Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si ordinul fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, prin care in iunie 2003 judecatorul Artenie Cordos era revocat din functia de presedinte al Curtii de Apel Targu-Mures au fost anulate in instanta in urma unui proces care a inceput acum cateva luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Instanta suprema si-a declinat competenta de a judeca aceasta speta imediat dupa ce magistratul a primit castig de cauza la Curtea Constitutionala, unde a invocat o exceptie de neconstitutionalitate a Legii de organizare judecatoreasca potrivit careia nu ar fi avut dreptul sa atace hotararea de revocare din functie.

Astfel, cauza a ajuns pe rolul Curtii de Apel Targu-Mures unde, dupa doua termene, judecatorul Horatiu Dumbrava a dat, ieri, o hotarare favorabila pentru Artenie Cordos.

Sentinta pronuntata este atacabila cu recurs in 15 zile de la comunicare, insa este putin probabil ca acest lucru sa se produca, in conditiile in care la nici unul din termenele de judecata de la instanta mureseana nici CSM si nici Ministerul Justitiei nu si-au trimis vreun reprezentant care sa le pledeze cauza.

Mai mult, Ministerul Justitiei a comunicat atat reclamantului, cat si instantei de judecata faptul ca nu exista o sesizare scrisa a fostului ministru Rodica Stanoiu, prin care CSM sa fie chemat sa il revoce din functie pe Artenie Cordos.

Aceasta, in ciuda faptului ca la dosarul din instanta reprezentantii Consiliului Suprem al Magistraturii faceau referire la un astfel de document, indicand chiar si numarul de inregistrare a acestuia.

In concluzie, revocarea lui Cordos s-a facut abuziv, iar daca sentinta devine definitiva acesta ar urma sa fie repus in functie. "Sper ca nu voi fi pus sa dau concurs pentru un post de pe care am fost inlaturat abuziv", a declarat judecatorul muresean, care nu a fost prezent la pronuntarea sentintei, dar care a apreciat solutia ca fiind una corecta.

El a reamintit ca a renuntat la cererea de demisie pe care a inaintat-o CSM in iunie 2003 deoarece timp de doi ani nimeni nu s-a pronuntat asupra ei. "Spun ca s-a facut dreptate. Altceva nu comentez", a mai spus magistratul.

Fostul presedinte al Curtii de Apel a sustinut inclusiv in sala de judecata ca revocarea s-a din functie s-a facut la ordinul ministrului Justitiei de atunci, Rodica Stanoiu, deoarece el a avut curajul sa isi exprime public speranta ca Andreea Ciuca, fost presedinte al Tribunalului Mures isi va dovedi nevinovatia.

Inainte de a fi inlaturat de pe post, Cordos a mai declarat si ca afirmatiile sefului SRI, Radu Timofte, potrivit caruia Ciuca ar fi copiat documente secrete dintr-un dosar, sunt nefondate, deoarece dosarele intrate pe rolul instantelor de judecata sunt publice.

Magistratul a fost revocat din functie la 20 de zile dupa arestarea preventiva a Andreei Ciuca, in urma unui control fulger dictat de Rodica Stanoiu, in locul lui Cordos, la conducerea Curtii de Apel Targu-Mures, fiind numita Floarea Grosu, unul din martorii PNA in dosarul fostului presedinte al Tribunalului.

Contactata in legatura cu acest subiect, Floarea Grosu nu a vrut sa comenteze solutia, dar a afirmat ca nu tine cu dintii de scaunul de presedinte. "Respect legea. Nu m-am nascut presedinte si nici nu am facut scoala de presedinte de instanta", a declarat magistratul.