In materie de contestatii a licitatiilor SAPARD, Maramuresul e campioana regiunii. Cerbicia perdantilor taraganeaza lucrari de zeci de miliarde de lei, finantate de SAPARD. Printre maestrii care incearca sa dirijeze banii europeni spre neant regasim numele fostului avocat Ovidiu Felezeu, exclus din barou din cauza unor "inginerii" cu banii avocatilor din judet.

Duelul firmelor maramuresene care contesta rezultatele licitatiilor SAPARD ia amploare. Dupa episodul iscat in jurul lucrarilor de la Ulmeni si Farcasa, a venit randul comunitatilor din Cernesti si Dragomiresti sa tremure la gandul ca vor pierde finantarea europeana.

Motivul? De peste o jumatate de an, personaje controversate, precum fostul avocat Ovidiu Mircea Felezeu, tin in sah decizia de atribuire a lucrarilor din cele doua localitati. Desi licitatiile si ofertele au fost refacute de nenumarate ori, JAOP SA, firma cu sediul in Portugalia, reprezentata de Felezeu, se foloseste de diferite subterfugii pentru a anula contractul de executie.

In acest joc, al amanarilor repetate, nu sufera doar „renumele" firmelor maramuresene, ci si viitorul unor comunitati din judet. Un viitor sumbru.

Cazul Dragomiresti

Prima licitatie pentru atribuirea contractului de alimentare cu apa in localitatea Dragomiresti a fost organizata la finele anului trecut.

Vasile Iusco, primar in Dragomiresti, afirma ca in prima etapa a licitatiei au fost eliminate firmele care nu au respectat termenul de depunere a ofertelor sau nu aveau dosarele completate: "SC COMINCO si CIMP, care au depus oferta cu o intarziere de 7 minute, desi era cea mai buna oferta, si Batin SRL, care nu a adus un act la timp, dar avea cea mai mica oferta ca pret.

CONREP si INTRACOM au iesit de pe lista din cauza ca aveau o oferta mai mare decat valoarea totala a lucrarilor. Au ramas Universal Construct si JAOP. In prima faza de evaluare a castigat JAOP.

Universal Construct a pierdut din cauza ca la categoria „Lucrari similiare" a trecut o lucrare cu Solel Boneh, desi, ca si cantitate, lucrarea se incadra in Cerinte, nu se incadrau la Valoare, pentru ca banii au trecut prin balantele Solel Boneh. Au venit cu adeverinta de la CJ, sa consideram toata valoarea, ca ei au facut lucrarea si Biroulul Antifrauda le-a dat castig de cauza.

Atunci am reevaluat toate ofertele, si a intrat in joc si firma Batin, care nu a cazut administrativ."

Numai ca dupa reevaluarea ofertelor n-a castigat nici Universal Construct si nici JAOP, ci SC Batin Satu Mare, asa ca nebunia a reinceput. Avalansa contestatiilor a fost initiata de Universal Construct Satu Mare (desi s-a dovedit a fi neintemeiata, a cauzat o prima intarziere a lucrarii).

Imediat dupa incheierea contractului cu SC Batin, JAOP a cerut rezilierea contractului si reevaluarea ofertelor, motivand ca "executantul nu a adus la Autoritatea Contractanta garantia de buna executie si contractul de credit pentru asigurarea cash-flow-ului, cu toate ca termenul acordat pentru depunerea acestor acte a expirat in 15.04.2005 (…) firma nu are capacitatea financiara de a sustine

lucrarile la care s-a angajat si ca, prin actele false pe care vi le-a prezentat, a vrut sa induca in eroare Comisia de evaluare".

Primarul le-a raspuns ca Batin a depus toate actele solicitate de Biroul Regional SAPARD si i-a instiintat ca a rezolvat problema datoriilor. In fine, de la sfarsitul lunii mai e liniste, insa una aparenta, Iusco afirmand ca JAOP "ar mai fi trimis ceva la Bucuresti", desi lucrarile au inceput.

Cazul Cernesti

"Inversunarea" firmei JAOP ar putea fi cauzata si de pierderea altui contract de executie cu finantare SAPARD: cel din comuna Cernesti. Cauza? Tot o contestatie.

Marcel Garda, primar in Cernesti, afirma ca prima licitatie a fost anulata: "din cauza ca Drumuri Judetene a depus o contestatie (JAOP, care a fost desemnat castigator, a facut o gresala aritmetica in calcule) si s-a refacut licitatie in februarie. A doua oara a castigat Castrum Corporation si Ben&Ben Serv Cluj."

Numai ca nici JAOP nu a renuntat, ci a depus o noua contestatie in care semnala un "conflict de interese". Primarul Garda incearca sa lamureasca motivul: "noi avem o cariera la Trestia si aveam nevoie de o firma care sa detina utilaje necesare exploatarii. Intamplarea a facut ca am avut o calaborare cu Castrum, dar numai pe hartie.

N-am obtinut avizul de exploatare si in ianuarie 2005, am anulat contractul. Iar licitatia pentru SAPARD a avut loc peste o luna si ceva. Ei s-au gandit, probabil, ca i-am favorizat pe Castrum. Dar a doua oara au avut o oferta mai proasta. Si acum JAOP a revenit cu o contestatie - ca executantii nu stiu ce datorii au la bugetul de Stat.

Dar in 2004 Ben&Ben a fost firma numarul 1 in topul Camerei de Comert si Industrie Cluj si numarul 2 in tara! Ceea ce a contestat JAOP erau amenzi de circulatie (Ben&Ben au peste douazeci de camioane)."

Felezeu se fereste sa ofere mai multe detalii despre "fenomenul" contestatiilor, motivand ca a semnat declaratie de confidentialitate. "N-am primit inca nici un raspuns la contestatia de la Dragomiresti. Practic n-am voie sa va dau infromatii, am semnat o declaratie de confidentialitate.

Dar e vorba de datoriile executantului, si mai sunt si alte motive care tin de alte documente care trebuiau depuse si in legatura cu care regret ca nu va pot spune, ca nu avem voie, nici cei de la BRIPS Satu Mare nu au voie. Amenzile sunt tot datorii la bugetul Statului", a spus Ovidiu Mircea Felezeu, director comercial Jaop.

Cine este Ovidiu Felezeu?

Ovidiu Mircea Felezeu, directorul comercial al firmei JAOP Societate de Anteprize SA, a fost exclus din Baroul Maramures prin anii 1998-1999 din cauza ca "nu a administrat corect banii Casei Avocatilor" si se pare ca mai are un dosar pe rol.

Surse credibile afirma ca excluderea lui Felezeu nu a rezolvat situatia cu iz de ilegalitate a fostului avocat, care reuseste sa fac bani grei si, mai grav, neimpozabili.

Una dintre sursele de venit a lui Felezeu pare a fi, dupa spusele surselor noastre, o firma care a castigat recent o licitatie in comuna Sacalaseni, dar si niste afaceri in care il are ca partener pe Viorel Zoicas. Fiind si un tip "sportiv", Felezeu a avut implicatii si la FC Baia Mare.

"Finantarea e in pericol!"

Referitor la orgoliile care prejudiciaza interesul comunitatilor din Maramures, Gheorghe Duma (sef Serviciu Tehnic al Biroului Regional Sapard Satu Mare) a declarat: "la Cernesti a inceput lucrarea, insa situatia nu este limpede. Se pare ca primarul are dreptate, dar raspunsul nu e inca definitiv. La Dragomiresti se invoca faptul ca executantul nu are lichiditati, ca nu are garantii.

Am vazut acte doveditoare ca nu-i asa. Dar daca nu castiga, macar sa-i incurce pe altii, cam asta-i principiul. Sigur ca se pune in pericol finantarea. Nu s-au sistat inca lucrarile, dar se pare ca firma contestatoare vrea sa mearga cu lucrarea la pierdere, daca nu este el castigator… potopul. Fiecare speculeaza orice virgula, sa-i moara capra castigatorului si sa vina el.

Maramuresul are cele mai multe contestatii in regiunea Nord-Vest. Sunteti campioni si la numarul de proiecte, dar si la contestatii si la ardoarea cu care se depun."