Chiar astazi, SC Termoservice, societate a Consiliului Local cu obiect principal de activitate administrarea imobilelor, va imparti firmelor care se ocupa de comercializarea repartitoarelor un ciolan cu o valoare de peste 140 de miliarde de lei.

Hotarirea de Guvern nr. 933 din 10 iunie 2004, la articolul 1, alineatul (2) prevede ca masurarea consumurilor de energie termica pentru incalzire si pentru apa calda de consum la nivel de bransament de imobil sau de scara si repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament, in vederea facturarii, sint obligatorii.

Alineatul 2 de la articolul 2 al aceluiasi act normativ impune ca montarea contoarelor de energie termica la nivel de apartament in cazul distributiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri in cazul distributiei verticale, este in sarcina proprietarilor, indiferent de sistemul de distributie adoptat in cadrul condominiului si se va finaliza pina la data de 31 iulie 2007.

Nerespectarea termenelor stabilite de prezenta hotarire cu privire la elaborarea programului de contorizare, precum si nerespectarea programului de contorizare la nivel de bransament de imobil sau scara aprobat, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300.000.000 lei la 500.000.000 lei.

Fiecare familie va plati in jur de 7 milioane de lei

Dupa cum a precizat Constantin Ciofu, directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice (UFET) din cadrul Centralei Electrice de Termoficare (CET), se poate considera ca un apartament conventional are cinci calorifere. „Cu tot cu montaj, valoarea unui repartitor de costuri cu robinetul termostatic ajunge la 1,3 - 1,4 milioane de lei.

Un apartament conventional are cinci calorifere, iar la fiecare calorifer trebuie montat un repartitor, cu tot cu robinet", ne-a spus Constantin Ciofu. Asadar, pentru aceste dispozitive, fiecare familie va scoate din buzunar intre 6 si 7 milioane de lei.

Cum orasul are 70.000 de apartamente bransate la sistemul centralizat de incalzire, un calcul simplu ne conduce spre o cifra imensa: 500 de miliarde de lei. Aceasta este estimarea sumei pe care iesenii o vor plati pentru a respecta prevederile legale.

Cinci firme dau tircoale SC Termoservice

Chiar astazi, SC Termoservice va imparti un ciolan de 140 de miliarde de lei. ISTA, Elsaco Botosani, Fluid Group Hagen, Zenner si General Fluid sint societatile interesate sa intre cu repartitoare de costuri pe piata Iasului. „As vrea sa colaborez cu una, maximum doua firme. Ideea este ca dupa ce se monteaza repartitoarele trebuie sa mi se comunice periodic citirea acestora.

Imi este usor sa lucrez cu cit mai putine centre de prelucrare a datelor. Voi alege varianta cea mai buna pentru locatari. Vreau sa spun ca deja doua dintre firme sint aproape imposibil de departajat, au ofertele identice", a explicat Cristian Andries, director la SC Termoservice. El a adaugat ca alegerea sa nu va avea un caracter obligatoriu.

„Rolul meu ca administrator este sa prezint mai multe variante presedintilor de asociatie, pentru a-i ajuta sa aleaga ce e mai bun. Ei trebuie sa stie ca nici un administrator nu-i poate obliga sa incheie contractul cu o anumita firma", a spus Andries. Termoservice administreaza 20.000 de apartamente.

Considerind ca in fiecare apartament se vor monta cinci repartitoare, rezulta o afacere de 140 de miliarde de lei.

Tot ce trebuie sa stiti pentru a alege cine sa va monteze repartitoare

Directorul SC Termoservice a facut o serie de recomandari presedintilor de asociatie pentru a sti pe ce criterii sa selecteze firma. „Presedintii trebuie sa faca selectie de oferta. In primul rind, ese recomandat sa ia in calcul pretul de citire. Dupa ce o societate monteaza repartitoarele, locatarii nu incheie colaborarea. Ulterior, aceeasi societate va face si citirea consumului.

Taxa pentru citirea fiecarui repartitor de costuri poate fi de 15.000 de lei, de jumatate de euro sau in functie de contract. E bine de stiut ca o forma avantajoasa este cea in lei, si nu in valuta", a punctat Cristian Andries.

Totodata, presedintii de asociatii este bine sa tina cont de pretul aparaturii, de valoarea montajului, de perioada de garantie si de serviciile pe care societatea le ofera dupa ce se incheie contractul.

Avantajele repartitoarelor de costuri

Repartitorul de costuri este un dispozitiv care se monteaza pe fiecare calorifer in parte. El are functia de a evidentia consumul de caldura al caloriferului pe care este montat. Inregistrarea depinde direct de temperatura si durata de functionare a caloriferului, precum si de caracteristicile proprii ale caloriferelor si reprezinta cota-parte din consumul total de caldura pe imobil.

Robinetul termostatic este un instrument care permite reglarea consumului de caldura si mentinerea temperaturii dorite in incapere. Se compune dintr-un robinet reglabil (corpul robinetului) si capul termostat. Cu ajutorul robinetului termostatic se regleaza debitul de agent termic, dupa propriul buzunar. Se asigura si se mentine temperatura dorita in fiecare incapere.

Totodata ofera posibilitatea unor economii suplimentare prin reducerea la minim a consumului in cazul plecarii de acasa.