Unii dintre patronii ce detin diverse unitati de turism sau unitati alimentare considera ca este prea mult pentru ei sa plateasca impozit la stat. Drept urmare, casele de marcat pe care le detin in unitatile administrate de ei sunt simple elemente menite sa umple decorul sau sa ia ochii eventualelor controale.

Un caz concret este terasa cu autoservire „Imperial", situata in zona Belona din statiunea Eforie Nord. Partea interesanta aici este nu numai ca patronul fenteaza legea, dar se si lauda ca n-are cine ce sa-i faca pentru ca se are bine cu cine trebuie.

Conform legislatiei in vigoare care functioneaza pe teritoriul tarii noastre, orice unitate comerciala, si nu numai, are obligatia sa detina o casa de marcat fiscala si sa elibereze bonuri fiscale de fiecare data cand se vinde vreun produs.

In acest fel sunt contorizate toate vanzarile unitatii in cauza, pe baza acestei contorizari si a adaosului practicat de patron se poate calcula profitul avut de acesta astfel incat sa se poata determina impozitul pe profit ce urmeaza sa fie platit de el catre stat.

Unii patroni insa, pentru a se sustrage platii impozitului, nu bat in casa de marcat produsele vandute, declarand profitul partial, iar, de cele mai multe ori, firma figureaza cu profit zero. Un caz concret al unei astfel de unitati alimentare este si cel al terasei cu autoservire „Imperial", care functioneaza chiar in centrul statiunii Eforie Nord.

Denumirea de „terasa" este improprie pentru aceasta unitate, deoarece ea isi desfasoara activitatea intr-un mastodont de cladire din beton cu trei etaje si inclusiv pe trotuar, care a devenit fabrica de facut bani pentru familia Chiparu, cea care detine „Imperialul".

Insa, in timp ce societatile din aceeasi zona abia au reusit sa faca mici extinderi din profitul adunat pe parcursul mai multor ani, patronul terasei „Imperial", beneficiind de un tupeu nesimtit, dar folosindu-se de procedeul mai-sus amintit, si-a permis sa detina un adevarat bloc.

Iar in cursul zilei de ieri, 20 iunie a.c., pe la orele dupa-amiezii, cand turistii se retrageau de pe plaja si, in mod normal, istoviti de soare si de balaceala in mare, s-au oprit sa isi potoleasca foamea si setea pe la terase, amintita unitate „Imperial" se putea lauda cu ceva clienti.

Totodata, practica descrisa anterior functiona, si ea, de minune: de la casa de marcat nu se eliberau bonuri fiscale.

Obiceiul casei, experimentat ieri si de reporterii „Replica", a fost intarit si de declaratiile lui Vasile P., turist venit din Cluj, care ne-a declarat ca: „Vin aici de ani de zile, m-am obisnuit sa mananc aici, dar niciodata nu am primit bonul fiscal cand am achitat consumatia.

Ba o data, cand mi-ar fi trebuit un bon pentru un decont acasa, mi s-a spus ca nu functioneaza casa de marcat. Pai nu functioneaza o data, de doua ori… La astia nu functioneaza niciodata! Iti bate la un calculator ca ai consumat doua d-alea, trei d-alea… a facut calculul si te-a taxat. Fara bon, fara nimic".

Si ca si cum nu ar fi de ajuns, un alt turist, care doar ce se ridica de la masa, ne-a avertizat: „Aveti grija, ca aici am auzit ca se refoloseste mancarea, salata cred, dar nu numai asta. Pe noi ne mai cunosc astia, ca suntem clienti vechi, dar voi… sunteti victime sigure!".

Una peste alta, din informatiile pe care le-am obtinut in legatura cu „Imperial", patronul terasei nu pare sa-si faca deloc griji, pentru ca incalca legea sau normele de igiena in domeniul alimentar.

Motivele? Acesta se lauda, in stanga si in dreapta, ca are la mana toate organele de control, inclusiv lucratorii postului de Politie Eforie, intrucat toti mananca la „Imperial" si primesc micile „atentii" de rigoare… In acest context, trebuie sa mentionam ca alaturi de „Imperial", familia Chiparu mai detine cateva active si pe plaja Belona.

Dintre spatiile comerciale in posesia carora membrii familiei Chiparu a intrat, si cu ajutorul carora acestia isi umplu buzunarele, fentand legislatia, mentionam constructiile pe plaja („La Stuf", langa „Vraja Marii" si o alta, situata in fata Vaporasului), ambele constructii datand de pe vremea lui Ceausescu, dar care au scapat demolarii.

Este de notorietate faptul ca acestea strica aspectul plajei, intrucat sunt cladiri foarte vechi, degradate si care ar trebui, de urgenta, rase de pe suprafata plajei.

Poate ca actualii guvernanti chiar ar trebui sa-si ia in serios declarata intentie/actiune de curatare a plajei de toti cei care nu doar ca strica imaginea pe litoral, dar fac si afaceri prea putin in conformitate cu normele legale.

Revenind la activele familiei Chiparu, despre modul in care aceasta familie a intrat in posesia lor si cum s-au dezvoltat aceste active pe plaja, „Replica" va va dezvalui in numerele urmatoare.