Oficiul pentru Protectia Consumatorilor a decis ca Impact trebuie sa respecte contractele semnate.

Astfel compania a fost obligata la pastrarea clauzelor initiale, dupa ce o parte din contractanti au respins ideea unei renegocieri a contractelor propusa de constructor, astfel incat valoarea caselor ar fi urmat sa fie calculata la un curs valutar diferit de cel al BNR, din cauza aprecierii leului fata de euro.

Doar 8% dintre cei 400 clienti ai societatii se mai afla in faza de negociere* Ceilalti, care au cedat in fata insistentelor societatii, vor plati in plus fata de suma prevazuta in contract* Pentru cei care nu si-au renegociat contractul se anunta zile negre* Mai mult, intr-o scrisoare adresata tuturor actionarilor, presedintele Impact incearca sa explice intr-un mod subiectiv cauzele care au determinat "criza in care se afla societate", inclusiv aducand acuzatii presei.

Reprezentantii societatii Impact, cea care a spulberat visele a sute de romani de a avea "o vila la pretul unui apartament", au recunoscut pentru "Buna ziua, ARDEAL" ca in acest an vor sa atace Clujul si ca au realizat deja un studiu de piata in acest sens.

Mai mult, ei au apreciat ca un parteneriat public-privat cu municipalitatea clujeana ar fi "cea mai eleganta solutie".

Mentionam faptul ca Impact, patronata de milionarul in dolari Dan Ioan Popp, a recurs la un siretlic pentru a-si recupera asa zisele daune provocate de apreciarea leului fata de euro, renegociind contractele cu peste 90% dintre clienti.

Ar mai fi de precizat faptul ca, in urma unui control efectuat in cursul saptamanii trecute de Oficiul Municipal pentru Protectia Consumatorului s-a stabilit ca la acele case ale caror preturi nu au fost renegociate, adica 30 la numar, sa se respecte clauzele initiale prevazute in contract, adica diferit de cursul actual al BNR.

Pentru cei aproximativ 30 de clienti care nu s-au lasat pacaliti de societate, reprezentantii Impact anunta ca vor fi cu ochii pe ei, in sensul ca, orice intarziere a achitarii ratelor, s-ar putea solda cu rezilierea contractului.

Amenintari la adresa "nesupusilor"

OPC a analizat in cursul saptamanii trecute, modul de respectare a clauzelor contractuale in constructia de vile de catre societatea Impact.

Verificarea Impact s-a desfasurat in urma unor sesizari primite din partea unor contractanti care au reclamat nerespectarea normelor de protectie a consumatorilor in ceea ce priveste asumarea de catre societate a clauzelor initiale contractuale.

Contractantii reclamau faptul ca societatea solicita renegocierea contractelor pentru constructia vilelor, in incercarea de a recalcula valoarea caselor deja vandute, la un curs de schimb altul decat cel al BNR.

Coordonatorul de marketing al Impact, Acsinte Alexei, ne-a declarat ca, in urma verificarilor demarate de OPC s-a dispus finalizarea lucrarilor la vilele care ale caror preturi nu au fost renegiciate, la cursul valutar stabilit in contract.

Altfel spus, societatea e nevoita sa predea locuintele si clientilor care nu au acceptat sa plateasca in plus pierderile societatii. Insa, "norocosii" sunt putini la numar.

Si asta pentru ca, mai mult de 90% dintre contracte au fost deja renegiciate, altfel spus doar un numar de 30 de beneficiari dintre cei 400 vor intra, teoretic, in posesia locuintelor fara sa plateasca bani in plus.

Si asta pentru ca, potrivit reprezentantului societatii, cei care s-au opus renegocierii contractului "vor fi luati in vizor", mai exact, orice intarziere a ratelor s-ar putea solda cu rezilierea contractului. "Vom fi atenti cu cei care nu au incheiat contractele (nu au acceptat renegocierea pretului, n.r.).

Vom fi atenti daca platesc la timp ratele sau daca au incheiat asigurarile cum trebuie. Am putea rezilia automat contractele", a sustinut Alexei.

Clujul si Primaria: urmatoarele tinte

Reprezentantul Impact, Alecsei Axinte, a recunoscut pentru Buna ziua, ARDEAL ca societatea are in vizor Clujul pentru demararea unui nou proiect. Pe de alta parte, el a refuzat sa divulge amploarea proiectului pe care societatea intentioneaza sa il demareze in Cluj, motivand ca "sunt informatii ce tin de bucataria interna".

"Nu va pot da mai multe detalii pentru ca o asemeneainformatie lansata pe piata ar putea determina cresterea preturilor la teren in zona", si-a motivat refuzul Axinte. Pe de alta parte, el a recunoscut ca societatea a realizat un studiu de impact pe Cluj si ca mai urmeaza sa fie facut unul.

"Noi in fiecare oras am intrat cu un proiect mai mic pentru a vedea daca prinde, si mai apoi daca a fost cazul, am extins bussiness-ul", a mai spus reprezentantul societatii.

Ceea ce inseamna ca, in functie de "disponibilitatea" reprezentantilor municipalitatii dar si de "receptivitatea" Clujenilor, proiectul prevazut de Impact pentru Cluj ar putea fi extins.

Tot cu privire la planul pentru Cluj, Axinte a sustinut ca un parteneriat public-privat cu municipalitatea clujeana (agreat de primarul Clujului pentru programul constructiilor de locuinte, prin care municipalitatea pune la dispozitia investitorului terenul) i se pare "cea mai eleganta solutie".

De la Oradea, la Cluj e doar un pas

Impact SA construieste si in Oradea doua ansambluri de locuinte, unul dintre ele situat pe un larg amplasament, denumit Cartierul Europa. Cel de-al doilea proiect se afla tot in stadiu de executie si poarta denumirea de Cartierul Lotus.

„Vile la pret de apartament!" sau „Vile in rate!" sunt slogane cu care firma „Impact" isi momeste clientii.

Clienti care, dupa ce platesc toate obligatiile asumate prin clauzele contractuale, se trezesc amenintati si santajati sa achite in plus multe mii de euro fata de pretul stabilit initial de comun acord.

Scandalul Impact a pornit din Bucuresti si a ajuns rapid in atentia presei, dimensiunile sale capatand proportii neasteptate. Firma a fost acuzata vehement ca incalca flagrant contractele semnate cu beneficiarii.

S-a mai aratat ca, sub pretextul scumpirii materialelor de constructii si a scaderii monedei europene, solicita sume de pana la 20.000 euro in plus fata de suma prestabilita.

O alta acuzatie a fost cea conform careia Impact impune plata lucrarilor executate la un curs de 38.500 lei/euro, desi in contract este specificat in mod expres faptul ca plata se face la cursul BNR al monedei din ziua platii.

Pe langa ignorarea in mod deliberat a obligatiilor contractuale pe care si le-a asumat fata de beneficiari, firma constructoare are o atiutudine extrem de agresiva, amenintand oamenii cu instanta de judecata daca nu vor sa semneze actul aditional si sa plateasca sumele suplimentare.

Cei care nu vor sa scoata banul au fost amenintati ca nu-si primesc casa. Acum, dupa ce a intervenit "anemic" OPC, sunt amenintati ca li se vor rezilia contractele la prima "abatere".

Ar fi de precizat faptul ca, potrivit reprezentantului Impact, Alexei Acsinte, "la Oradea, ponderea celor care si-au renegociat contractele este foarte mica", fara insa sa poata preciza numarul exact al beneficiarilor oradeni care au picat in capcana Impact.

Actionarii Impact, chemati la "marea rascoala"

Societatea Impact este cotata la Bursa. Astfel altaturi de actionarul principal al societatii, multimiliardarul Dan Ioan Popp, exista alti peste 4.000 de actionari.

Odata cu problemele intampinate de societate si care ar putea avea la baza, conform unor specialisti nu doar cresterea preturilor la materiile prime si devalorizarea euro, ci si un posibil management defectuos, presa centrala si locala a reflectat obiectiv situatia.

Cu toate acestea, oficialii societatii se considera tinta unor "zvonuri si relatari deformate, alimentate de peroane rau intentionate". De fapt, asa reiese dintr-o scrisoare deschisa ce poarta semnatura presedintelui societatii, Dan Ioan Popp, trimisa zilele trecute actionarilor societatii.

"Epistola" incearca sa reabiliteze imaginea societatii proferand acuzatii presei care ar fi manipulata de "persoane rau-voitoare" si incearca in acelasi timp sa justifice si modul nedrept in care si-au tratat clientii.

In fapt, asa cum se stie, in ultimul an, de la declansarea scandalului, actiunile societatii au scazut, iar scrisoarea ineacra, de fapt, sa justifice acesta depreciere a actiunilor.

"Va solicitam astfel sa fiti alaturi de managementul si de personalul companiei pentru a "demonta" zvonurile defaimatoare si pentru a determina societatea civila si autoritatile sa inteleaga cauzele profunde ale crizei aparute si sa gaseasca mecanismele care sa asigure distributia

echitabila a pierderilor in conditiile repetarii sau continuarii perturbatiilor valutare puternice", e mesajul "mobilizator" adresat actionarilor de Popp.

Mai mult, in scrisoare se explica si cauzele crizei prin care trece societatea, mai exact "cresterea alarmanta a preturilor la materiale de constructii si a pretului fortei de munca".

Ar fi de precizat faptul ca si alti contructori s-au izbit in ultima perioada de aceleasi probleme, insa nu au procedat la "restabilirea" fortata a echilibrului intre actionari, salariati si clienti, punandu-I pe cei din urma la plata.

Mai mult, ar fi de spus ca deprecierea actiunilor Impact pe piata bursiera ar putea fi, in opinia unor analisti, o cauza (neprecizata in scrisoare) care a determinat renegocierea contractelor.

Principalul actionar al Impact este presedintele si fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, care controleaza aproximativ o treime din actiuni. Potrivit revistei Capital, acerea acestuia se ridica la aproximativ 15 milioane dolari.

Potrivit aceleiasi publicatii, Popp detine circa 31% din actiunile companiei Impact, care a ajuns in cei peste 12 ani la un capital social de 8,6 milioane euro si la o cifra de afaceri de 16 milioane de euro. Impact SA este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Valoarea de piata a companiei este 42-43 milioane de dolari.

Compania, sub indrumarea directa a omului de afaceri Popp, a vandut in total peste 500 de case noi in zona Baneasa, iar de un an lucreaza la un microcartier in Constanta. Dan Ioan Popp se numara, de altfel, si printre cei 24 de fondatori ai BVB.