La sfarsitul saptamanii trecute, Complexul „Vox Maris" din statiunea Costinesti a fost gazda celui de al XVI-lea Congres al Avocatilor din Romania, la care au participat 177 de delegati ai barourilor din Romania si 20 de invitati din tara si de peste hotare.

La lucrarile intalnirii au fost invitati ministrul Justitiei Monica Macovei, presedintele Curtii Constitutionale Ioan Vida, prim ajunctul Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Gabriela Ghita, Sergiu Andon – presedintele Comisiei Juridice de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor, Martine Picot Persin, consilier in cadrul Ordinului

Avocatilor – Baroul Versailles, Alexandru Marian – procurorul general din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, Constantin Adrian Stoica, vicepresedinte al Camerei Executorilor Judecatoresti Constanta, precum si prefectul judetului Constanta, Danut Culetu.

In cele doua zile de discutii ale congresului, avocatii romani si invitatii acestora de peste hotare au pus in discutie raportul de activitate al Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, pe cel al Consiliului de Conducere a Casei de Asigurari a Avocatilor, rapoartele comisiilor de cenzori ale celor doua institutii.

Totodata, participantii la reuniune au avut ocazia sa prezinte problemele cu care se confrunta breasla avocatilor in momentul de fata. Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, av. Calin Andrei Zamfirescu a facut o scurta trecere in revista a situatiei „statistice" a avocatilor din tara.

La momentul actual sunt inregistrati in Romania 15.965 de aparatori (din care peste 7.000 sunt membri ai unui barou), 41 de barouri si 11 asociatii ale tinerilor avocati, 330 de societati civile de avocati, 2 asociatii cu raspundere limitata, precum si 6.000 de cabinete individuale de avocatura.

Din numarul total de avocati din Romania, 1037 avocati au fost suspendati in ultimul an, iar 19 exclusi disciplinar.

Cu ocazia aceleiasi intalniri, avocatii si-au aratat nemultumirea si fata de modul in care se face in prezent protectia avocatilor: „Noi nu beneficiem de protectie, precum judecatorii sau martorii, desi sunt inregistrate multe plangeri ale avocatilor care au primit amenintari cu moartea", a declarat avocatul Calin Andrei Zamfirescu, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din

Romania. „Mai mult, de mai bine de doi ani, are loc o nereprimare a unui fenomen la nivel national – existenta, in paralel, a unor asociatii de avocati, care au dreptul de a pune concluzii, desi acest lucru este total neconstitutional. Sunt tineri licentiati in drept, care incalca insa legea, in mod profund si la lumina zilei.

Pana si organisme internationale, precum Uniunea Internationala a Avocatilor sau Curtea de la Strassbourg, au respins cererile acestor avocati de a intra in legalitate. Numai Justitia romana nu este in stare sa aplice legea", a concluzionat presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Mai mult, Uniunea Barourilor anunta ca va sista acordarea asistentei juridice in cazul in care autoritatile romane nu ii vor desfiinta pe cei care au asociatii de avocatura constituite ilegal. Reforma in Justitia romana a fost tema principala abordata si de catre ministrul Monica Macovei in alocutiunea sa.

Acesta a fost insa de parere ca „zona" avocatilor nu a prezentat atat de multe probleme incat sa necesite o schimbare radicala in cadrul reformei judiciare. „In primul rand, Guvernul nu poate pune sarcini barourilor de avocati, iar in al doilea rand consider ca singura mare problema a justitiei, in ceea ce priveste avocatura, este cea a apararii din oficiu.

In prezent se poate vorbi de o non-aparare, pentru ca, de exemplu, am asistat la pledoaria unui tanar avocat numit din oficiu, ale carui cuvinte „preferate" erau „Las la apreciarea instantei"… La asa aparare nu cred ca ar fi nevoie de prea multi bani.

Este o raspundere si un respect fata de cel pe care il aparam", concluzioneaza ministrul Justitiei, care a tinut sa precizeze totodata ca incearca in continuare sa asigure o egalitate intre avocati si procurori. „Nu aveti parte de prea multa dragoste din partea judecatorilor si procurorilor, iar acest lucru incercam sa il schimbam".

Monica Macovei a precizat ca vor mai avea loc si alte schimbari in ministerul pe care il conduce, printre acestea numarandu-se si inregistrarea, de la 1 iulie 2006 a tuturor sedintelor de judecata penale sau civile. Incepand de luni, 20 iunie a.c., o comisie de monitorizare europeana va incepe sa viziteze mai multe tribunale din tara pentru a asculta problemele acestor institutii.

„Exista grupuri care se opun reformei din Justitie. Poate de aceea peste 80% din populatia Romaniei nu are incredere in actul de justitie. Eu le cer tuturor avocatilor prezenti in sala sa sprijine masurile de reforma si schimbarea legislatiei actuale", le-a spus celor prezenti Monica Macovei.