„Razboiul" declansat de cotidianul „Replica" impotriva incompetentei Directiei Apele Romane „Dobrogea Litoral" in ceea ce priveste administrarea zonei sudice a plajelor se pare ca a „prins" la responsabilii plajelor, care gasesc de cuviinta sa le tranteasca in nas telefonul reporterilor publicatiei, pe motiv ca „avem purtator de cuvant, luati

legatura cu el". Motivul supararii conducerii DADL (care, tinem sa precizam, este platita din banii publici, deci detine informatii de interes public, la care jurnalistii ar trebui sa aiba acces si fara un purtator de cuvant) il reprezinta sesizarile repetate din cadrul ziarului cu privire la mirosurile fetide emanate de algele lasate in putrefactie la malul marii....

In cursul zilei de marti, 28 iunie a.c., conducerea Hotelului „President" din Mangalia sesiza, prin doua adrese scrise, emise prin fax catre Inspectoratul de Mediu Constanta – directorului Traian Petrescu si Directiei Apele Romane „Dobrogea Litoral" – directorului Ionel Manafu, nemultumirea institutiei hoteliere, dar si a turistilor cazati aici, fata de modul

in care sunt stranse algele marine pe plaja din localitate. Directorul executiv al unitatii, Cornelia Boanta, a declarat pentru „Replica" faptul ca, daca la Traian Petrescu a gasit foarta multa intelegere si receptivitate, nu acelasi lucru se poate spune despre persoana cu care a stat de vorba la Apele Romane.

„Turistii din hotel au venit in biroul meu de dimineata, pentru a se plange de mirosul insuportabil emanat de algele putrezite si de posibilele boli pe care ar fi putut sa le contacteze de la malul marii", ne-a declarat directorul Cornelia Boanta. „Mirosul a afectat foarte mult si spatiile de cazare, lucru care produce grave prejudicii unitatii, dar mai ales turismului din zona.

Dimineata cand am fost pe plaja era un morman de alge adunat, iar domnul de la Apele Romane, cu care am vorbit, un oarecare domn Virgil Pascu, mi-a spus ca nu au avut „forte" sa le stranga si ca asa este pe tot litoralul. Mai mult, acesta mi-a spus ca nu a primit nici o sesizare in aceasta zona.

Este inadmisibil, eu ca persoana care locuieste la mare mi s-a facut rau, ce sa mai zic de turistii nostri..." Cornelia Boanta ne-a declarat ca, la inceputul verii, reprezentantii Directiei Apele Romane „Dobrogea Litoral" si cei ai Autoritatii Nationale pentru Turism, in prezenta ministrului Mediului, a primarului Zamfir Iorgus si a celorlalti agenti din turism, au precizat ca

buna desfasurare a sezonului va fi asigurata de directie. Din pacate, se pare ca nu este asa, ba mai mult, cei care indraznesc sa atraga atentia asupra acestui fenomen sunt trimisi la plimbare sau, dupa caz, daca sunt ziaristi, „la purtatorul de cuvant".

Tinem sa precizam ca fotografiile prezentate in numerele trecute, in care se vedeau clar mormanele de alge de la malul marii, din Mangalia, sunt facute „la zi", deci nu exista dubii asupra autenticitatii sau perioadei de timp in care au fost realizate.

„Domnul Pascu" nu da socoteala presei pentru ca are purtator de cuvant

Pentru a sublinia lipsa de comunicare – si de bun simt am spune noi – a reprezentantilor Directiei Apele Romane „Dobrogea Litoral", Cornelia Boanta l-a sunat chiar in prezenta noastra pe „celebrul" domn Pascu, inspectorul responsabil cu zona Mangalia a litoralului.

In momentul in care ar fi trebuit sa ne lamureasca cum stau lucrurile cu lipsa de personal (sau de „forte" dupa cum s-a exprimat domnia sa), si de ce turistii sunt gazati cu buna stiinta la Mangalia, acesta a considerat ca este mult prea important sa discute cu un ziarist, ne-a trimis „la purtator"si ne-a inchis telefonul in nas.

Cu aceasta ocazie tinem sa ii amintim „domnului Pascu" faptul ca munca de ziarist se face numai in interesul oamenilor simpli, cei care platesc salariile bugetarilor, prin urmare si a angajatilor DADL! „Chiar daca ridica mormanele de alge putrezite, atunci cand o fac, desigur, in urma acestora ramane o „zeama" care se imbiba cu nisipul si care miroase si mai rau", afirma directorul executiv al „Presidentului".

„Consider ca, in momentul in care nu poti face fata unei sarcini pe care o ai, trebuie sa lasi locul celui care poate sa o faca. Asa cum a subliniat in nenumarate randuri si primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus, cel mai bun administrator al plajelor ramane Consiliul Local.

Si asta nu pentru ca Primaria va face bani din administrarea plajei, pentru ca, dimpotriva pierde bani, ci pentru ca ar putea fi evitate situatii precum cea de fata, in care cel mai mult are de suferit turismul, una dintre sursele importante de venituri pentru sudul litoralului", a conchis Cornelia Boanta.