Sfarsitul lunii iunie a adus la Mangalia si in statiunile orasului un aflux neasteptat de mare de turisti, care s-au grabit pe litoral de frica iminentelor scumpiri ce vor avea loc de la inceputul lunii viitoare.

Turistii „de week"- end sau care au sosit pe litoral pentru a-si petrece un sejur mai indelungat, precum si localnicii, au dat buzna pe plajele din Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter si Neptun, depasind orice asteptari ale agentilor economici.

Speculand aceasta oportunitate, comerciantii au si „saltat" preturile, mai ales la mancare – preparatele „la minut", fructele si legumele, dar si suvenirurile s-au scumpit, ca prin minune, cu cel putin o treime din pretul initial.

De la o plaja la alta exista chiar o „fluctuatie" a acestor preturi, in functie de ofertele zonei respective, dar si de buzunarele turistilor care se bronzeaza aici. si tot despre plaja se poate spune ca mizeria a ajuns sa fie „ca la ea acasa", iar algele sa mute din loc nasurile turistilor.

Dar… cui sa-i pese? In nici un caz directorului Directiei Apelor Dobrogea Litoral, Ionel Manafu, saracul! Neptun este, de departe, cea mai „scumpa" plaja. Numai inchiriatul unui sezlong te costa aici si 100.000 de lei.

Ca sa iti bucuri odrasla intr-un balansoar, timp de zece minute, trebuie sa scoti din buzunar 10.000 de lei, pentru o repriza de tobogan cu apa ai nevoie de 20.000 de lei, iar pentru cateva mini-ture cu o motocicleta electrica pentru copii, o fisa este 30.000 de lei.

Pentru adulti, o plimbare cu sky-jet-ul este 900.000 de lei/15 minute, iar un loc pe celebra „banana" este 100.000 de lei. Pana si o banala gogoasa, dar cu „fite" de Mexicanos, te costa aproape 40.000 de lei.

Statiunea Saturn, ieftina, dar lipsita de nisip

La polul opus in materie de preturi se afla statiunea Saturn, care detine si recordul numarului de turisti – 4.400. Numarul mare de comercianti pe „metrul patrat" a dus si la o relativa scadere a preturilor la alimente si servicii.

In schimb, si calitatea acestora din urma este mai redusa, incepand cu cea a plajei din Saturn, una dintre cele mai „intinse" de pe litoral in ceea ce priveste suprafata.

Zecile de camioane de nisip sustrase de-a lungul timpului de pe aceasta plaja au dus la disparitia treptata a acestuia, lucru remarcat si de catre organizatorii simpozionul international „Protectia si Managementul Zonelor Costiere si Zonelor Umede" ce a avut loc la Mangalia saptamana trecuta.

Aici turistul isi aseaza prosopul pe un spatiu „minat" cu scoici taioase, pamant si pietris, riscand sa isi provoace taieturi destul de serioase pe corp. Insa, nici simpozionul mentionat, nici starea plajei din Saturn si nu numai, pare sa nu intereseze pe una dintre persoanele care ar trebui sa-si dea interesul ca lucrurile sa mearga „snur".

Evident, este vorba despre directorul Directiei Apelor Dobrogea Litoral, Ionel Manafu, care nu are nici cea mai mica tresarire fata de neajunsurile de pe plaja sau fata de mizeria si haosul instaurate pe litoral.

Turistii din Mangalia, ingretosati de mirosul algelor putrezite

„Cireasa de pe tort" ramane, totusi, Mangalia. Agentii economici care au concesionat o parte a plajei au reusit sa dea un oarecare „aer" occidental zonei. Au fost montate recent cateva zeci de euro-pubele moderne, care fac fata cu brio gunoiului ramas in urma turistilor, iar terasele cu preturi accesibile care impanzesc zona fac fata cu greu cerintelor acestora.

In schimb, parca tocmai pentru a-i alunga pe turisti (localnicii sunt deja imuni), algele sunt lasate, in continuare, cu obstinatie, sa putrezeasca la malul apei. Duhoarea lor s-a raspandit deja in tot orasul, iar persoanele mai slabe de ... nas, ajung sa nu mai suporte mirosul.

Intr-un periplu pe plaja Mangalia, mai multi turisti ni s-au plans ca aproape s-au imbolnavit din cauza acestui miros pestilential. „Nici in camera de hotel nu mai reusim sa scapam de el", ne-a declarat o tanara din Brasov, cazata la Mangalia. „Mi-e si frica sa mai las copilul sa se joace pe malul apei, sa nu ia vreo boala de prin algele astea.

Am auzit ca la Neptun plaja ar fi mai curata, asa ca o sa mergem acolo de acum inainte, pentru restul concediului".