Recent, producatorul de materiale de constructii Baumit Romania a deschis o fabrica de mortare la Teius, in judetul Alba. Investitia a fost estimata la 10 milioane de euro. Patronii austrieci au jubilat de fericire la deschiderea fabricii. Investitia se inscrie in tendinta concernului Baumit de a-si muta capacitatile de productie din vest spre est.

Initial, reprezentantii companiei au discutat posibilitatea ca fabrica sa fie construita la Cluj.

Laurentiu Lupusor, directorul general Baumit Romania, ne-a declarat ca s-a dorit achizitionarea unui teren situat in vecinatatea fabricii de ciment de la Turda (furnizorul Baumit), care ar fi costat, pretinde Lupusor, peste 1 milion de euro. Asadar, spune directorul Baumit, s-a cautat o solutie mai rentabila.

Astfel, Baumit a achizitionat in localitatea Teius mai multe hectare de teren unde a si fost construita fabrica de mortare. Cumpararea terenului nu a fost facuta direct de catre Baumit, ci s-a folosit un intermediar.

Terenuri ieftine si multa... inspiratie

Afacerea imobiliara a fost parafata de patronul societatii Imcop din Cluj, Oliviu Popa, care s-a ales cu un profit frumusel de pe urma combinatiei cu Baumit. Initial, terenul de la Teius a apartinut Consiliului Local care - dand dovada de bunavointa - l-a retrocedat proprietarilor de drept. Apoi, terenurile au ajuns in posesia lui Popa.

Dorin Mateica, primarul Teiusului, ne-a confirmat informatia si a precizat ca terenurile retrocedate, plus altele obtinute de Oliviu Popa, au fost cumparate de firma Imcop si vandute, dupa aceea, celor de la Baumit. Popa a mai operat un schimb de terenuri cu fabrica de zahar ce se afla in vecinatatea fabricii Baumit. Tot aici, Imcop si-a construit o fabrica de tigle.

In toata aceasta afacere ciudat este, insa, pretul exagerat de mare pe care l-a platit Baumit lui Popa. Conform celor declarate de directorul Baumit, tranzactia s-a ridicat la peste 200.000 de euro. De cealalta parte, Oliviu Popa sustine ca a primit o suma mai mica, fara a o face insa publica.

Popa ne-a declarat ca a vandut terenul in nume personal, contrazicand informatiile ca a fost vandut direct prin Imcop.

Austriacul plateste!

In ecuatie intra si unul din agentii de vanzari ai companiei Baumit, Florian Aron, despre care directorul Lupusor sustine ca a primit mai multe reclamatii din partea clientilor Baumit. Desi Lupusor sustine ca Aron este un simplu vanzator, fara a avea prerogative de director, acesta a fost mandatat personal sa semneze contractul de vanzare a terenului cu Oliviu Popa.

Pretul real al terenului era, la momentul achizitiei, mai mic de cateva ori fata de cel platit de Baumit. La acesta s-au adaugat si taxele imense platite pentru a scoate terenul din circuitul agricol. De ce a platit Baumit terenul la suprapret? Fiindca, sustine directorul Lupusor, Baumit face ce vrea cu banii sai, mai exact cu banii austriecilor.

Fireste, mai exista si posibilitatea ca Baumit sa-si incarce in mod intentionat balanta de cheltuieli, dar aceasta ramane doar o supozitie. Directorul pretinde ca avizul de achizitie al terenului a fost dat de directorul austriac Ernst Bruner, dar este greu de crezut ca patronii Baumit ar fi putut incuviinta cumpararea terenului daca ar fi avut informatii cu privire la pretul real al acestuia. Fireste, austriecii au mers pe buna credinta a romanilor.

O mica "invarteala" mioritica

In prezent, metrul patrat de teren in Teius, cu acces la drumul national, variaza intre 2 si 6 euro. Acum doi ani, conform informatiilor obtinute de la agentia imobiliara Intermedia din Alba Iulia, un hectar de teren costa banala suma de 100 de milioane de lei. Aparitia lui Oliviu Popa in tranzactia cu Baumit nu este chiar intamplatoare.

Popa a recunoscut ca este conjudetean cu Florian Aron, reprezentantul Baumit pe Transilvania, dar a negat orice altfel de relatie cu acesta. Societatea Imcop, la care Popa detine majoritatea partilor sociale, are ca asociat si firma de constructii Kirschbaum din Sibiu. Total intamplator, constructia fabricii de la Teius s-a facut si cu serviciile Kirschbaum.

Laurentiu Lupusor, directorul Baumit, a precizat ca firma Kirschbaum a furnizat materiale de constructii, a realizat fundatiile si drumurile de acces.

Fericirea strainilor de a face afaceri in Romania

Una din problemele companiilor multinationale care au decis sa investeasca in Romania este lipsa unui management de personal profesionist. Nu de putine ori, patronii au reclamat faptul ca pana si managerii straini trimisi in Romania sa le supervizeze afacerile au dat in metehnele mioritice.

In alte cazuri, multinationalele conduse de romani, desi inregistreaza rezultate financiare bune, s-au transformat in feudele personale ale acestora.