Scoala construita in cartierul ANL din Cetatea Fetei, situat in comuna clujeana Floresti, a fost ridicata degeaba, pe bani grei. Initial constructia a fost proiectata pentru invatamantul special, insa ulterior scoala a fost destinata elevilor din cartierul ANL.

Din cauza salilor mici de clasa, destinate invatamantului special, exista riscuri ca Inspectoratul Scolar Judetean sa nu aprobe un regim special pentru scoala din Cetatea Fetei.

Situatia este complicata si de faptul ca in zona nu exista la aceasta data infrastructura si nici retele de gaz, apa sau canalizare, si in consecinta receptia lucrarilor va fi intarziata.

O investitie inutila

Salile de clasa, foarte mici, ar putea fi folosite de maximum 15 elevi, si in consecinta, pentru ca scoala sa fie folosita pentru invatamantul normal, Inspectoratul Scolar Judetean ar trebui sa aprobe un post de invatator la fiecare 12 elevi.

Sala de sport, construita special pentru a deservi scoala, se dovedeste si ea, in aceste conditii, o investitie inutila. Cum inutila s-a dovedit si pana acum, la sase luni de la receptia lucrarilor, din cauza absentei infrastructurii rutiere in cartier.

Ambele constructii au fost realizate de controversatul Trust de Instalatii Montaj Cluj Napoca. Scoala nu poate fi receptionata din cauza administratiei locale si a celei judetene, care erau obligate sa finanteze si sa realizeze infrastructura in zona.

„Contractul prevedea realizarea scolii, iar sarcina locala era realizarea infrastructurii, inclusiv amenajarea curtii", a declarat Dragos Rus, supraveghetorul in Cluj a programului de reabilitari a scolilor finantat de Banca Mondiala prin Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Pentru 59 de copii

Un numar de 128 de familii vor popula locuintele din cartierul Cetatea Fetei. Anchetele sociale au inceput abia saptamana trecuta.

Documentele Consiliului Judetean Cluj arata insa ca intre cele 138 de familii care au primit apartamente in Cetatea Fetei din partea CJ exista un numar de 59 de copii (patru copii in familii monoparentale, o familie cu trei copii, cinci familii cu doi copii si 44 de familii cu un singur copil).

Presupunand ca toti cei 59 de copii au varsta de scolarizare, cu acestia ar putea fi constituite cel mult doua clase, in conditiile in care scoala are prevazute 15 sali de clasa.

Pentru fiecare copil in intretinere, familiile carora le-au fost repartizate locuinte in cartierul ANL Cetatea Fetei au primit cate doua puncte in stabilirea ierarhiei.

Rus neaga ca proiectul scolii construie de TIM ar fi prevazut si o cantina si un internat, pentru a putea functiona ca scoala speciala, pozitie confirmata si de directorul tehnic al Trustului de Instalatii Montaj, Vasile Rus.

„Inclusiv centrala termica nu era inclusa in proiect, si asta trebuie sa se rezolve acum in Consiliul Local", a declarat Rus.

Doar cu argumente solide

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean, Corina Pop, sustine ca sansele ca angajatii Inspectoratului sa aprobe un regim special de functionare pentru scoala din Cetatea Fetei sunt extrem de reduse. „Nu cred ca se pune problema functionarii unor asemenea clase la Floresti.

Nu este ceva frecvent numarul acesta redus de elevi si este aprobat doar cu argumente solide", a declarat Pop. Pentru functionarea unor clase cu un numar mai mic de sapte elevi este nevoie de aprobarea Ministerului Educatiei, in vreme ce pentru clasele cum este cazul celor din Cetatea Fetei, este nevoie de aprobarea Inspectoratului Scolar Judetean.

Singurele clase cu un efectiv de elevi mai mic de zece sunt in zonele montane greu accesibile si unde elevilor le este dificil sa ajunga in centrele de comuna. „De regula directorii care vin cu solicitari pentru clase cu mai putin de zece elevi au argumente. Si se intampla destul de rar", a declarat Pop.

Cert este ca scoala nu va putea fi folosita in scopul in care a fost construita, de scoala speciala. In cladire urmau sa fie mutati copiii de la Scoala Speciala din Gilau, care era, inainte sa fie desfiintata, o scoala de baieti in regim internat.

Banii pentru noua cladire nu au ajuns si pentru construirea unei cantine si a unui internat, astfel ca, potrivit legislatiei, scoala nu poate functiona ca scoala speciala.

In schimb, cladirea nu poate functiona nici pentru elevi obisnuiti, din cauza ca a fost proiectata pentru copii cu dizabilitati psihice si in consecinta salile de clasa sunt prea mici.

Doar bufnitele

Scoala din Cetatea Fetei a fost construita cu banii Bancii Mondiale, in cadrul unui proiect mai vechi de constructie si reabilitare a scolilor din mediul rural. Cladirea a fost destinata scolii speciale din Gilau, care insa s-a desfiintat acum doi ani iar copiii au fost relocati la Huedin, Rascruci si Cluj Napoca.

Fostul director al scolii din Gilau, Vergenia Sas, este acum pensionara si lucreaza cu jumatate de norma la Scoala Speciala nr. 1 din Cluj Napoca. In castelul in care era inainte sediul scolii speciale din Gilau „au ramas doar bufnitele", dupa cum s-a exprimat directorul liceului din localitate, Petru Brad.

Pentru ca sediul din Cetatea Fetei era deja construit la data cand scoala a fost desfiintata, cladirea a ramas nefolosita. „Nu stiu cand vom avea bani, noi sau Guvernul, sa construim internat si cantina", a recunoscut purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean, Cornelia Trif.