A trecut si 15 iunie, data la care se preconiza ca toate se vor rezolva in turismul constantean, iar turistii vor lua cu asalt litoralul in cautare de distractii si relaxare. In schimb, nici litoralul nu este pregatit, dar nici turistii nu se inghesuie spre statiunile constantene.

Una dintre cauzele invocate de hotelieri este indelungata greva a CFR-ului, care infraneaza avantul putinilor turisti care s-ar fi incumetat sa porneasca spre plaja.

Exemplul cel mai evident de statiune lasata de izbeliste este Eforie Sud, unde domneste o atmosfera de inmormantare, animata doar de cei cativa localnici care isi pierd vremea prin barulete obscure, caci turistii lipsesc cu desavarsire. Restaurantele sunt fie inchise pana la noi dispozitii, fie in renovatii interminabile, iar hotelurile sunt goale.

Distingandu-se fata de restul statiunilor prin amplasarea in apropierea lacului Teghirghiol, fapt ce face posibile cura heliomata si cea cu namol, Eforie Sud are ca principala sursa de venit turismul si care daca anii trecuti se poate spune ca schiopata, vara aceasta nici nu a facut primii pasi.

Si cum ar putea, de vreme ce nici la ora actuala localurile nu s-au deschis si nu au prea multe perspective ca vor mai apuca ceva din acest sezon estival.

Astfel, pe langa restaurantele inchise definitiv, dar lasate sa mai „infrumuseteze" putin peisajul si asa destul de pustiu, cum ar fi „Cosmos", lasat in paragina, dar in curtea caruia cainii inca mai latra, restul isi primesc doar angajatii, care stau toata ziua pentru a pazi mesele goale.

Restaurantul „Magura" este inca inchis, din lipsa de turisti, sustine administratorul care statea la o bere mica cu ceilalti doi angajati ai localului. „Sezonul a inceput, insa nu si pentru noi. In afara ce cei aproape 70 de turisti care au venit saptamana asta, nimeni nu mai pune piciorul in Eforie Sud", ne-a declarat administratorul restaurantului „Magura".

Si de ce ar face-o? Localurile nu au mai fost renovate sau modernizate dinainte de ‘90. „Inainte stergeai pe jos cu limba, atat era de curat si frumos. Deschideai in mai si inchideai in octombrie, erau si clientii multumiti, erai si tu, ca scoteai bani. Acum stam si pazim mesele goale.

Ne obliga sa venim la munca, desi este inchis, ca suntem cica factori decizionali, dar venim degeaba, sa facem foamea pe aici. Pana ieri am avut apa si telefonul oprite", ne-a mai declarat administratorul restaurantului „Magura".

Nici la restaurant „Mercur" situatia nu se prezenta altfel, doar ca aici se preconizeaza ca deschiderea sa aiba loc cat de curand, dar in rest aceeasi atmosfera statica in care angajatii, sau mai bine zis angajatul, sta la o bere cu prietenii. „Am mai facut investitii, am cumparat niste roboti de bucatarie.

Dar o renovare majora, o schimbare de imagine, cine stie…Toate sunt la fel de pe vremea lui Ceausescu si in plus, nu a fost nimeni interesat sa revigoreze lucrurile pe aici", ne-a declarat Ion Damian, administratorul restaurantului „Mercur". In schimb, au crescut preturile cu pana la 250% la suta, fapt ce nu prea este in concordanta cu calitatea serviciilor oferite.

Hotelierii de pe litoral, suparati pe grevistii din CFR

Angajatii sunt putini si din localitate. Cei care urmau sa vina din tara au renuntat pentru ca sezonul este mort. „Statiunile Eforie, Saturn, Venus si Neptun au fost preluate de THM Marea Neagra care nu mai asigura cazarea si mancarea salariatilor veniti din tara.

Adica, dupa ce ca ospatarii iau salariul minim pe economie, ca sunt niste copiii care au terminat o scoala profesionala, ei trebuie sa-si asigure din banii astia si masa si cazarea. si mai avem pretentia sa nu fure din farfuriile clientilor? Normal ca nu mai vor sa vina!", a declarat administratorul hotelului „Magura".

Pe de alta parte, hotelierii deplang si ei lipsa turistilor, principala vina fiind aruncata pe umerii grevei ceferistilor, fiindca acum este perioada reducerilor de preturi pentru cazurile sociale, care insa nu se pot deplasa spre litoral din cauza blocarii trenurilor.

„Plaja din Eforie Sud nu este cea mai potrivita, dar trebuie pusa la socoteala si greva CFR, care a blocat mai ales turismul de week-end", ne-a declarat Adrian Meiloaica, directorul hotelului „Flamingo", nemultumit de faptul ca hotelul sau era ocupat doar in proportie de 20%.

Nici administratorul hotelului „Magura" nu este mai multumit, de vreme ce hotelul nu s-a deschis nici la ora actuala. „Noi avem contracte cu Ministerul Muncii, care ar fi trebui sa-si trimita angajatii pe litoral, la noi.

Dar cum este si greva si ministrul vrea sa faca economii, se pare ca-i vor trimite pe la sfarsitul lui august", ne-a declarat administratorul hotelului „Magura". Cat despre hotelul „Crisana", din 149 de camere, una singura este ocupata. „si ceferistii sunt de vina, dar ar trebui mai degraba umblat la vacante.

Sa ia vacante lumea mai devreme, iar scoala sa inceapa la 1 octombrie", ne-a declarat Levent Izet, administratorul de la „Crisana".