Romania s-a zbatut mult timp si inca se mai zbate la coada tarilor care s-au eliberat de credinta in comunism si au intors fata catre valorile ocidentale. Iar de vina pentru acest lucru este mentalitatea tuturor romanilor, care nu a putut fi schimbata peste ani.

Nici nu avea cum, din moment ce imediat dupa Revolutie, marii activisti de partid s-au ascuns de teama exterminarii lor pentru a-si pregati peste ani revenirea in forta.

Multi dintre cei care au slujit la bunastarea PCR-ului si au otravit mentalitatea romanilor cu tot felul de conceptii totalitariste au supravietuit si, dupa ce au imbracat haina occidentala, s-au ridicat din nou in functii importante.

In Galati, grupul de comunisti convinsi s-a spart dupa Revolutie si multi dintre activisti s-au scufundat. Putini au stiut ce sa faca pentru a ajunge din nou in functii cheie si pentru a trage sforile in oras. Acum, trecutul unora este cunoscut de toata lumea si nici ei nu s-au mai sinchisit sa se dea dupa degete.

Insa altii se dau de ceasul mortii pentru a convinge pe toata lumea ca nu au facut parte din nomenclatura comunista.

De la PCR la sefia CJ

Presedintele Consiliului Judetului (CJ) Eugen Durbaca figura in 1984 ca membru in Comitetul judetean al PCR. Cel putin asta indica cotidianul „Viata Noua". In perioada Revolutiei, despre Eugen Durbaca, ziarul de partid nu a mentionat absolut nimic si nimeni nu stie exact pe ce baricade s-a aflat el.

Dupa Revolutie, in 1992, Eugen Durbaca a devenit primar al municipiului Galati, iar patru ani mai tarziu, in 1996, acelasi personaj cu trecut intunecat a obtinut un nou mandat de primar al municipiului. Dupa expirarea celui de-al doilea mandat, Durbaca a incercat din raspuneteri sa se mentina intr-o functie importanta in Galati, insa nu a reusit.

Sansa lui avea sa apara din nou la finele anului 2004, cand a devenit presedinte al Consiliului Judetului Galati. Conform revistei „Academia Catavencu", el a schimbat pana acum nu mai putin de 9 partide: PCR, PSM, USD, PDAR, PDC, PDSR, APR, PD si PUR.

Actualul presedinte al Consiliului Judetului a fost acuzat in trecut ca ar fi obtinut si un certificat de revolutionar, pentru a-si spala asfel trecutul.

In urma cu cativa ani Florin Melinte, presedintele Organizatiei revolutionarilor ECOFORUM, filiala Galati, a afirmat ca, impreuna cu alti trei revolutionari galateni (Emil Tuicu, Constantin Gherghina si Sorin Titei) a depus la Parchetul de pe langa Tribunalul municipiului Bucuresti o plangere impotriva fostului primar al Galatiului.

Potrivit plangerii, primarul Eugen Durbaca ar fi obtinut „in mod mincinos" titlul de luptator in Revolutie, oferit de Asociatia „23 Decembrie 1989 Metrou Bucuresti" pentru organizarea „rezistentei" pe platforma Combinatului. Melinte a declarat atunci unui cotidian galatean ca va mai depune si alte plangeri (una impotriva deputatului PRM Daniela Buruiana Aprodu).

Pe atunci, Durbaca a declarat ca i s-a oferit intr-adevar titlul de luptator in Revolutie, de catre filiala galateana a Federatiei Nationale a Revolutionarilor din Romania, insa l-a refuzat, considerand ca nu-l poate primi din moment ce nu a fost revolutionar.

Durbaca a mai explicat gestul revolutionarilor din filiala galateana a FNRR drept un gest de recunostinta pentru ajutorul pe care l-a oferit, ca primar, asociatiei respective. Noi am incercat ieri sa discutam cu Eugen Durbaca despre trecutul sau, insa dupa ce ne-a comunicat ca tot ceea ce doream sa aflam „este o poveste veche, veche...", ne-a inchis telefonul.

De la comunism la integrarea in UE

Fostul prim-secretar al comitetului judetean al PCR Galati, Carol Dina, decide si acum destinele noastre din Parlamentul Romaniei. Ca reprezentant al Partidului Romania Mare, el a obtinut si la alegerile din 2004 un mandat de de senator.

Carol Dina nu a facut niciodata un secret din trecutul sau intunecat, insa colegii lui din partid s-au suparat pe presa ori de cate ori PRM-ul a fost catalogat drept partid comunist.

In perioada gloriei PCR, senatorul care se lupta in parlament pentru integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, a publicat o serie de articole la cotidianul „Viata Noua" (unde toti comunistii convinsi apareau pe prima pagina cu diverse lucrari).

Una dintre ele incepe chiar asa: „Mult stimate si iubite tovarase Nicolae Ceausescu, Cu prilejul aniversarii zilei dvs. de nastere, in semn de inalt si fierbinte omagiu adus indelungatei si eroicei dvs. activitati, dedicate trimfului nobilei aspiratii de progres si prosperitate ale natiunii noastre, comunistii, toti oamenii muncii din Galati, in deplina unitate de gand si simtire cu intregul popor roman, va roaga sa primiti cele mai calde urari de viata lunga si fericire, nesecata putere de munca, pentru a conduce, mereu partidul si tara spre noi si marete cuceriri revolutionare".

La finalul „articolului", Dina semneaza: prim secretar al comitetului judetean Galati al PCR.

Liberal cu activitate la „Viata Noua"

Marin Costel a fost probabil si el felicitat pentru lucrarile publicate in era comunismului in cotidianul „Viata Noua" (acum se numeste „Viata Libera"). In acea perioada, Marin Costel era prim secretar al comitetului judetean Galati al UTC, iar acum este unul dintre liberalii de frunte ai Galatiului dupa ce a parasit barca peremista a lui Dina.

In anii 80, Marin Costel publica un articol in cotidianul PCR intitulat „Tovarasul Nicolae Ceausescu, ctitor de tara noua, marele indrumator al tinerei generatii".

Articolul semnat de fostul comunist incepe asa: „Puternica forta sociala, viitorul insusi al natiunii, cum il caracterizeaza tovarasul Nicolae Ceausescu, tineretul isi face simtita prezenta in toate sectoarele de activitate ale societatii noastre socialiste".

Ca un adevarat ziarist, in articolului sau, Costel il citeaza si pe cel mai iubit dintre tovarasi, bineinteles Nicolae Ceausescu.

Trecutul a vorbit pentru el

Fostul deputat PSD in mandatul 2000-2004 , Sandu Florentin a avut si el un trecut controversat. El a fost in perioada 1985-1989 director general adjunct la Combinatul Siderurgic (Sidex Galati). Imediat dupa Revolutie, Sandu a fost schimbat de la conducerea Combinatului si a devenit presedinte a societatii romane de metalurgie.

Dar pentru ca se respecta, nici fostul deputat nu s-a tinut departe de „ziarul Galatiului". El a publicat in anii 80 un articol cu un titlu, ce-i drept cam greu de retinut acum: „Tezele pentru plenara C.C. al PCR - program de munca si lupta al intregului popor. Actiunile de perfectionare a organizarii si de modernizare a productiei - aplicate riguros, cu maxima eficienta".

In textul sau, fostul deputat PSD si manager al combinatului galatean, a scris cate ceva si despre Nicolae Ceausescu: „Tot cu acest prilej, tovarasul Nicolae Ceausescu, ne-a cerut sa acordam mai multa atentie infaptuirii programelor de organizare si modernizare a activitatii de productie".

La alegerile generale din 2004, Florentin Sandu a fost perceput de noua echipa din PSD ca fiind un politician oarecum exprirat si nu a mai fost promovat in nici o functie de catre seful de campanie al PSD, deputatul Dan Nica. Acum nu se mai aude nimic in Galati de Florentin Sandu.

„Ziaristul de curte a lui Ceausescu", director la CCD

Personalitatile din cultura si invatamantul galatean au fost cele care au slujit cel mai mult PCR-ului. Printre o serie de profesori universitari si ziaristi (ce fac acum pe editorialistii) care au publicat la ziar ani intregi, fraze de dragoste pentru Nicolae Ceausescu figureaza si actualul director al Casei Corpului Didactic (CCD), Ghita Nazare.

De altfel, el a publicat cele mai multe articole in care cuvintele „comunism" si „Nicolae Ceausescu" erau la loc de frunte. Citite acum, articolele celui care se implica oarecum in reforma invatamantului, suna patetic.

Nazare a semnat in anii 80 foarte multe articole (printre ele „Conceptia secretarului general al PCR, Nocolae Ceausescu, privind lupta poporului roman pentru unitate si independenta nationbala, libertate si dreptate sociala" sau „Tanara generatie, constructorul de maine al comunismului").

Totusi, materialul de glorie al fostului presedinte al Consiliului Judetean al Organizatiei Pionierilor s-a intitulat „Bucuriile unei noi vacante scolare". In articolul care se referea la vacanta elevilor, Nazare a presarat si cateva versuri: „Omagiu conducatorului iubit, Nicolae Ceausescu/Spre comunism inaintam pe drum de glorie".

Chiar daca trecutul lui este rusinos, acum Nazare nu se sfieste sa parrticipe la tot felul de activitati organizate de inspectori scolari, scriitori si poeti, in postura de director al Casei Corpului Didactic.

Nota redactiei: Articolul a fost realizat consultand colectia cotidianului „Viata Noua" (care dupa Revolutie s-a transformat in „Viata Libera")