Modul "original" de cercetare a cazurilor penale de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Simleu Silvaniei atrage asupra sa, in ultimul timp, tot mai mult atentia, atat a oamenilor care se adreseaza procurorilor de acolo, cat si a politistilor, ale caror dosare "beton" sunt desfiintate, in doi timpi si trei miscari, printr-o solutie de "NUP" sau "SUP".

Nu demult, ati mai citit in paginile cotidianului nostru despre cazul violatorului din Simleu, care zburda in libertate, in urma bunavointei procurorilor de acolo, cu toate ca politistii au adunat dovezi puternice despre activitatea sa "neobosita".

Acum, PJSS, revine in paginile noastre, in urma unei alte decizii de "scoatere de sub urmarire penala", intr-un caz care, atunci cand s-a intamplat, de Pasti, anul trecut, nu oferea nici un dubiu in privinta aruncarii dupa gratii a unor agresori. Dar, se pare ca, Simleul este tara minunilor.

Buletin de evenimente: Urmarire cu tamponari, blocaje auto si rapire

Conform buletinului de evenimente al IPJ Salaj, un student la teologie, din Pria, comuna Cizer, a intrat, in seara de 11 aprilie 2004, in jurul orei 23, intr-un bar din Cizer, nedorind nimic altceva, decat sa bea o bere. Insa, studentul, Adrian Cristea, a fost luat in vizorul unor tineri din localitate, aflati si ei in bar, dintre care unul i-a tras o lovitura de cot in gura.

Raspunzand la atac, Adrian l-a plesnit pe agresor cu o sticla de bere, dupa care, fiind in inferioritate numerica, a fugit din bar, urcandu-se la volanul masinii sale, o Dacie, si demarand spre Plesca. Insa, agresorii, respectiv P. Adrian, de 22 de ani, P. Costel, de 21 de ani, P. Dorin, de 19 ani si B.

Dan, de 23 de ani, au pornit in urmarirea studentului, urcand intr-un Audi, cu numar de inmatriculare de Spania. Studentul a fost ajuns din urma in propierea localitatii Plesca, unde urmaritorii l-au tamponat din spate, dupa care i-au taiat calea, obligandu-l pe Adrian sa opreasca masina.

Victima a fost smulsa din masina, a luat mai multe lovituri in cap si piept, cu piciorul si pumnii, dupa care a fost facut pachet si introdus in portbagajul Audi, agresorii demarand inapoi spre Cizer. Pe drum, Adrian si-a revenit din lesin, a reusit sa deschida portbagajul masinii si a sarit din el, scapand de agresori.

Trei dintre agresori au fost retinuti in scurt timp de echipa operativa a politiei si au fost prezentati instantei, pentru savarsirea infractiunii de lipsire de libertate si vatamare corporala grava.

O alta versiune, poate mai completa

Pe de alta parte, tatal victimei, Ioan Cristea, spune ca lucrurile s-au intamplat oarecum altfel, decat a fost mentionat in buletinul de evenimente al politiei.

Ioan Cristea ne-a spus ca fiul sau intrase in barul respectiv cu un anume Gabriel Botofan, amic cu el si el a fost cel care l-a plesnit, cu o sticla de bere, pe unul dintre agresori, dupa care a fugit din bar, lasandu-l singur pe Cristea. Agresorii l-au urmarit pe Botofan, dar acesta a reusit sa se adaposteasca in casa fratelui sau, preot la Plesca.

Intorsi la bar si nervosi ca nu au avut pe cine sa bata, agresorii au pus ochii pe Cristea. Dupa ce i-au tamponat masina din spate si l-au batut (parca e un scenariu dintr-un film american), agresorii au spus, ulterior, organelor de ancheta, ca l-au pus pe Cristea in portbagaj cu intentia sa-l duca la Politie.

"Doar ca ei au luat-o in sens invers, neavand, de fapt, nici o intentie sa-l predea politiei" a spus tatal victimei, Ioan Cristea. Mai mult, dupa ce au vazut ca "pasarica" a parasit cuibul, agresorii s-au intors la Plesca si au ridicat Dacia tamponata, cu gandul ca Adrian Cristea va veni dupa ea, iar asa vor reusi sa puna, din nou, mana pe el.

Uluire in randul politistilor

La circa un an de la eveniment, Parchetul de pe langa Judecatoria Simleu Silvaniei vine cu o solutionare complet neasteptata a cazului prezentat mai sus, respectiv scoaterea de sub urmarire penala a agresorilor, lasand sa planeze asupra capetelor lor doar neinsemnata infractiune de lovire.

Pe victima si tatal victimei, dar mai ales pe politisti, decizia procurorilor simleuani i-a lovit ca un traznet. Politistii care au cercetat cazul spun ca dosarul a fost construit "beton", cu martori peste martori, declaratii etc, neexistand nici o suspiciune cu privire la vinovatia agresorilor.

Si tatal victimei a primit prost solutia PJSS, mai ales ca, in timpul scurs de la eveniment, s-a discutat chiar si despre posibilitatea impacarii partilor, partea vatamata solicitand 50 de milioane lei dauna. Nemultumiti, asadar, de solutia procurorilor simleuani, tatal victimei si Adrian Cristea au inaintat o plangere prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Mircea Marincas.

Examinand plangerea respectiva, prim-procurorul a apreciat in raspunsul sau din in 17 iunie 2005, ca "lipseste latura subiectiva a infractiunii de lipsire de libertate (...). Din analiza materialului probatoriu nu rezulta cu certitudine existenta acestei infractiuni, invinuitii incercand sa-l duca la politie pe petent, pentru a se lua, fata de el, masurile legale.

In aceste conditii, apreciez ca solutia este temeinica si legala". Prim-procurorul Marincas ne-a mai declarat ca, dupa parerea sa, procurorii de la Simleu au solutionat corect cazul, iar "in situatia in care cei care au depus plangerea respectiva sunt nemultumiti de solutia adusa, pot sa faca sesizare Judecatoriei Simleu Silvaniei".

Prim-procurorul Radulescu se declina

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Simleu Silvaniei, Teodor Radulescu, nu a vrut sa comenteze solutia pe care chiar el a adus-o in acest dosar, solutie care lui i se pare una "profesionista".

Pentru noi, cei din "afara", chiar si cercetarile PJSS ne ofera un tablou clar despre cele intamplate: victima intra cu Botofan si cu inca o persoana in barul Trans Forest din Cizer, unde, intre Botofan si agresori, se isca un conflict, in urma caruia Botofan arunca cu o sticla de bere spre unul dintre agresori.

In acest moment, intervine Adrian Cristea, care ii baga in masina pe Botofan si pe cealalta persoana, cu intentia de a pleca de la locul scandalului. Dar ei sunt urmariti, iar in apropierea localitatii Plesca, tamponati si blocati.

Radulescu zice ca Botofan si cealalta persoana au reusit sa fuga, in masina ramanand doar Cristea, pe care "urmaritorii au incercat sa-l determine sa mearga cu ei la politie, pentru a clarifica cazul". Ciudat, au incercat sa-l determine lovindu-l si bagandu-l in portbagaj.

Dar, cu toate acestea, "elementele constitutive ale infractiunii de lipsire de libertate nu sunt intrunite", a apreciat Radulescu.

Mai mult, marea incertitudine al procurorului simleuan este cea conform careia "cum pot eu sa demonstrez ca cei trei nu au vrut sa-l duca la politie?", cu toate ca justificata ar fi fost concluzia ca nu poti bate pe cineva, dupa care sa-l faci pachet in portbagaj, chiar cu intentia, care e cam trasa de par, de a-l duce la politie. La ora 24.

"Daca mergem pe textul de lege, solutia este legala", a conchis prim-procurorul Radulescu.

Ceva nu-i in regula

Ciudat, totusi doua aspecte le-au scapat, se pare, atat politistilor, cat si procurorilor: in primul rand, nimeni nu a luat legatura cu "misteriosul" Gabriel Botofan, care ar fi fost pionul principal in derularea evenimentelor de atunci.

In al doilea rand, din toata intamplarea de atunci, doar o singura persoana a iesit "sifonata" rau de tot, si anume, victima, Adrian Cristea, leziunile suferite de el avand nevoie de 9 zile de ingrijiri medicale.