Perioada anilor 1950-1960, cand in cartile de munca aparea inscriptionata functia sau meseria angajatului, fara insa a se face referire si la salariul pe care acesta il avea, este un adevarat cosmar de calcul pentru angajatii Oficiului Judetean de Pensii Mures, implicati in programul de recalculare a pensiilor.

Aceasta perioada se regaseste in cele 33.000 de dosare de pensie dintre anii 1981- 1990, care acum se afla in plin proces de recalculare. "Daca fostul angajat poate face dovada salariului avut in perioada respectiva este foarte bine si, de obicei, se poate, pentru ca perioada nu este chiar asa de veche.

Dar pentru cazurile in care documentele lipsesc, se va lua in calcul salariul minim pe economie, indiferent de functia sau meseria exercitata de pensionar in acea perioada", explica Ileana Morent, directorul Oficiului de Pensii Mures.

O alta perioada dificila este cea a anilor 1991-2001, cand 85.000 de persoane s-au pensionat. Unii pentru limita de varsta, altii din frica de a nu fi concediati.

Datorita inflatiei de atunci, aproape lunar apareau inscrisuri in cartile de munca pentru ca salariile cu indexarile de rigoare se modificau de la o luna la alta, dar in respectiva perioada au aparut si au disparut meserii, asa ca trebuiau schimbate si incadrarile.

Deoarece fiecare carte de munca este considerata un caz aparte, datele se prelucreaza cu atentie maxima.

Termenele trebuie respectate

Termenul limita pentru recalcularea pensiilor este 31 decembrie 2005. Pentru a se putea respecta acest termen Casa de Pensii Mures a angajat pe perioada determinata 90 de persoane care se ocupa de recalcularea pensiilor, arhivare, corespondenta si relatii cu publicul. "Avem 136.000 de dosare care trebuie rezolvate pana la sfarsitul anului.

Introducerea datelor in calculator, pentru un singur dosar, dureaza in medie o ora. De aceea se lucreaza in doua schimburi, se lucreaza sambata si, atunci cand sunt solicitari, si duminica. Procesarea datelor este complexa si de durata.

Cu cat ne apropiem de anul 2000, insemnarile din cartile de munca sunt mai multe si durata de procesare creste", spune Ileana Morent.

Recalcularea pensiilor a fost asumata atat de vechea guvernare, cat si de cei aflati acum la putere, reprezentand, de altfel, o importanta tema electorala. Tocmai de aceea, pensionarii si-au pus mari sperante in aceste promisiuni, motiv suficient pentru autoritati de a nu-i dezamagi si de aceasta data.