Vestea descoperirii unei mari cantitati de cocaina intr-un colet sosit in Portul Constanta i-a bulversat pe maramureseni, pentru ca se credea ca destinatarul containerului in care se aflau drogurile, are o fabrica in judet. Zvonul a fost alimentat si de o descindere in Cicarlau a politistilor care ancheteaza cazul.

Cea mai mare captura de stupefiante din anul 2005 l-a avut in prim plan pe Mihail Dalacu, un cetatean olandez cu afaceri dezvoltate pana in comuna Circarlau (Maramures). Dar cine este Dalacu si care sunt „itele maramuresene" ale celui implicat in scandalul „Cocaina"?

Filiera peruana

In anul 1975, Dalacu si-a luat cetatenia olandeza. Dupa 30 de ani, in 19 mai 2005, vamesii constanteni au descoperit aproape 107 kg de cocaina intr-un container expediat din Peru pe adresa societatii Rovimi Cluj Napoca. Oficial, containerul contine faina de peste. Valoarea drogurilor a fost aproximata la 50 de miliarde de lei.

Dupa o descindere in Sibiu (la unul dintre punctele de lucru ale societatii Rovimi), a fost ridicat Mihail Dalacu (proprietar si administrator al firmei), iar din Floresti (Cluj) a fost luat si asociatul sau, olandezul Bernard Van der Korput. Ambii au fost prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de emitere a mandatului de arestare.

La finalul audierilor, magistratul a decis ca impotriva lui Mihail Dalacu nu exista suficiente probe si a decis eliberarea acestuia. Alt argument „pro Dalacu" a fost faptul ca olandezul Korput a recunoscut ca este implicat si ca totul a fost facut fara stirea asociatului sau.

La finalul audierilor, doar Van der Korput a ramas dupa gratii, fiind acuzat de trafic international de droguri de mare risc. Olandezul este suspectat ca se afla la originea transportului si reprezinta conexiunea cu Europa de Vest, destinatia cocainei. Se vehiculeaza ideea ca transportul era supravegheat si trebuia sa treaca de Romania pentru a putea fi demascata toata reteaua.

Diversiunea "Sacel"

Valurile din Constanta iscate de "Scandalul Cocaina" au ajuns pana in Maramures in momentul in care presa centrala a vehiculat faptul ca Mihail Dalacu (proprietarul firmei destinatare a containerului cu droguri) locuieste in Sacel, iar presa locala a precizat ca o firma din judetul nostru ar avea legaturi cu SC Rovimi din Cluj, fara alte explicatii.

Dupa cum era de asteptat, Voichita Zehan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures, nu ne-a oferit detalii despre caz, motivand ca actiunea apartine Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj. Asa ca ne-am descurcat singuri in elucidarea legaturilor acestui caz cu Maramuresul. Concluzia: mergem in Sacel.

Cei care si-au imaginat ca solutionarea dilemei ar avea cheia in Sacel, s-au inselat. Acolo, nimeni nu auzise despre Dalacu sau despre vreo firma a acestuia. Drum infundat.

Ne-am ambitionat sa parcurgem o pista ce parea invaluita in mister si informatiile ne-au indreptat pasii spre… Cicarlau. Desi nu era la curent cu "Scandalul Cocaina", primarul-rapsod Nicolae Sabau si-a amintit ca in comuna a existat "o fabrica, ceva de genul Provimi sau Rovimi? Stati sa verific!".

Si a venit confirmarea: un dosar al firmei Rovimi, infiintata in 1995 in Seini, ce a functionat in Cicarlau si care l-a avut ca manager general pe Mihail Dalacu.

In 1997, firma a inchiriat in Cicarlau un spatiu de productie (mai exact fosta ferma de iepuri) de la SC Avicola Oua Consum SA, iar contractul a fost semnat pentru o perioada de 5 ani.

Pana in anul 2002, acolo s-au preparat furaje concentrate pentru animale, in compozitia carora erau provitamine si faina de peste aduse din strainatate (produse identice cu cele din containerele in care s-au descoperit drogurile).

Descinderea din Cicarlau

Dupa ce s-a anuntat ca asupra lui Dalacu planeaza suspiciunea implicarii in trafic de stupefiante, oamenii din Cicarlau au intrat intr-o competitie de mediatizare a "evenimentului de senzatie".

Totul a fost amplificat de faptul ca vineri seara (10 iunie), locul in care Dalacu si-a desfasurat activitatea a fost perchezitionat de o echipa venita cu "masini cu numere de Bucuresti, care au spus ca sunt de la politie" (conform afirmatiilor actualului proprietar al spatiului). Povestea descinderii politistilor a ajuns altfel la urechile oficialilor comunei.

Consilierul local Liviu Pop a declarat ca: "acolo unde a avut Dalacu fabrica este acum o ciupercarie. Vineri noaptea au venit politisti, jandarmi si mascati si au facut perchezitie, sa vada daca nu cumva este acolo vreun depozit de droguri. Ei credeau ca firma Rovimi functioneaza tot in Cicarlau, dar era total gresit. I-au spus actualului patron ca firma lui Dalacu figureaza inca aici!"

Patronul ciupercariei dezminte versiunea consilierului: "intr-adevar, au venit cu mandat de perchezitie, dar nici vorba de mascati. In jurul orei 19 au ajuns vreo 10 persoane. S-au uitat mai mult in acte. Noi am cumparat acest spatiu in 2003, de la Avicola. Cred ca au fost mai mult interesati sa verifice daca nu suntem vreo firma-capusa a societatii care a functionat inaintea noastra aici.

Nu au cotrobait. Nici nu au intrat in hala in care s-au facut furaje concentrate, insa s-au uitat in ciupercarie (desi acest spatiu nu a fost vreodata inchiriat de firma lui Dalacu). Cine stie ce credeau ca avem aici. Nu ne-a deranjat prezenta lor, chiar m-a amuzat una dintre intrebari: sunt ciuperci comestibile?"

Fostii angajati ai lui Dalacu

Fostii angajati din Cicarlau ai societatii Rovimi sunt bulversati si nu le vine sa creada ca Mihail Dalacu "s-ar fi complicat cu asa ceva". Unul dintre ei, Dorel Cozmuta, isi aminteste ca fostul patron importa mult din Olanda, iar la inceputul afacerii mergea in Constanta de unde isi ridica faina de peste adusa din Brazilia si Paraguay.

Traian Trela, fost sef de productie Rovimi, omul de incredere al lui Dalacu din perioada cand acesta avea afaceri in zona, confirma ca fostul sau patron s-a rupt de Maramures. Spusele sale sunt confirmate si de datele existente in acte (societatea Rovimi este de fapt o filiala a firmei olandeze Provini, cu sucursale in circa 30 de tari).

Trelea nu crede ca Dalacu stia de existenta drogurilor din containerul trimis pentru societatea sa din Cluj: "ma mira faptul ca s-a asociat cu cineva, pentru ca intotdeauna vroia sa se decurce pe cont propriu. In patru ani, niciodata nu a acordat o atentie deosebita vreunui transport din import. A muncit mult sa castige bani si tocmai de aceea nu-i risipea.

Pentru a evita reclamatiile, cand mergea in Olanda ducea probe din furaje pentru analize. Din cat il cunosc, nu cred ca ar fi riscat sa piarda totul aducand cocaina. In Cicarlau avea asigurare inclusiv pe hala.

A fost intotdeauna intelegator si atent si cu angajatii (l-a iertat pe un sofer care a avut trei accidente si care si-a pierdut cisterna pe drum). Cat timp a locuit in Baia Mare (pana si-a deschis afacerea in Cluj) venea zilnic in fabrica. Nu l-am vazut band mai mult de doua pahare de vin si nici nu avea preocupari ciudate. Sincer, nu cred ca are legaturi cu mafia drogurilor".

De ce a plecat Dalacu din Maramures?

Traian Trela, omul care timp de patru ani s-a ocupat direct de activitatea Rovimi in Maramures, povesteste motivul pentru care Dalacu a parasit zona: "productia din Maramures a fost sistata pentru ca dupa expirarea contractului de inchiriere s-a majorat chiria de la 300 de marci la aproximativ 2.000 de euro (se pare ca un cunoscut afacerist care a sponsorizat si activitatea sportiva din Maramures intentiona sa deschida o fabrica de nutreturi si vroia sa-si elimine concurenta). Pentru ca Dalacu avea deja un punct de lucru in Cluj care functiona perfect, s-a mutat cu totul acolo."