Cladirea fostului hotel Continental, vanduta de lantul hotelier cu acelasi nume afaceristului albaiulian Dorel Tamas, incepe sa adune interese. Valoarea vehiculata a contractului este de zece milioane de euro. Tamas sustine ca va transforma hotelul intr-unul de patru stele, desi jumatate dintre camerele cladirii au baie comuna.

Varianta transformarii intr-un sediu de banca pentru RoBank este tot mai plauzibila.

Angajatii Continental Cluj Napoca au fost trimisi in somaj vineri, iar fostul director, Maria Lehene, trecuse ieri la inventarierea camerelor pentru predarea bunurilor catre Continental SA. De aici, toate obiectele de inventar vor fi transmise firmei albaiuliene Ardeleana SA, care ii apartine afaceristului Dorel Tamas, care a cumparat cladirea.

Intre timp, 27 de cupluri care urmau sa isi organizeze nunta in incinta hotelului Continental in acest an au ramas cu buza umflata.

Cu nunta pe drumuri

Clujeanul Alin Becea urma sa isi organizeze nunta la Hotel Continental in 20 august. El se gandeste sa actioneze in instanta conducerea Hotelului Continental din cauza daunelor produse.

„Aveam invitati din Statele Unite, Franta, Bulgaria, care isi luasera din timp bilete de avion, concedii, si au fost dati peste cap de aceasta decizie a conducerii", a declarat Becea. „Mi s-ar fi parut normal odata cu vanzarea hotelului sa se fi preluat de noua conducere si vechile contracte aflate in derulare.

Daca acest eveniment s-ar fi intamplat in America, in cazul actiunii in justitie a Continental SA as fi castigat procesul intr-un timp foarte scurt si as fi obtinut niste daune de cateva ori valoarea intregii nunti", a mai spus Becea. Intre timp, clujeanul si-a gasit o alta locatie pentru nunta.

„Intr-o alta zi, dar ma costa cu 40 la suta mai scump decat negociasem la continental", a spus Becea. Pe de alta parte, de acum fostul director al Continental Cluj Napoca, Maria Lehene, sustine ca situatia a fost rezolvata de catre conducerea hotelului pemntru fiecare cuplu in parte.

„Nu i-am incurcat cu nimic. Oamenii au inteles, am rezolvat pentru toata lumea", a declarat Lehene.

Camere cu baie comuna

Dupa ce a vandut cladirea din buricul Clujului, reteaua Continental negociaza la aceasta data achizitionarea unui teren pentru construirea unui alt hotel, sub aceeasi denumire, care va avea patru stele.

Radu Enache, presedintele Continental SA, a cumparat deja terenuri in Timisoara pentru construirea a doua hoteluri, Ibis (in parteneriat cu grupul investitional francez Accor, proprietarul marcilor Ibis) si Continental. In paralel cu negocierile de la Cluj se urmareste achizitionarea unor terenuri, in acelasi scop, in Brasov.

In aceste conditii, este greu de crezut ca daca reteaua de hoteluri nu a reusit transformarea cladirii „Conti" intr-un hotel de patru stele o va reusi managerul albaiulian. Jumatate dintre camerele hotelului au grup sanitar comun.

„Pentru asta se acorda cel mult o stea", a declarat Adrian Roman, reprezentantul Autoritatii Nationale a Turismului in Ardeal. „Si atunci ei au facut clasificarea ca si pentru cladiri care au avut initial alta destinatie. A fost ceva mai curios", a declarat Roman.

Hotelul a primit calificativul de trei stele din partea lui Daniel Marin, reprezentantul fostului minister al Turismului in Ardeal, si pensionar de o luna.

Cerinte dificile

Presedintele lantului de hoteluri Continental, Radu Enache, recunoaste ca nu a reusit sa faca imbunatatiri cladirii pentru marirea numarului de camere si pentru marirea gradului de confort.

Cladirea este considerata monument istoric, iar pentru modificari de structura sau de aspect este necesar acceptul Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice. Hotelul are 45 de camere de cazare si alte opt spatii pentru birouri.

Numarul minim de camere pentru un hotel de patru stele este insa de jumatate, astfel ca aceasta cerinta este intrunita. Numarul de locuri de parcare este insa de departe insuficient pentru standardele hotelurilor e patru stele.

„Se poate face parcare subterana, tehnologia o permite", a explicat fostul director al hotelului Continental Cluj, Maria Lehene.

Cuib pentru OTP

Cel mai probabil cladirea va primi o alta destinatie decat cea oficiala, dupa ce OTP, cel mai important jucator de pe piata bancara din Ungaria, si-a manifestat neoficial intentia de a achizitiona imobilul. In Romania, OTP ocupa la aceasta data o cota de piata de 0,8 la suta prin RoBank.

Directorul adjunct al filialei clujene a RoBank, Andrei Pop, nu stie de presupusa tranzactie. RoBank are deja un sediu in Cluj, inchiriat in piata Cipariu. „Ar putea cumpara prin interpusi", a presupus totusi Pop.

Directorul departamentului Investitii al RoBank Romania, Aron Veress, sustine ca a fost contactat de actualul proprietar al cladirii, insa acesta I-a propus sa inchirieze doar o parte din parterul fostului hotel. „Noi mai avem un sediu in Cluj (in piata Cipariu-n.red.) si nu vrem sa ne mutam, eventual sa deschidem altele", a declarat Veress.

Reteaua Continental Hotels are cladiri in Arad (patru stele), Bucuresti (patru stele), Oradea (patru stele), Portile de Fier (motel, trei stele), Turnu Severin (trei stele), Sibiu (trei stele), Suceava (trei stele), Targu Mures (trei stele), si Timisu de Sus (doua stele).

Continental SA este rezultatul fuziunii dintre Continental, Continental Vest, Dacia Continental si Continental Nord.