Episcopul reformat Laszlo Tokes, impreuna cu membri ai Eparhiei Reformate de pe langa Piatra Craiului, elevi ai Liceului "Lorantffy Zsuzsanna", parinti si simpatizanti au protestat, ieri, in fata Prefecturii Bihor impotriva deciziei Consiliului Local Oradea de a atribui fostul teren de sport al institutiei de invatamant Bisericii Ortodoxe "Sfanta Treime". Miscarea de protest a fost supravegheata de circa 40 de jandarmi.

Peste 200 de persoane s-au strans, incepand cu ora 15.00, in fata Prefecturii. Manifestatia a constat in recitarea unor pasaje din Biblie, a catorva poezii scrise de poetii maghiari Ady Endre si Josef Attila si credinciosii au cantat si cateva pasaje din Psalmi.

Acest protest a fost organizat, la aproape o saptamana de cand episcopul reformat, impreuna cu credinciosi, au intrat pe fostul teren de sport al Liceului "Lorantffy Zsuzsanna" dupa ce au aflat ca actualul proprietar, Biserica "Sfanta Treime", intentioneaza sa construiasca un monument pe terenul respectiv.

Ieri, dupa ce s-au rugat si au cantat, Tokes, impreuna cu mai multi reprezentanti ai Eparhiei, au mers la subprefectul Traian Abrudan pentru a-i inmana protestul lor. Reprezentantul Prefecturii le-a promis ca cererile lor vor ajunge la seful institutiei, Ilie Bolojan, imediat dupa ce acesta se va intoarce dintr-o delegatie de la Bucuresti.

Potrivit reprezentantilor Eparhiei Reformate, alaturi de cererile pe care le au, credinciosii au inaintat prefectului si o lista cu semnaturi ale parintilor, elevilor Liceului "Lorantffy Zsuzsanna", caruia i-a apartinut terenul de sport, si ale enoriasilor Bisericii Reformate din Oradea, prin care semnatarii revendica restituirea fostei baze.

"Solicitam prefectului sa atace in contencios administrativ hotararea CL Oradea, prin aceasta prevenind comiterea unui act de discriminare etnica si religioasa in defavoarea scolii noastre reformate, a elevilor reformati maghiari", se arata in documentul inaintat reprezentantilor Prefecturii.

Reformatii isi doresc ca pana la lamurirea problemelor legate de fostul teren de sport, sa fie interzisa construirea monumentului religios de catre Biserica "Sfanta Treime" pe locatia respectiva si ridicarea insemnelor religioase care au fost puse acolo de reprezentantii Bisericii Catolice.

Reprezentantii Eparhiei Reformate au mai spus ca pana in prezent au fost stranse in jur de 1.700 de semnaturi care sustin cauza credinciosilor care fac parte din acest cult.