Consiliul Local Galati (CL) ar putea in curand sa traga sfori in justitia galateana si sa ii aiba „la mana" pe mai multi procurori si judecatori.

Prin vanzarea la preturi de nimic a unor apartamente de lux de catre Consiliul Local, mai multi politicieni (care au afaceri si diverse interese pentru care ar putea fi trasi la raspundere intr-o buna zi), ar putea sa isi cultive relatii extrem de utile cu judecatorii si procurorii care locuiesc chiar in apartamentele respective.

Chiar daca nu exista informatii exacte care sa ne spuna ca judecatorii si procurorii ce locuiesc in apartamentele Primariei s-au lasat influentati in diverse procese de catre cei ce fac parte din Consiliul Local, acest lucru se poate intampla in viitor.

Mai ales ca o parte dintre magistratii ce locuiesc in apartamentele construite cu bani de la buget (langa fostul SRI si in complexul „Albatros") si-au exprimat intentia de a cumpara locuintele respective.

Cadouri de miliarde pentru judecatorii galateni

Pentru a putea vinde fara probleme aceste locuinte la preturi reduse, Consiliul Local Galati a transformat inca din 2003 toate cele 76 de apartamentele sociale in simple apartamente.

Printre cei care locuiau in 2003 in aceste locuinte ale Consiliului Local figureaza Elena Romila, judecator la Curtea de Apel si fosta sefa a sectiei Comerciale de la Curtea de Apel; Mariana Ghenea, judecator la Curtea de Apel; Gabriel Enciu, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel; Virgil Luparu, procuror la Parchetul de pe langa Tribunal, Valentina Vrabie, judecator la Curtea de Apel si Mihai Hontaru, ofiter in cadrul Serviciului Teritorial Anticoruptie Galati (care se ocupa chiar cu cercetarea plangerilor - PNA).

Ca fapt divers, din 2003, mai multi directori din administratia locala au comis foarte multe ilegalitati.

Intr-un raport al Curtii de Conturi din Galati se arata ca in urma controalelor efectuate la mai multe institutii publice s-a descoperit o paguba de 80 de miliarde de lei. In tot acest timp, PNA Galati nu a instrumentat nici un caz de coruptie in care sa fie implicat vreun director al unei institutii ce foloseste bani de la stat.

De cand a fost infiintat la Galati, PNA a instrumentat numai cazuri in care au fost implicati „pesti mici". Unul dintre cele mai mari cazuri de coruptie de la PNA este cel al unei laborante de liceu si a unei menajere acuzate ca ar fi luat mita.

De fiecare data magistratii de la PNA s-au plans ca nu au putut actiona din cauza inexistentei unor plangeri.