Vreti sa va uitati in Top 300 publicat de revista Capital? Pe urma uitati-va la cei mai buni platinici de taxe si impozite din Romania! E o neconcordanta teribila intre Top 300 si cei mai buni platitori de taxe si impozite din Romania.

Intrebarera este: cei mai bogati sunt si cei mia bun-platnici?" – Traian Basescu, presedintele Romaniei, 21 iulie 2005. Raspunsul domnule presedinte, din pacate, este NU!

In Romania, spaima oricarui mic intreprinzator este fiscul. Taxe si impozite impovaratoare, portareii la usa. Prima miscare gresita si vine amenda. Prima abatere si conturile sunt blocate. Prima mica tentativa de jonglerie cu Legea si firma este in faliment.

Micul afacerist se linisteste insa, stiind ca nimeni nu e mai presus de Lege. Inca nu e chiar asa. Poti deveni multimilionar in dolari si cu datorii de zeci de miliarde la Stat. Poti ajunge in Top 300 si avand firme turture de datorii.

Poate insa ca aceasta este chiar o conditie de a face avere! Sa tragi Statul in piept. Doar pentru ce s-au inventat "inlesnirile sau esalonarile la plata datoriilor"?

O simpla privire pe lista "Celor mai bogati 300 de romani" si apoi verificarea firmelor acestora in lista marilor datornici catre bugetul de stat scoate la iveala firme pline ochi de datorii. Indiscutabil, nu toti componentii Top 300 sunt datori vanduti. Insa numarul acestora este extrem de mare.

Aici sunt banii dumneavoatra

Indagrara este firma unuia din noii intrati in Top 300, baimareanul Ioan Mihaila, care are o avere de 60 milioane de dolari.

Indagrara insa, desi in balantele contabile aferente anului 2003 se prezinta ca avand un profit net 916 milioane lei, in 2005 figureaza cu o datorie de 400 milioane lei catre bugetul de stat, dupa ce in anii precedenti, Indagrara a avut datorii de 2,8 miliarde lei. Ioan Niculae se afla pe locul 6 in Top 300, cu o avere de 400-450 milioane dolari. Una din firmele sale

Viromet figureaza in 2005 cu datorii de 12,5 miliarde lei, dupa ce in anii trecuti avea datorii de 28,4 miliarde lei. Cu toate acestea, in balantele contabile ale anului 2003 Viromet avea profitul net de 5,5 miliarde lei.

Prescon apartine brasoveanului Ioan Neculae, locul 11 in Top 300 – cu o avere de 250 milioane lei, si are datorii de 75,5 miliarde lei, dupa ce anii trecuti suma se ridica la 164, 15 miliarde lei. La fel ca celelalte firme si Prescon a avut in 2003 profit net, unul de 46,479 miliarde lei.

Grupul Tender al lui Ovidiu Tender (170 milioane lei) are si el in 2005 datorii de 1,38 miliarde lei, dupa ce in anii precedenti suma se ridica la 53,32 miliarde lei. Si, nu mai e surpriza, in 2003, firma avea profit net de 30,2 miliarde lei.

Gelu Tofan a realizat o avere de 120 milioane dolari din afaceri in industrie. Grupul Tofan are datorii, in 2005, de aproape 800 miliarde lei, dupa ce anii trecuti in dreptul datoriilor catre Stat era trecuta suma de 212, 9 miliarde lei.

Si, ultimul dar nu cel din urma, Stefan Vuza (90-95 milioane dolari), care cu al sau Sinterom are datorii de 11,67 miliarde lei. Oricum mai putin decat anii precedenti cand era dator la stat cu 68,053 miliarde lei. Culmea este ca in balantele contabile aferente anului 2003, Sinterom apare ca vand un profit net de aproape 15 miliarde lei.

Sa radem cu Stan si Bran

Ultimul loc al podiumului Top 300 este ocupat de fratii Ioan si Viorel Micula, care au o avere estimata la ametitoarea suma de 700 milioane de dolari. La fel de ametitoare este insa si povestea Imperiului Frutti Fresh, unul turture de datorii.

In perioada 2003-2004 firmele fratilor Micula figurau cu datorii de 5.000 (cinci mii) miliarde lei!Cu toate acestea, pentru o serie de banci si ministere firmele erau solvabile, ele obtinand credite peste credite si participand fara probleme la licitatii.

Astfel, fratii Micula au fost abonati la licitatiile pentru cumparare aunor hoteluri de pe litoralul romanesc, ei adjudecandu-si 12 hoteluri in statiunile Mamaia (complexul Unirea, Patria si National) si Neptun - Olimp (Banat, Romanta, Craiova, Slatina, Caraiman, Prahova, Terra, Balea si Clabucet).

Mai mult, cele 12 hoteluri au fost cumparate la preturi foarte convenabile, comisiile Ministerului Turismului apreciind la superlativ societatile fratilor Micula.

Potrivit unor specialisti fratii Micula au jonglat cu datoriile d epe o firma pe alta, in momentul licitatiei firma prin care se prezentau la "locul faptei" fiind intr-adevar

Fara datorii, dar celelalte fiind turture de datorii. Datorii tocmai din care au cumparat hotelurile. In prezent, pe site-ul Ministerului Finantelor, una din firmele fratilor Micula, "Tonical Trading" SA apare cu datorii de 29,5 miliarde de lei, reprezentand "dobanzi si penalitati". Bineinteles "s-au acordat inlesniri la plata".

"Fratii Frutti Fresh" s-au intors in tara dupa 1992, cand, brusc, si-au infiintat peste 30 de firme, unele din ele cu capitaluri de cate un milion de doalri. Asta dupa ce in Suedia, unde au fugit prin anii '80, erau cunoscuti ca ducand un trai modest.

Gurile rele spun ca frati Micula s-au intors in tara cu o parte din banii disparuti ai fostei Securitati. Oricum, pana acum, Fratii Frutti Fresh, nu si-au justificat niciodata provenineta sumelor uriase cu care au aterizat in Romania.

Acu, cei doi se afla pe locul trei in Top 300, cu o avere estimata la 650 de milioane de dolari.

Toate afacerile fratilor Micula, de la produse alimentare la cele hoteliere au fost subiectul unor scandaluri de presa. Cei doi au avut mereu relatii in sfera politica, in special in PSD, beneficiind de nesfarsite facilitti si scutiri de la plata unor datorii de sute de mii de miliarde de lei.

Miliardari cu conturi blocate

La inceputul acestui an Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a blocat conturile unor datornici in vederea recuperarii unor datorii de peste 4.600 miliarde lei, in ceea ce priveste neplata contributiilor la asigurarile de sanatate ale angajatilor.

Printre cele 1.400 de companii carora li s-a interzis accesul la bani se afla si o serie de societati detinute de multimiliardari ca Ovidiu Tender, Dinel Staicu, Ioan Niculae, Stefan Vuza sau fratii Cristescu.

Ordinul AVAS a fost transmis la 38 de banci, iar conturile sunt blocate pana la recuperarea integrala a datoriilor. Pe perioada de poprire, bancile vor accepta plati din aceste conturi doar cu aprobarea AVAS, exceptie facand sumele platite in contul datoriei catre AVAS si privilegiile legale, cum ar fi salariile angajatilor.

Pe lista rusinii se afla, pe langa sase foste (si veti putea afla din pagina de SPORT a GAZETEI de ce foste!) echipe de fotbal prim divizionare (Steaua, Dinamo, Universitatea Craiova, Sportul Studentesc, FC National, Otelul Galati), si firme de "mandrii" patroni din Top 300: Atlas Gip a lui Ovidiu Tender (140 milioane dolari), MediaPro Pictures a lui Adrian Sirbu (12 milione euro), Dermatina Timisoara, a fratilor Emil si Marius Cristescu (90-100 milioane euro), combinatul chimic Azochim Savinesti, al lui Ioan Niculae (400 milioane dolari), sau societatile Caromet Caransebes si Novatex Pitesti, ambele detinute Stefan Vuza (90-95 milioane euro).

Topul 300 prezentat de cei de la Capital nu include si rezultatele financiare din economia subterana, care reprezinta, potrivit specialistilor, 30% din Produsul Intern Brut al Romaniei (PIB). Averile insumate ale primilor 300 cei mai bogati romani ajung, la 12 miliarde de dolari, adica 26% din PIB.

Cei mai multi multi milionari in dolari provin din Bucuresti, 115. Transilvania se mandreste cu 55, Moldova cu 31, Banatul cu 19, Muntenia cu 18, iar Maramures cu 13.

Curati ca lacrimile de crocodil

De asemenea, in ultima perioada multi dintre componentii Top 300 au fost chemati la Parchet pentru a da cu subsemnatul.

Ioan Niculae (cu avere de 4-500 milioane dolari), proprietarul companiei de asigurari Asirom, Dinu Patriciu (300 milioane euro), presedintele Rompetrol sau timisoreanul Ovidiu Tender (140 milioane euro), vremelnic proprietar al Carom Onesti, sunt doar cativa dintre acestia.

Mai departe, Viorel Cataram (100 - 120 milioane dolari) a fost implicat in scandalul SAFI.

George Constantin Paunescu (650-700 milioane dolari), a avut probleme dupa prabusirea Bancorex, iar averea fratilor Micula (650 milioane euro) a sporit surpinzator, desi anii trecuti Imperiul Micula a platit sume imense Fiscului, in contul unor datorii catre stat.

De asemenea, controversatul afacerist Corneliu Iacobov (9 milioane dolari) este cercetat de Parchet, impreuna cu alti colaboratori in "dosarul RAFO". Octavian Iancu (18-20 milioane de dolari), proprietarul VGB Oil si actionar majoritar la Balkan Petroleum, este cercetat si el pentru evaziune fiscala, delapidare, fals intelectual si abuz in serviciu.

Fostul patron al Universitatii Craiova, Dinel Staicu (10 milioane dolari) este acuzat ca a obtinut ilegal credite de la Banca Internationala a Religiilor, prejudiciul creat fiind de 444 miliarde lei.

O serie de firme ale lui Ioan Neculaie (250 milioane dolari) au conturile blocate, intrucat au acumulat datorii de peste 700 miliarde lei la stat. Interagro a lui Ioan Niculae (400-450 milioane dolari) are o datorie de 5,8 miliarde lei la Agentia Domeniilor Statului.