Depasit din punct de vedere al distractiei de sezon de catre Mamaia, litoralul sudic incepe sa-si incropesca, usor-usor, cateva oferte, „timide“ si destul de „expirate” pentru divertismentul turistilor.

Celebrele parcuri de distractii de aici, unele dintre cele mai mari din tara, au inceput sa-si inchida portile cu ani in urma sau au fost „ajutate“ in acest sens de catre inspectorii ANPC, care au descoperit grave abateri de la normele ISCIR-ului de autorizare a acestora.

La ora actuala mai functioneaza in zona cateva parcuri de distractii, care ar trebui mai corect denumite „balciuri“, pentru ca nu se ridica nici pe departe la gradul de performanta al unui adevarat parc occidental. La Saturn, Venus si Neptun exista cate un astfel de mini-parc, unde utilajele, de pe vremea „bunicii”, sunt in mare masura dedicate copiilor.

Pentru trei minute de dat in carusel – care, pe langa clasicii „caluti”, a primit adaosuri de triciclete din plastic si chiar scaune de gradina, trebuie sa achitati 30.000 de lei. Tot aceeasi suma va vor costa si trei minute de dat in masinutele „tampoane”, pe care le vedem la Mangalia de cel putin 20 de ani si care au ramas neschimbate.

Celelalte „distractii“ – minicarusele pentru sugari, sunt cu zece mii de lei mai ieftine, dar la fel de expirate ca si primele. Marele absent de pe litoralul sudic este „montaigne-russe“-ul, desfiintat anul trecut de ministrul Rovana Plumb din cauza conditiilor execrabile in care functiona.

In lipsa, va puteti distra jucand „darts” – sau „dart“, cum le place proprietarilor sa scrie –, cu 20.000 de lei repriza si puteti castiga cel mult un papitoi de plus sau sa trageti la tinta cu pusca cu aer comprimat si, mai mult ca probabil, nu veti putea castiga nimic...

O noutate pe litoral ar fi „oglinzile care deformeaza“ – 20.000 de lei ca sa obtineti silueta dorita, dupa cum trambiteaza un anunt de la intrare. De fapt, in chioscul de 2-3 metri patrati abia va puteti vedea silueta, „dorita“, pentru ca abia incapeti inauntru.

In lipsa parcurilor de distractii cu anumite „standarde”, turistii de pe litoralul sudic trebuie sa se multumeasca cu o repriza de ski-jet – 900.000 de lei/15 minute sau de „banana” – 100.000 de lei/locul, dar numai la Neptun.

In restul statiunilor, turistii isi pot trimite odraslele la topait pe saltele sau „castele” gonflabile – 10.000 de lei/10minute, sau la leagane, pentru aceeasi suma.

Seara, daca sunt ferventi „degustatori“ de spectacole-ghiveci de pe litoral, turistii care au ales sa isi petreaca sejurul in statiunile Mangaliei, pot urmari, pentru 100.000 de lei (copiii sub 7 ani „gratis”) concertele de manele, play-back-ul trupelor dance si bancurile rasuflate de la spectacolele in aer liber, al carui sezon s-a redeschis in urma cu cateva zile…

Un turist suedez s-a izbit cu ski-jet-ul de un stabilopod de la Olimp

Cu toate ca numarul turistilor din sudul litoralului ramane in continuare scazut, se pare ca si cei care au ales aceasta zona pentru a-si petrece sejurul sunt cam urmariti de ghinion. Si atunci cand mai este vorba despre turisti straini, ghinionul este cu atat mai mare, cu cat, in loc sa se bronzeze la soare, acestia ajung in spital, din cauza nesabuintei.

La fel a patit si Dal Seno Pierangelo, de 62 de ani, turist suedez sosit pe litoral de numai cateva zile. Cazat la Hotel „Belvedere“, Pierangelo a decis sa faca pe „tinerelul“ si a inchiriat un ski-jet de pe plaja din Olimp.

Din cauza curentilor foarte puternici, a conditiei ski-jet-ului sau poate a neatentiei turistului, si pentru ca in zona nu exista „culoare“ pentru aceste ambarcatiuni de agrement, Pierangelo a ajuns, in scurt timp, in zona stabilopozilor, de care s-a si izbit, in mod violent. Ski-jet-ul a fost avariat intr-o proportie semnificativa, iat turistul aruncat in mare.

Sosita la fata locului de urgenta, ambulanta l-a transportat pe Dal Seno Pierangelo la Spitalul Mangalia, unde acesta a fost diagnosticat cu plagi la genunchi si multiple escoriatii. El a fost suturat de catre medici, urmand sa isi petreaca o parte a sejurului in camera de hotel.

Pentru turistii care vor sa „incerce“ adrenalina pe care le-o da o plimbare cu ski-jet-ul, le prezentam cateva reguli de care trebuie sa tina cont inainte de a urca pe o astfel de ambarcatiune. Astfel, cei care isi inchiriaza un sk-jet nu au voie sa se apropiati la mai putin de 50 de metri de diguri, hidrobiciclete, inotatori sau chiar de alte ski-jet-uri.

In schimb, persoanele care pleaca in scurta croaziera pe mare, trebuie sa stie ca nu au voie sa se indeparteze de tarm la mai mult de 700 de metri, iar plecarea si sosirea lor se face numai pe culoarele marcate de proprietarii de ambarcatiuni. La plecarea pe mare, fiecare turist trebuie sa fie „echipat“ cu veste de salvare.

Minorii si persoanele care au consumat alcool sunt refuzati la inchirierea unui ski-jet, in primul rand pentru propria siguranta si in al doilea rand pentru a nu creea accidente, precum cel de mai sus.