N-au existat emotii, n-au existat entuziasme exagerate. Totul a decurs intr-un firesc si o liniste aproape plictisitoare. Clujenii sai l-au sustinut, toti vorbitorii de la tribuna l-au sustinut, nu avea cum sa nu castige. De fapt, nu avea nici macar adversari.

Pentru a participa la Congresul de la Bucuresti, trupa PD-ista de la Cluj s-a imbarcat, vineri dupa-amiaza, in autocare, "power-play-ul" momentului fiind un banc lansat de colegii liberali, referitor la amenintarea cu bomba de la Primarie. Boc urma sa zboare cu avionul. Se innopteaza la Calimanesti-Caciulata. Se innopteaza e un fel de a spune, ca nu s-a dormit mai mult de trei ore.

Echipa presei clujene a fost cea mai neinspirata: s-a lasat pe mana directorului tehnic din Primarie, Sorin Apostu. In cautarea unei discoteci, Apostu a plimbat presa din Caciulata in Calimanesti si retur. Pana la urma, muzica a fost gasita la cativa metri de locul de cazare.

Nu era discoteca, era o terasa unde PD-istii ceva mai cunoscatori ai locurilor dansau deja pe "Omu' bun si pomu' copt", cantat de o interpreta de local. A doua zi, dupa o scurta tentativa de somn, cum spuneam, s-a pornit spre Bucuresti.

Film in reluare

Invitat special, premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a deschis "balul" Congresului PD de la Sala Palatului. In scadere de popularitate fata de PD, conform ultimelor sondaje de opinie, PNL pare a lua tot mai in serios sfaturile "dizidentului" Valeriu Stoica.

Asa se face ca Tariceanu, dupa ce a ridicat in slavi ministrii democrati, aproape a cersit colegilor de Alianta binecuvantarea pentru fuziune. N-a avut succes. Sorin Frunzaverde i-a transmis clar ca nu e cazul, in vreme ce Boc a evitat, din nou, sa dea un raspuns fara echivoc: "Sa lasam, sa mai vedem." E clar, PD-ul se simte pe cai mari si nu mai da indulgente.

Mai cu seama ca secretarul general al Partidului Popular European, Antonio Lopez, tocmai le transmisese mai mult decat incurajari. Deputatul PC, Bogdan Ciuca, s-a crezut in Parlament si a inceput sa faca lobby pentru o lege care sa confiste averile obtinute ilicit. Basescu nu a mai venit, dar a transmis un mesaj in care a tinut neaparat sa includa si tema zilei, SRR si SRTV.

Ce a urmat a fost o reluare a filmului prezentat cu ocazia lansarii motiunii lui Boc la Cluj. Aceleasi personaje, aceleasi discursuri. Plus cativa dintre care nu au fost la Cluj. Nimic contestatar. Poate doar nemultumitul Radu Berceanu, care a tinut sa atraga atentia asupora pericolului reprezentat de cei care "se inghesuie sa aduca ode".

Adevarul este ca s-au cam adus: "Boc este cel mai bun produs al noii generatii de politicieni" - Adriean Videanu, "Piticul atomic" - Liviu Negoita, "Bocul ca unitate de masura a performantei in politica" - Ioan Oltean. Si exemplele ar putea continua.

S-a ras cand Stelain Dutu a vorbit despre implicarea lui Dumnezeu in lupta dintre Basescu si Nastase sau cand Monica Iacob spunea ca PD a trecut pe banda din dreapta pentru ca pe stanga nu se mai putea circula din cauza "camioanelor lui Miron Mitrea". In general, s-a aplaudat putin si mai mult din inertie.

Boc a venit cu noutati fata de discursul de la Cluj, atunci cand a anuntat declansarea luptei legislative impotriva migratiei politice sau cand si-a tras unii dintre ministri de urechi pentru comunicare slaba cu partidul, lucruri care au punctat destul de bine la impresia artistica.

Si-a laudat mai toti ministri, inclusiv pe Sulfina Barbu pentru cum a gestionat inundatiile, desi, la acea vreme, biata femeie nu stia nici cate pompe are in tara. Mai lapidar a fost cand a venit vorba de Ene Dinga, despre care a spus doar ca isi conduce bine ministerul, semn ca pe Dinga l-ar cam paste o remaniere.

Victorie si atat

Pauza de vot. Exista cabine de votare, dar se voteaza pe unde se apuca. Se mananca, se fumeaza, se pleaca acasa. Asteptati probabil barfe, zvonuri, picanterii din culise. Din pacate, trebuie sa va dezamagesc. Totul se stia dinainte, asa ca, pe holuri, politica este ultimul subiect luat in discutii.

Prefectul judetului Cluj, Mihail Hardau, deapana amintiri din perioada cand era tartor peste studentii caministi din Marasti, iar deputatul Daniel Buda pune pariu cu ziaristii ca celebra Lege "Cu mama la discoteca" va fi adoptata. La reluarea Congresului, sala e jumatate goala. Oamenii au votat, deci si-au facut treaba, restul nu mai prezenta interes.

Au urmat o serie de indivizi care au tinut neaparat sa se bage in seama si au cerut dreptul la cuvant. "In PD e democratie. I-am lasat pe toti sa vorbeasca", avea sa justifice, la urma, Emil Boc seria de cuvantari de-a dreptul puerile. Oameni care efectiv nu aveau nimic de spus debitau banalitati (si acelea incoerente). Intr-un cuvant, le lipsea simtul penibilului.

Cea mai "tare" a fost o tanara blonda, reprezentanta a oamenilor de afaceri din PD, care a intonat o doina de jale la adresa intreprinzatorilor si a oamenilor de afaceri. Mai sa ne dea lacrimile cand o ascultam si descopeream ca bietii de ei sunt categoria cea mai oprimata, oropsita si persecutata din Romania.

Pana la urma, domnisoara s-a dat de gol cand a recunoscut ca, de fapt, necazul dansei era un vot negativ pe care il primise, cu o zi in urma, in Colegiul Director al PD. Se anunta rezultatele votului, Boc este aclamat la scena deschisa si tine speech-ul de proaspat castigator. Multumeste filialei clujene pentru spijin, dar nu-i uita nici pe clujenii de rand.

"Clujenii sa fie mandri ca au un presedinte de partid parlamentar si promit ca nu-i voi dezamagi", spune Boc. La final, indrazneste chiar sa propuna inlocuirea sloganului electoral al lui Basescu cu unul adaugit: "Sa traim mult si bine!". Pe drumul de intoarcere, delegatia clujeana a PD a sarbatorit la Caciulata, pana tarziu in noapte.

Reprezentantii presei, intr-un gest de noblete, s-au retras mai devreme, lasandu-i pe democratii clujeni sa se desfasoare in voie si in intimitate. Era, doar, victoria lor.

PSD, primul pe lista neagra a lui Boc

Emil Boc si-a intrat 100% in rolul de presedinte al PD si a declarat, ieri, ca social-democratia promovata de PSD presupune doar coruptie, clientelism si saracie, raspunzand astfel anuntului PSD conform caruia ii asteapta in randurile sale pe toti membrii PD atasati valorilor social-democrate.

"In PSD este locul acelor social-democrati care au adus clientelismul, coruptia si saracia in tara", a precizat Boc. El a tinut sa faca cateva aprecieri si la adresa lui Alexandru Sassu care, potrivit liderului democrat, "nu are dimensiunea morala de a vorbi nici despre PD, nici despre social-democratie".

"In cel mai fericit caz s-ar putea situa pe o excelenta lista a oportunistilor si traseistilor politici", a mai spus Boc. Reprezentantii PSD au criticat virulent PD, duminica, intr-o conferinta de presa, pentru reorientarea doctrinara si au afirmat ca PSD ii asteapta in randurile sale pe toti membrii PD atasati valorilor social-democrate.

Deputatul Dan Mihalache a catalogat Conventia Nationala de sambata a PD drept un "simulacru", care s-ar fi putut desfasura la fel de bine la Teatrul de Comedie sau la Teatrul de Papusi. Aprecieri despre Conventia Nationala a PD au facut si liderii PSD Adrian Severin si Alexandru Sassu, ambii fosti membri ai Patidului Democrat.

Secretarul executiv al PSD Alexandru Sassu a afirmat ca, din punctul sau de vedere, ziua de sambata a fost una "trista", pentru ca PD a fost ingropat, in locul lui aparand "o masa de manevra, la comanda unui capitan care sta in Dealul Cotroceni". "Congresul PD a fost vesel, era ceva din «O scrisoare pierduta» acolo, cu un Boc care juca rolul lui Farfuridi, cu cateva replici din Catavencu.

Toata perioada pregatitoare a fost gata sa semneze orice anonima numai sa stie si el, care era gata sa schimbe orice numai sa nu se schimbe nimic", a spus Sassu.

Liberalii, pusi la respect

Afirmatiile lui Ludovic Orban (PNL) la adresa PD nu au nici o legatura cu realitatea, a mai afirmat ieri proaspatul presedinte Emil Boc, care pune declaratiile colegului sau de alianta pe seama "iesirii" acestuia din Bucuresti.

Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a criticat, duminica, la Alba Iulia, atitudinea politica a colegilor de Alianta, cerandu-le public democratilor sa-si asume responsabilitatea guvernarii. Orban i-a acuzat pe democrati ca vor sa monopolizeze tot capitalul de simpatie de care se bucura Basescu. "De sase luni suntem tocati cu bau-baul anticipatelor.

Cred ca in spatele acestor declaratii este o dorinta ascunsa de a schimba raportul de forte din Alianta si, probabil, premierul", a mai spus Orban.

"Declaratiile domnului Orban nu au nici o legatura cu realitatea si le pun doar pe seama unei iesiri din Bucuresti, intrucat, in momentul de fata, alaturi de liberali, punem in practica programul pe baza caruia populatia si-a dat votul atat pentru Traian Basescu, cat si pentru Calin Popescu Tariceanu", a afirmat Boc.

Boc considera neintemeiata parerea lui Orban cu privire la faptul ca democratii ar evita sa-si asume responsabilitatea guvernarii. "Alaturi de liberali punem in practica programul de guvernare pentru care am fost votati. Cred doar ca aceasta este o declaratie a domnului Orban in afara Bucurestiului si de aceea are doza ei de exagerare", a mai spus Boc.