Problemele financiare cu care se confrunta Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dar prezente si la nivelul celorlalte aproximativ 350 de unitati spitalicesti de la nivel national, se pare ca vor fi remediate.

Sau cel putin asa considera conducerea spitalului, care a gasit solutia in incheierea unor contracte de prestari servicii, prin care se doreste aducerea de fonduri in conturile spitalului, pentru a nu se mai sta cu mana intinsa spre ministerul de resort.

Si asta in conditiile in care ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, vrea sa modifice sistemul de plata american, DRG (tarif pe caz rezolvat) pe unul chipurile mai flexibil, cel australian. La nivel de spital insa, totul se petrece inca in stilul neaos romanesc, adica „nu stiu de ce avem bugetul pe care il avem, cei de la minister calculeaza", dupa cum ne-au declarat contabilul sef.

Cu alte cuvinte, noi chiar credem ca tot ce zboara se mananca si nu punem prea multe intrebari. Pentru a fi remediate o serie dintre problemele financiare ale unitatii spitalicesti, conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a decis ca de la 1 iulie a.c., in ceea ce priveste acordarea de servicii de inalta performanta, sa fie incheiate contracte de colaborare.

Un lucru benefic, dupa cum a tinut sa atraga atentia dr. Mariana Bardas, directorul adjunct al Spitalului Judetean. „Desi a mai existat o astfel de initiativa si anul trecut, spitalele nu au raspuns pozitiv, dar anul acesta o vor face in cel mult o saptamana.

Si este un lucru bun, pentru ca in felul acesta prin banii dati pe endoscopii, sau pe rezonantele magnetice, se vor putea plati celelalte necesitati, de genul filmelor", ne-a declarat dr.

Mariana Bardas, mentionand de asemenea ca spitalele avute in vedere sunt Spitalul de Tuberculoza Spitalul Universitar CFR, Spitalul de Boli Infectioase, Spitalul Judetean Tulcea, dar si spitalele municipale Medgidia si Mangalia.

Aceasta masura este in fapt corelata cu o alta masura, adoptata de data aceasta in interiorul Judeteanului, prin care se urmareste acordarea mai multor responsabilitati sefilor de sectii, din necesitatea unei mai bune gestionari. „sefii de sectii vor deveni si administratori, urmand sa ia in gestiune bunurile de care raspund.

Este bine, caci in felul acesta vor avea un buget propriu pe care il vor gestiona, fara sa mai existe suspiciunea unde se duc banii", ne-a mai declarat dr. Mariana Bardas, adaugand, de asemenea, ca in felul acesta vor putea fi distribuiti si resursele bugetare la sectiile care intr-adevar au nevoie.

Cinteza vrea buget australian, dar Judeteanul nu le stie nici macar pe romaneste

Si asta in conditiile in care ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, s-a pus din nou pe modificari, mai nou anuntand inlocuirea modelului american a formarii bugetului prin tariful pe caz rezolvat, DRG, prin cel australian.

Astfel, bugetul urmeaza sa fie calculat in functie de afectiunile tratate, fiecare diagnostic primind un cod, iar in raportul final trebuind sa fie trecute inclusiv afectiunile colaterale pentru a exista o viziune completa asupra tratamentului pe care l-a primit pacientul.

In acest fel se doreste minimalizarea importantei numarului zilelor de spitalizare si a numarului de internari, prin care nu se reflecta calitatea serviciilor medicale si nici fondurile cheltuite. Cu toate acestea, masurile pe care doreste sa le implementeze dr.

Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii, nu vor putea fi realizate atat de usor in teritoriu, drept urmare a ignorantei angajatilor din partea economica a sistemului sanitar. „Nu cunosc nici un alt sistem de finantare. Eu nu stiu cum ar trebui sau nu sa fie.

Calculele se fac la Bucuresti, noi doar le transmitem datele si ei stabilesc care este bugetul pe care ni-l vor acorda, in functie de performantele avute, noi nu avem nici o implicare", ne-a declarat Georgeta Gheorghe, contabil sef al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.