Pe principiul „Mangalia este un oras linistit, fara probleme infractionale“, pe plaja orasului nu au aparut, inca, politisti care sa asigure linistea sejurului turistilor. In anii trecuti acestia erau vazuti de pe plaja, patruland continuu, pentru a nu permite comerciantilor ambulanti sa ii streseze pe cei care se bronzeaza la soare.

Din pacate, de la inceputul sezonului estival, Mangalia a cam ramas „Cenusareasa“ litoralului sudic in ceea ce priveste siguranta turistilor. Pe plaja nici macar cortul de prim ajutor al Crucii Rosii, nelipsit in anii anteriori, nu a mai fost ridicat.

Patrulele „Politiei plajei“ – formatiune desfiintata la ora actuala – nu au mai fost inlocuite nici de jandarmi, dar nici de politisti, care duc o acuta lipsa de cadre.

Astfel ca, din cearsaf in cearsaf, poti sa dai peste zeci de „comersanti” de banane, „piatra“ (ponce), namol „de la Techirghiol“ si „suveniruri de la mare”, adica trei melci pe o salba.

Anul acesta a mai aparut si o alta „gaselnita“ a comerciantilor – discul zburator, de fapt o banala farfurie din plastic „pe care puteti sa o folositi si pentru ghivece“ (de fapt acesta era si scopul initial al originalului „frisbee, made in Mangalia”).

Multi dintre ei, refuzati politicos de catre turisti, devin foarte insistenti, iti arata marfa, ti-o pun in brate si nu scapi pana nu scoti banii sa o achiti. Cel mai grav lucru ni se pare a fi lipsa de preocupare a forurilor competente in ceea ce priveste media de varsta a acestor vanzatori ambulanti.

Cei mai mici dintre ei nu au mai mult de zece ani, merg ore in sir prin soare, lipsiti de orice conditii pentru „o zi de munca“. Unul dintre micuti ne-a declarat ca a venit pe litoral trimis de „parintii lui, din Galati“, pentru ca familia nu ii poate da de mancare.

Desi seminariile de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei sunt organizate cu zecile la Mangalia – mai ales pe timp de vara – nici unul dintre mai marii care vin la bronzat pe litoral nu s-a invrednicit, in ultimii ani sa observe si copiii care sunt pusi la munca precum negrii pe plantatie.

Agentia Nationala Antidrog va avea un cort pe plaja Mangalia

Seful Biroului de Ordine Publica Mangalia, inspector principal Cristian Oprisan, ne-a declarat ca, din cauza numarului redus de turisti, dar mai ales al efectivelor de care dispune, nu a putut, pana la aceasta ora, sa organizeze o patrula si la Mangalia.

„Incepand de zilele urmatoare doi politisti vor asigura paza plajei Mangalia, incepand de la orele 10.00 si pana la 18.00“, ne-a asigurat seful O.P-ului. Amenda pentru comerciantii ambulanti porneste de la 250.000 de lei.

Cum multi dintre ei muncesc „la negru”, risca si o amenda suplimentara (ei sau cei care ii „angajeaza“) de pana la 30 de milioane de lei, iar marfa le este confiscata. Parintii micutilor prinsi vanzand pe plaja sunt amendati pentru nesupravegherea acestora.

Mai mult, in perioada 15 iulie-20 august, va fi instalat de catre Agentia Nationala Antidrog un cort permanent, pe plaja Mangalia. Aici vor fi impartite pliante cu informatii referitoare la pericolele consumului de droguri, iar voluntarii Organizatiei „Salvati Copiii“ vor face acelasi lucru si pe plajele din sudul litoralului.

Turistii, deranjati de algele in putrefactie

Salvamarii de pe litoralul sudic al Marii Negre au salvat in dimineata de marti, 5 iulie, viata unei fetite de treisprezece ani, care a fost la un pas sa se inece. Andra Elena D. plecase impreuna cu un grup de prieteni la plaja si, pentru ca apa marii s-a mai incalzit, a intrat in mare sa inoate.

Vremea deosebit de nefavorabila din cursul zilei precedente a adus la mal tone de alge marine, o cantitate pe care nici cei mai in varsta localnici nu au mai vazut-o vreodata. Curentii destul de puternici au dus-o pe fata cateva zeci de metri in larg, depasind balizele de semnalizare instalate de catre salvamari.

Desi buna inotatoare, Andra s-a incurcat curand in algele care au impanzit tot malul marii. „Cativa turisti au vazut-o cum incerca sa scape de alge si cum incepuse deja sa inghita apa. Deja era pe punctul de a se ineca”, ne-a declarat Gabriel Soare, unul dintre salvamarii de pe plaja Mangalia.

„Imediat am sarit in apa, impreuna cu colegii mei, si am reusit sa o scoatem la timp“, afirma tanarul salvamar. Turistii si localnicii de pe plaja Mangalia ne-au declarat ca nu au vazut niciodata atatea alge. „Este incredibil, s-a format un strat de alge de cativa centimetri buni, care s-a intins catre plaja”, ne-a declarat un localnic, aflat pe plaja.

„Nu cred sa mai fi vazut vreodata atat de multa iarba de mare la un loc, sper sa o si adune, pentru ca daca apuca sa intre in putrefactie, o sa ne mute nasul din loc, iar pe copii nu ii putem tine departe de alge, deja se joaca printre ele”...

La numai cateva ore dupa ce viata Andrei Elena a fost salvata de salvamari, in jurul orelor 13.00 un tanar, a carui identitate nu a fost stabilita inca, s-a inecat pe plaja din Jupiter, desi s-a incercat minute in sir resuscitarea lui.

Salvamarii atrag atentia turistilor si localnicilor care vor sa faca baie in mare sa tina seama de avertismentele lansate prin statiile radio de pe plaja cu privire la pericolul valurilor foarte mari si a curentilor marini.