In ultimele 18 luni, Administratia Parcului National Muntii Rodnei a efectuat, supravegheat si avizat trei asa-zise recensaminte ale caprelor negre din zona de protectie, de fiecare data rezultand un cu totul alt numar de copitate.

Conform unui jenant comunicat emis de Administratia Parcului National Muntii Rodnei (APNMR), la mijloc de iulie s-a organizat actiunea de evaluare "de primavara" a efectivelor de capre negre. Trecand peste numararea astenica (primavara in iulie?), la actiune ar fi participat o serie interminabila de reprezentanti ai Parcului, Romsilva, ONG-urilor etc.

Ce mai!, numai ministra Mediului, Sulfina Barbu (inca inundata) si ministrul Padurilor, Gheorghe Flutur, au lipsit de la actiune, in rest enumerarea n-a scapat pe nimeni. Ah, am uitat, din nou GAZETA n-a fost invitata, desi a pus umarul din greu la promovarea problemelor de mediu si ecologice.

Au dorit cei de la Parc sa ascunda ceva presei? Credem ca da, pentru ca acolo s-au petrecut o multime de chestii dubioase.

A treia incercare

Primo, numarul real de capre negre. La acest ultim recensamant, rezultatul oficial a fost de 43 de bucati de capre negre: 12 masculi, 18 femele si 13 "tineret". Ca bulibaseala sa fie completa, amintim ca la penultima recenzie, din iarna, au rezultat peste 80 de capre negre, iar la cea din primavara lui 2004 – sase! Care recensamant este cel corect?

Statisticienilor le reamintim ca in 1989, in Muntii Rodnei existau circa 320 de capre. Real. Zece ani mai tarziu, numarul acestora scazuse in scriptele silvicilor la doar jumatate (cifra gonflata cu „pompa aritmeticii"). Acum, silvicii tac malc, iar cei de la APNMR fac pe Pinnochio cu haine verzi.

Intr-un singur an, numarul "antilopelor Carpatilor", cum mai sunt supranumite cervidele alpine aflate pe lista mamiferelor ocrotite, a crescut, de-ar fi sa credem, de 15 ori, iar apoi s-a injumatatit din nou. Imposibil.

Probleme reale

Singurul sighetean prezent la recensamant a fost Timur Chis, seful sectiei de naturale a Muzeului Maramuresului. Acesta a declarat la coborare ca a zarit doua capre negre. Nu contestam veridicitatea spuselor sale, ci totalul socotit de matematicienii Administratiei, care de fiecare data au declarat rezultate diametral opuse.

Cine-i plateste pe acei bravi numaratori, adica Ministerul Mediului, credem ca este un fraier. Iar competenta lor pune pe ganduri. Pentru a clarifica situatia, exista doua variante: prima ar fi aducerea din Muntii Alpi a unor specialisti in numaratoarea ierbivorelor alpine, care nu-si dau cu stangul in dreptul la fiecare bolovan si care nu stiu sa gonfleze cifrele.

A doua solutie ar fi inserarea unor cipuri sub pielea caprelor, care astfel ar putea fi permanent supravegheate si numarate. Stiti de ce cred ca nu se va aplica nici una dintre aceste doua metode? Pentru ca atunci s-ar demonstra atat incompetenta angajatilor APNMR, cat si inutilitatea activitatii lor.

Cert e ca Parcul Muntii Rodnei se distruge sub ochii nostri cu o viteza teribila. Caprele negre, ursii, cerbii, capriorii sunt braconati intr-o veselie. In Rezervatia Pietrosu nu mai exista paza. Padurea din zona ocrotita a fost rasa pe mii de hectare. S-au ridicat constructii ilegale si s-au taiat noi drumuri de acces, distrugandu-se gingasul ecosistem.

Toate astea sub ochii Administratiei si doar in ultimii ani. Dar APNMR n-are timp de chestii serioase, pentru ca trebuie sa numere caprele negre.

Pentru ce mai platim din banii nostri de contribuabili salariile lor? Pentru a le recompensa "competenta"? Ne lipsim de serviciile lor, zau!