Sfarsit de saptamana tragic pentru constantenii din partea de nord-vest a judetului, care au asistat neputinciosi cum casele le erau inundate, iar animalele si restul lucrurilor de prin gospodarie duse de ape.

Pentru a veni in sprijinul celor din zona calamitata, inca de la primele ore ale diminetii de duminica, 3 iulie a.c., la sediul Prefecturii Constanta a fost activat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, sub coordonarea subprefectului Adrian Nicolaescu.

Astfel, cum cea mai buna monitorizare a situatiei poate fi facuta doar de la fata locului, ieri de la ora 13.00, un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor a decolat, survoland pana spre orele serii zona localitatilor Crucea, Saraiu, Stejaru, Horia, Siriu si Hanu Morilor, cea mai afectata fiind comuna Saraiu, unde peste 250 de familii au trebuit sa-si paraseasca pentru un timp

casele, devenite de nelocuit din cauza inundatiilor. Dupa ce in cursul zilei si noptii de sambata, 2 iulie a.c., precipitatiile abundente au determinat cresterea debitelor raurilor din Dobrogea cu pana la 80% peste cotele normale, in cursul diminetii de duminica, 3 iulie a.c. a fost reunit Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta si solicitat sprijinul tuturor institutiilor statului pentru a veni in sprijinul celor afectati de calamitate. In acest sens, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta a trimis 50 de jandarmi impreuna cu o cisterna de apa pentru a asigura apa potabila in zona, in conditiile in care fantanile si sursele de apa au fost inundate.

De asemenea, jandarmii au ajutat localnicii sa salveze lucrurile din gospodarii de viitura, Directia Apele Romane „Dobrogea Litoral”, Directia Sanitar Veterinara si Autoritatea Nationala de Imbunatatiri Funciare si-au trimis si ei reprezentantii pentru a monitoriza situatia, iar Directia de Sanatate Publica a trimis in judet inca de la primele ore ale diminetii trei ambulante in zonele Stejaru-Saraiu si Siriu -Crisan. Dupa orele pranzului, au aparut si primele rapoarte de la fata locului, in care se precizau semnificative pierderi materiale, dar nici o pierdere umana, dupa cum a declarat Adrian Nicolaescu.

Astfel, potrivit estimarilor Comandamentului pentru Situatii de Urgenta au fost afectate aproximativ 350 de gospodarii si zeci de hectare de teren, in Saraiu fiind inundate peste 250 de gospodarii dar si sediul primariei, din cele 23 de localitati in care s-au resimtit urmarile precipitatiilor abundente, care pe alocuri au depasit 70 litri/ metru patrat.

Legatura cu zonele calamitate a putut fi stabilita cu greu, in special in ceea ce priveste in comuna Saraiu si satele din imprejurimi, toate liniile telefonice fiind cazute, inclusiv semnalul telefoanelor mobile.

In acest context, singurii prin care se putea lua legatura cu oamenii au fost cei din elicopterul MAI, si anume subprefectul Adrian Nicolaescu, comisar sef Adrian Rapotan, sef adjunct Inspectoratul Judetean de Politie si Constantin Dancu, comandantul Serviciului de Politie Rutiera. „Tocmai acum plecam din Saraiu, ne indreptam spre Siriu.

Deocamdata nu sunt victime umane, sunt 80 de case inundate, doua masini si mai multe animale luate de viitura. Masurile ce se impuneau sunt in curs de rezolvare, am adus patru echipaje de descarcerare pentru evacuarea apei din locuinte.

E destul de dificil pentru ca drumurile sunt blocate spre Harsova si Pantelimon, apa are peste 1.30 de metri inaltime pe drumul national”, ne-a declarat Adrian Nicolaescu, in jurul orei 13.30, in timp ce se afla in elicopter.

Tornada la Olimp

In cursul orei 15.00 a fost semnalata si prima victima, Anica Badie de 55 de ani, care a facut o criza de diabet si a trebuit sa fie transportata cu elicopterul de la Topalu la Hanul Morilor, de unde a fost preluata de o autosanitara si adusa la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

Lipsiti de apa potabila si de curent electric, localnicii isi vor petrece noaptea pe la rude si in scoala si dispensarul din localitate, unde „se vor duce paturi pentru cei care au fost inundati”, a mai adaugat subprefectul Adrian Nicolaescu. De altfel, potrivit precizarilor acestuia, primarii din localitatile afectate „au solicitat doar apa potabila si paturi”.

Nici circulatia rutiera nu era practicabila, echipaje ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale actionand in jurul orelor pranzului pentru deblocarea a peste 50 de masini ramase blocate pe DN 22 dinspre Tulcea.

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat, potrivit previziunilor meteorologice primite de reprezentantii Prefecturii Constanta, aversele si descarcarile electrice vor continua si in perioada imediat urmatoare, ceea ce „va ingreuna mult munca echipelor de descarcerare si intr-ajutorare trimise in zona”, dupa cum ne-a mai declarat Adrian Nicolaescu.

Pentru a veni in sprijinul localnicilor din zona inundata, in cursul serii, prefectul Danut Culetu s-a deplasat la Harsova, pentru a evalua masurile ce se impun. Turistii care se aflau in statiunea Olimp au fost, duminica dupa-amiaza, martorii unui spectacol inedit, creat de natura.

In dreptul hotelurilor Amfiteatru si Panoramic, pe mare, la aproximativ 10 metri distanta de plaja, s-a format o puternica tornada, care s-a spart, dupa cateva minute, in malul falezei. Din fericire nu au fost inregistrate victime. In schimb, surse bine informate ne-au declarat ca tornada a creat oarece panica in randul capetelor luminate venita sa se recreeze in Neptun- Olimp.

Mai precis, tornada i-a surprins in zona mentionata, dupa cum ne-au informat sursele noastre, pe consilierul pe probleme de Aparare a presedintelui Traian Basescu, aflat cu familia la mare. De asemenea, in acelasi perimetru se afla si Rodica Stanoiu, dar si magistrati care sunt cazati la vila Lotus din statiunea Neptun.