Continuam seria articolelor in care prezentam destinul cladirilor candva impozante din municipiul Constanta, cu istorisiri legate de Vila Franceza sau Vila Renilliér, cum era cunoscuta, si impunatorul Hotel „Palace”, care astazi se degradeaza treptat fara prea multe sperante ca cineva isi va aduce aminte si de ele.

Pentru ca dupa toate aparentele, cei care ar trebui sa se ocupe macar de ingrijirea lor, daca nu si de reabilitare, adica Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu National Constanta nu le cunoaste nici macar locatia, ca doar de, au nume straine, poate nu or fi de pe la noi.

Si asta in conditiile in care unul dintre consilierii din cadrul Directiei de Cultura era ferm convins ca, de fapt, Cabaretul Britanic, construit la inceputul anilor 1900, dar nelocalizat inca de specialisti, este un bar deschis de curand.

In aceste conditii cum sa ne mai mire faptul ca numeroase cladiri ce ar trebui sa apartina patrimoniului cultural atat pentru ca sunt creatiile unor arhitecti renumiti peste hotare, dar si pentru ca prin incaperile lor au poposit candva personalitati de seama din tara si de peste hotare, sunt lasate in paragina dintr-o lipsa totala de interes.

Acesta este de exemplu si cazul Hotelului „Palace”, candva local de renume pe litoralul constantean, unde trageau numai crema societatii romanesti si chiar si oameni de vaza de peste hotare. Realizat de un renumit arhitect francez, Guyer, in perioada 1912-1915, dupa cum ne-a declarat Ileana Pitrescu, angajata in cadrul Bibliotecii Judetene „Ion N. Roman”, hotelul este astazi doar o umbra a maretiei de altadata.

„Am auzit ca vor sa-l renoveze si sa-l redeschida, dar nu stiu ce sa zic…Dupa toate plosnitariile pe care le-am vazut eu aici, nu cred ca mai vreau sa am atata zgomot si destrabalare toata noaptea”, ne-a declarat Cornelia Beraru, o locatara de 73 de ani din imobilul invecinat cladirii hotelului.

Mai mult, ea sustine ca in perioada de inflorire a hotelului „numai stabii veneau aici, de nici politia nu avea curajul sa se apropie, ca nu se stia peste ce comunist de frunte puteau da si nu aveau voie”. Dar tocmai in virtutea acestui fapt, ne-a mai declarat Cornelia Beraru, angajatii acestui local erau „alesi pe spranceana, numai fete frumoase si cu scoli inalte.

Nici femeia de serviciu nu trebuia sa fie urata, ca trebuia sa le fie pe plac strainilor”. Reprezentantii Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu National au uitat de mult de existenta multor cladiri cu vechi state de plata pe harta municipiului Constanta, consilierul Dumitra Mandaru avand reale probleme doar in a-si aminti unde sunt situate aceste cladiri.

„Eu nu stiu unde se afla, dar poate stiu colegii mei, sa-i intrebam pe ei”, ne-a declarat Dumitra Mandaru.

Pentru Directia de Cultura, Cabaretul Britanic este un bar

Dupa care, stupoare, colegii intrebati erau si mai in ceata, mai mult, unul dintre ei a catalogat Cabaretul Britanic, una dintre cele mai vechi cladiri ale municipiului Constanta, de a carui existenta specialistii au aflat doar din reclamele facute in presa vremii. Acesta fiind localizat la ora actuala, drept un bar situat in Zona Peninsulara a carui denumire a fost modificata de curand.

Cu toate acestea, sunt constanteni care incearca sa-si creasca vanzarile printr-o promovare a istoriei municipiului si mai ales a cladirilor. Astfel, Dragos R., patronul unei mici patiserii din centrul municipiului si-a impodobit peretii localului cu fotografii ale celor mai vechi cladiri din Constanta, printre care Hotelul „Palace”, geamia, Farul Vienez etc.

„Nu am facut-o neaparat pentru a-mi promova afacerea, caci nu toti cei care se opresc sa admire fotografiile si cumpara de la mine. Sunt un pasionat al istoriei si in special a celei constantene si vreau in felul acesta sa se cunoasca mai multe despre trecutul Constantei, caci merita intr-adevar”, ne-a declarat Dragos R., proprietarul unei patiserii constantene.

La doar cativa metri de Hotelul „Palace”, in spatele cladirii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara se afla Vila Franceza sau Vila Renillér cum mai este cunoscuta, care, desi apreciata de specialisti pentru frumusetea arhitecturala si dainuire, a fost ignorata total de responsabili, astfel incat la ora actuala „cladirea sta sa cada, si este pradata de hoti, daca mai au ce fura”, ne-a declarat Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta Constanta.

Mai mult, aceasta considera ca „sistematizarea comunista, ideea de a popula peninsula cu oameni a caror ultima preocupare este grija fata de locuinte a afectat foarte mult calitatea si mentinerea cladirilor”, astfel incat la ora actuala Vila Franceza a ajuns un fel de adapost al cersetorilor, dupa ce in aceasta pensiune au fost gazduiti oameni politici de mare importanta, de talia lui I. C. Bratianu, regele Carol sau Nae Ionescu, dupa cum ne-a mai declarat Doina Pauleanu.