Supravietuitor al unui accident teribil, un lugojean cere dreptate.

"M-au scos vinovat pentru ca nu credeau ca o sa mai traiesc!"

In 20 septembrie, 2002, in Gara Lugoj s-a produs un accident care a socat opinia publica lugojeana. Dan Binisan, angajat la Vama Lugoj a fost electrocutat in timp ce se afla pe un vagon caruia trebuia sa-i faca vamuirea.

Binisan a fost electrocutat de cablul electric care trecea pe deasupra garniturii de vagoane, cablu incarcat cu o tensiune de 27 .000 de volti.

Impactul a fost catastrofal. Vamesul a lua foc instantaneu si a cazut langa vagon, arzand ca o torta. Pana sa-i sara in ajutor cei care l-au insotit, Dan Binisan s-a stins singur, dar a suferit arsuri grave, de gradul III si IV, pe 70 la suta din suprafata corpului.

A fost dus de urgenta la Spitalul Judetean Timisoara la sectia ATI si, dupa zece zile, doctorii i-au anuntat familia ca nu mai pot face nimic si ca sfarsitul este inevitabil. Sotia vamesului nu a renuntat si a reusit sa-l duca la spitalul Universitar Petz Aladar din Gyor (Ungaria).

Prima reactie a medicilor a fost sa-l trimita acasa, fiind convinsi ca nu exista sanse de a-l salva. La insistentele familiei au hotarat sa incerce totusi. Dupa trei luni de coma, pacientul dadea primele semnale pozitive.

„M-am trezit leguma nu puteam sa ma misc, nu puteam sa respir, nu puteam sa mananc, nu puteam sa vorbesc si eram conectat la aparatele care ma mentineau in viata", povesteste Binisan cosmarul prin care a trecut. Nu a aflat niciodata cum a fost salvat.

E convins ca doctorii au experimentat pe el, diverse tratamente. De altfel, 70 la suta din pielea corpului i-a fost inlocuita cu piele de porc. Au urmat alte trei luni de spitalizare la o clinica de arsi din Stuttgart (Germania). „Acolo, m-am nascut a doua oara.

Am invatat din nou cum sa mananc, cum sa ma misc, sa ma ridic si sa merg", declara Binisan. Dupa doi ani, in care suporta sute de interventii chirurgicale, in 2004, Dan Binisan se intoarce pentru prima data acasa.

"Eram in carucior, complet schimbat si inca nu eram sigur ca o sa traiesc. Cand m-am intors acasa in Romania nu mi-am recunoscut copilul, iar el a inceput sa planga si sa spuna ca il vrea pe tatal lui, nu pe mine", isi aminteste Binisan.

Din pacate, acasa il mai asteptau alte cateva surprize. La patru zile dupa accident (!?), Inspectoratul Teritorial de Munca Timis a inceput cercetarea. In procesul verbal incheiat sunt gasiti patru vinovati. In primul rand firma pentru care se facea vamuirea si directorul acesteia.

O alta vina ii este gasita unui coleg de-al accidentatului, pentru ca nu i-ar fi facut protectia muncii si, nu in ultimul rand, vinovat este scos si Dan Binisan, pentru ca nu a respectat normele de lucru.

Toti sunt sanctionati cu amenzi intre 50 si 25 de milioane de lei, mai putin Binisan care primeste doar un avertisment. Conform aceluiasi proces verbal, cei de la CFR nu au facut nici o greseala in acest caz.

CFR invinovatit de instanta dar nu si de Parchet

Binisan nu este de acord cu verdictul si incepe cercetarile pe cont propriu. Intre timp, ceilalti vinovati dau in judecata Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si in toate cele trei cazuri, instanta se pronunta, considerandu-i nevinovati. Singurul care ramane acuzat de accident este chiar... accidentatul.

Numai ca nici in cazul sau sanctiunea nu mai este mentinuta. Asa se ajunge ca nimeni sa nu fie vinovat de un accident grav produs in timpul serviciului.

Stupefiat de felul in care evolueaza lucrurile, Binisan cere Parchetului Lugoj inceperea cercetarilor si punerea sub acuzare a celor de la statia CFR, pe care ii considera vinovati.

Acesta se bazeaza si pe faptul ca in toate cele trei sentinte, prin care ceilalti sunt scosi din culpa, instanta motiveaza clar ca acestia nu pot fi vinovati de un accident produs pe raza de actiune a CFR si considera ca responsabili de accident se fac doar cei de la CFR.

Actiunile lui Binisan insa, nu au prea mare succes la procurorii lugojeni acestia comunicandu-i, in mai multe randuri, neinceperea urmaririi penale impotriva angajatilor CFR.

"Nu ma las pana nu se face dreptate"

Dan Binisan locuieste acum in America. Nu pentru ca i-ar placea acolo mai mult decat aici, ci pur si simplu pentru ca daca ar reveni in tara, viata lui ar fi pusa in pericol. Nici astazi, nu este complet refacut. Are nevoie de tratament continuu si de interventii chirurgicale periodice.

Este fericit ca a scapat cu viata, chiar daca a ramas cu urme de nesters. Considera in continuare ca, in cazul sau exista vinovati, doar ca cei care trebuie sa-i gaseasca nu vor. In anii scursi a adunat dovezi si zeci de martori prin care sa poata demonstra adevarul.

Daca va fi nevoie, spune ca va apela chiar la instantele internationale ca sa-i faca dreptate. Este decis sa mearga pana la capat! „M-au scos vinovat pentru ca toata lumea credea ca o sa mor. Nimeni nu credea in refacerea mea.

Dar uite ca s-a intamplat si acum vreau sa aflu adevarul! Nu am bani destui sa ma judec cu institutiile statului, dar nu ma las pana nu se face dreptate", spune fostul vames.