alin Tise, i-a avertizat pe reprezentantii "Dacons" ca totusi spatiul respectiv ar putea fi scos la licitatie, si asta pentru ca ar fi gasit unele nereguli la plata chiriei.

Avocatii firmei au spus, insa, ca legea ii inlatura de la negocieri doar pe cei care nu si-au platit chiria timp de sase luni consecutiv, ceea ce nu este cazul companiei.

Mai mult, Dogaru si Kovacs au mentionat ca a fost vorba de niste neintelegeri, iar in prezent "Dacons" este cu plata la zi, dupa ce si-a achitat toate restantele, chiar daca Primaria a ridicat chiria de la 1,8 milioane de lei la peste 52 de milioane de lei.

In plus, cei doi avocati au declarat ca firma clujeana a executat diferite lucrari pentru municipalitate si care are de recuperat cinci miliarde lei de la bugetul local.

Alin Tise, care este, la randul sau, avocat, a afirmat, insa, ca Dogaru si Kovacs nu interpreteaza corect prevederile legii. El a mai spus ca a cerut in numele comisiei de vanzare lamuriri de la Ministerul Finantelor Publice, care a aratat ca pot fi inlaturati de la negocieri cei care au avut restante timp de sase luni, nu sase luni consecutiv.

Mai mult, Tise insista pe faptul ca sentinta pronuntata de Tribunal nu prevede obligativitatea administratiei locale de a vinde spatiul respectiv Corinei Popescu, clienta celor doi avocati. Consilierul a mai mentionat ca a cerut analizarea actelor pentru a vedea daca intarzierile la plata chiriei au fost provocate de culpa functionarilor din Primarie sau nu.

In cazul in care intarzierile s-au inregistrat din vina functionarilor care nu au facturat chiria in mod corect sau au marit suma cu rata inflatiei fara sa ii notifice pe chiriasi, "Dacons" va fi acceptata fara discutii la negocierile directe.