Fostul presedinte al Curtii de Apel Targu-Mures, Artenie Cordos, a fost destituit din functie fara respectarea procedurilor legale care erau in vigoare in anul 2003. Acest lucru reiese din adresa depusa de Ministerul Justitiei in procesul in care magistratul cere anularea ordinului de demitere, cauza aflata pe rolul Curtii de Apel.

"A venit adresa in care se arata ca in arhiva ministerului nu exista sesizarea ministrului Justitiei adresata Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM)", a declarat judecatorul. El a mai afirmat ca fara aceasta sesizare, demiterea sa nu putea fi facuta.

De asemenea, nici CSM nu detine in dosarul personal al magistratului documentul la care au facut referire reprezentantii acestui for imediat dupa ce Cordos a atacat in instanta ordinul prin care a fost inlaturat din functie. "E clar ca s-au grabit si au scapat din vedere aceste aspecte. S-au bazat pe faptul ca nu am cale de atac", a mai spus fostul presedinte.

El a obtinut din partea Curtii Constitutionale castig de cauza dupa ce a invocat o exceptie de neconstitutionalitate a legii de organizare judecatoreasca tocmai pe considerentul ca ii este ingradit accesul la Justitie prin imposibilitatea de a ataca o hotarare a CSM.

Dosarul in care Cordos a dat in judecata Ministerul Justitiei si Consiliul Suprem al Magistraturii are astazi, la Curtea de Apel Targu-Mures, cel de-al doilea termen. Daca instanta se va pronunta in favoarea judecatorului, acesta are toate sansele ca inainte de expirarea de drept a mandatului sau, care ar urma sa se produca in luna noiembrie a acestui an, sa fie repus in functie.

Artenie Cordos a fost demis la propunerea Rodicai Stanoiu in 2003, la scurt timp dupa izbucnirea scandalului "Ciuca", motivul principal fiind acela ca fostul presedinte al Curtii de Apel a declarat ca un dosar intrat pe rolul instantei este public si prin urmare afirmatiile sefului SRI, Radu Timofte, potrivit caruia Andreea Ciuca, pe atunci presedinte al Tribunalului Mures, ar fi copiat documente secrete dintr-un dosar penal, nu sunt fondate.