Instalatiile Power Pack de impachetare a deseurilor menajere nu mai functioneaza de mai bine de trei luni. Consiliul Judetean (CJ), cel care a achizitionat utilajele, a gasit solutia in constituirea unei comisii care sa analizeze modul de functionare a sistemului de prelucrare a deseurilor in centrele zonale Dej-Gherla si Turda-Campia Turzii.

Membrii comisiei din cadrul CJ spun ca au avut doar discutii preliminare, in urma carora s-a stabilit modul de lucru. De cealalta parte, presedintele CJ, Marius Nicoara, sustine ca are deja un raport asupra sistemului de prelucrare a deseurilor. Initiativa lui Nicoara mascheaza, de fapt, intentia de a accesa fonduri europene pentru amplasarea unei noi rampe ecologice.

Power Pack a costat bugetul judetean 5 milioane de euro. Ancheta penala a celor implicati in afacerea Power Pack a fost clasata cu neinceperea urmaririi penale. Tot ce poate face CJ in acest caz este constituirea unei comisii despre care nici primarii, nici reprezentantii Comisariatului Regional al Garzii de Mediu, nu au auzit.

Comisia de analiza a sistemului de prelucrare a deseurilor din cele doua centre zonale din judet s-a infiintat printr-o dispozitie a presedintelui CJ din 13 iunie si are trei membri, pe Palfi Mozes Zoltan, vicepresedinte al CJ, pe arhitectul sef al judetului, Radu Spanu si pe Dorin Ciataras, directorul Companiei de Apa Somes.

"Ne-am intrunit alaltaieri si am hotarat sa le mai dam celor din Campia Turzii si Gherla o saptamana pentru a ne trimite o analiza asupra sistemului de colectare a deseurilor. Dupa aceea, ne vom intalni si cu administratorii rampelor si vom face o analiza.

Planul de masuri va fi elaborat si printr-un chestionar, care cuprinde intrebari referitoare la amplasarea rampei ecologice si a modului de selectare si colectare a deseurilor", spune Radu Spanu.

De asemenea, Palfi Mozes precizeaza ca au avut deja trei intalniri preliminare si ca au stabilit ca trebuie sa analizeze modul de functionare a utilajelor Power Pack pe perioada trecuta, precum si daca operatorii de salubrizare respecta normele tehnice.

"Am fost si la fata locului. Nu ne place ce-am vazut si consideram ca n-a fost o hotarare buna ca sa strangem gunoaiele si sa impachetam balotii, iar apoi sa nu avem ce face cu ei", afirma Palfi.

Un raport pastrat in seif pana in septembrie

Desi membrii comisiei sustin ca nu au facut deocamdata nici o propunere privind functionarea sistemului, presedintele CJ ne-a declarat ca detine un raport de la respectiva comisie. "Am constituit comisia ca sa ne miscam mai repede. Exista un plan national care prevede ca judetul Cluj trebuie sa aiba o singura rampa ecologica.

Am in seif un raport de la comisie care spune ca utilajele Power Pack pot fi partial functionale, ca avem nevoie de separatoare pentru deseuri si ca, pentru materialele care provin din demolari, ne trebuie o rampa separata", argumenteaza Nicoara.

El spune ca, de fapt, constituirea comisiei este direct proportionala cu posibilitatea accesarii de fonduri europene pentru amplasarea unei singure rampe ecologice la Cluj, dar nu poate spune de cati bani ar fi nevoie si nici cati bani s-au cheltuit pana acum cu realizarea acestui sistem de colectare. Nici comisia nu a definitivat un raport privind investitia CJ in utilajele Power Pack.

"Este vorba de un paralelism in activitatea pe care noi avem sarcina sa o analizam. Soarta balotilor va depinde de discutiile dintre CJ si Primarie privind construirea unei rampe ecologice", sustine si Palfi.

Cornelia Trif, purtatorul de cuvant al CJ, precizeaza ca raportul comisiei va fi prezentat in plenul Consiliului abia in septembrie, deoarece comisia trebuie sa realizeze o sinteza a situatiei de la Gherla si Campia Turzii.

Nu cunosc realitatea?

In timp ce presedintele CJ, Marius Nicoara, este sigur de faptul ca utilajele Power Pack functioneaza, realitatea spune altceva. Instalatiile de impachetare a gunoiului nu mai sunt utilizate. "Nu mai folosim aparatele de trei luni. Suntem nevoiti sa folosim rampa noastra, desi e de foarte multi ani expirata", declara Ioan Ungur, primarul din Dej.

El ne-a explicat ca, pe langa faptul ca nu pot folosi aparatele, consilierii locali din Gherla au decis sa nu mai permita ca gunoiul din Dej sa fie dus acolo pentru a fi prelucrat. "Inainte de a implementa solutia Power Pack, noi avem un proiect aproape finalizat cu cei de la Campia Turzii", afirma Stefanie Tudor, primarul municipiului Turda.

Proiectul propus de el avea la baza finantare ISPA si prevedea construirea unui incinerator pentru Turda si Campia Turzii. Oficial, de echipamentele austriece este responsabil Ioan Harceaga. El ne-a confirmat faptul ca utilajele de la Campia Turzii nu mai functioneaza. "Avem probleme cu partea electronica. Calculatorul nostru este la depanat, dar nu poate rezolva nimeni problema", spune Harceaga.

In ceea ce priveste comisia de analiza a CJ, primarii contactati de reporterii ZIUA de Cluj nu stiau despre existenta ei sau despre alte initiative ale consilierilor judeteni. In dispozitia presedintelui CJ din 13 iunie se precizeaza ca Agentia judeteana de Protectie a Mediului (APM) si Comisariatului Regional al Garzii de Mediu (CRGM) vor fi implicate in verificarea utilajelor.

Presedintele CJ spune ca are deja un raport preliminar, dar este contrazis de membrii comisiei. In acest caz, atat membrii APM cat si cei ai CRGM ar fi fost contactati. "Eu nu stiu nimic depre aceasta comisie. Nimeni din cadrul CJ nu ne-a contactat in acest sens", spune Mircea Prorocu directorul APM.

Power Pack - un dosar ingropat

In 2002, CJ a decis sa incheie un contract cu societatea Power Pack din Austria pentru achizitionarea tehnologiei de selectare si compactare a gunoaielor. Valoarea contractului a fost de 5 milioane de euro, din bani publici.

Desi era vorba de o afacere de 5 milioane de euro, proiectul nu s-a facut printr-o licitatie, asa cum era normal, ci prin intermediul unei societati de consultanta din Austria, XPO – Gesellschaft fur eXterne Projekt Organisation Viena.

La data demararii afacerii Power Pack, in presa locala s-a vehiculat ideea ca aparatele aduse de firma austriaca sunt vechi, ba mai mult, unele ar fi chiar defecte. Informatiile s-au adeverit cand, la scurt timp dupa punerea in functiune, unul din aparate s-a defectat. Afacerea Power Pack a fost prezentata si fostului prim-ministru Adrian Nastase, care a prezentat in fata Parlamentului situatia.

In interventia sa din 23 martie 2003, Adrian Nastase a mentionat ca achizitionarea tehnologiei Power Pack fara licitatie era legala, deoarece firma austriaca era singurul furnizor al tehnologiei respective. Cu toate acestea, fostul prim-ministru a recunoscut si faptul ca membrii Consiliului Judetean responsabili de contractul Power Pack au fost cercetati penal.

In urma unei plangeri penale a fostului Primar al Clujului, Gheorghe Funar, functionarii CJ erau acuzati ca au supraevaluat pretul utilajelor, au incasat comisioane pentru incheierea contractului si nu au obtinut avizele de mediu necesare. Fostul primar a cerut cercetarea functionarilor pentru gestiune frauduloasa, abuz in serviciu si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Dosarul a ajuns la Parchetul National Anticoruptie, de unde a fost transmis la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie. In mai 2003, Procurorul general al Parchetului de pe langa aceasta instanta a decis ca cercetarile sa fie continuate de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ). Cercetarile s-au incheiat in septembrie 2004, prin propunerea de neincepere a urmaririi penale.