Situatia critica a trecut, sau cel putin asa au sustinut reprezentantii autoritatilor locale si nationale, astazi, 4 iulie a.c., in cadrul sedintelor Comandamentului pentru Situatii de Urgenta, astfel incat masurile pentru reabilitarea zonelor afectate sa poata fi realizate in cel mai scurt timp.

Dupa estimarile optimiste ale responsabililor, in cel mult 48 de ore totul poate reveni la normal in cele 4 comune si 11 sate din judetul Constanta afectate de inundatii. Mai mult, premierul Calin Popescu Tariceanu promite ca daca va fi nevoie, va trimite ajutoare financiare.

Dupa evaluarea facuta de membrii Comandamentului pentru Situatii de Urgenta localitatea cea mai afectata este Saraiu, unde din cele 120 de case afectate, aproximativ 20 au suferit deteriorari structurale grave, adica prabusiri ale peretilor din chirpic astfel incat, potrivit declaratiilor prefectului Constantei, Danut Culetu „trebuie sa ne gandim la o modalitate sa le refacem casele oamenilor”.

Pana atunci, insa, acestia vor locui pe la rude si in dispensarul din localitate, fiind trimise peste 200 de paturi in zona afectata.

La nivelul judetului Constanta, conform declaratiilor prefectului Danut Culetu (care, intors duminica seara de la cursurile Institutului National de Administratie, a preluat comanda comandamentului operational), din numarul total de 325 de case afectate, au fost afectate grav 20 de case, si anume cele din comuna Saraiu, din cauza crearii unei brese de 30 de metri in digul amplasat pe malul stang a raului Topologul.

Iar cum ne-am obisnuit deja, Directia Apele Romane „Dobrogea Litoral” intotdeauna face cate ceva pe dos. Astfel, desi restul echipajelor operative a reusit sa intervina inca din primele zile, potrivit celor sustinute de Ionel Manafu, director DADL, „pentru lucrari la bresa nu s-a putut interveni, vom incepe de pe 5 iulie”.

Printre masurile prioritare luate s-a numarat colectarea animalelor moarte de catre reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare, ca reprezentand un real risc de imbolnavire a populatiei.

„In Saraiu sunt peste 300 de pasari moarte, dar doar jumatate au fost adunate si duse in putul sec, restul Dumnezeu stie unde sunt”, a declarat Grigore Mertoiu, aceeasi situatie fiind si in cazul celor 30 de ovine de la Stejaru.

De asemenea, au fost luate masuri de vaccinare a populatiei si clorinarea fantanilor, chiar din cursul zilei de ieri, 4 iulie a.c., in conditiile in care ploaia s-a oprit si a permis acest lucru, exceptand satul siriu, unde oamenii au refuzat vaccinul antitifos, aici avand loc a treia inundatie din acest an.

Dupa cum a subliniat colonel Constantin Damian, inspector sef al Inspectoratului de Jandarmi Constanta, accesul la localitatile inundate a fost asigurat de catre cei 50 de jandarmi deplasati la fata locului, acestia „mutand masinile, carutele si copacii cazuti care blocau drumul”.

Cu toate acestea, nu a fost restabilit accesul pe DC 71, ce leaga Horia de siriu, deoarece podetul de pe paraul Viris a fost luat de ape, iar pe soseaua ce leaga Saraiu de Targusor si Vulturu de Dulgheru se circula pe o singura banda

Ajutor financiar in caz de necesitate

Pierderile materiale sunt destul de semnificative, a atras atentia prefectul Danut Culetu, de vreme ce in comuna Pantelimon au fost inundate 5 locuinte, dar si caminul cultural si scoala, intreg centrul satului siriu, comuna Horia are 6 drumuri comunale partial distruse, iar comuna Vulturu o strada avariata pe o portiune de 150 de metri.

Pe de ala parte, conform promisiunilor premierului Calin Popescu Tariceanu, facute in cadrul videoconferintei tinute ieri la nivel national, „dupa o evaluare corecta a necesitatilor de ajutoare, Guvernul va interveni, prin mijloace tehnice si financiare, in zonele unde este nevoie”.

In alta ordine de idei, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga a declarat ca „vor fi retrase toate drepturile de concesionare acolo unde se va dovedi ca proprietarii nu si-au respectat obligatiile”, referitoare la baraje, dar si faptul ca vor fi sanctionati si primarii care „au considerat ca odata cu concesionarea nu mai au nici o responsabilitate”, dupa cum a precizat Calin Popescu Tariceanu, atentionand-o in acest sens pe ministrul Mediului, Sulfina Barbu.

Trebuie mentionat de asemenea ca pentru a veni in sprijinul localnicilor din zona afectata constanteana, cadrele medicale din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta au inceput ieri, 4 iulie a.c., colectarea de fonduri pentru achizitionarea de medicamente.

Iar potrivit previziunilor meteorologice, dupa cum a declarat Ion Sandu, director la Institutul National de Meteorologie, „in partea de sud si sud-est nu va mai ploua pana vineri, dar nici atunci in cantitati ingrijoratoare”.